Svenske Poc har sterk tradisjon for radikale design, og da Procen Air dukket opp på profflaget EF Education-Easy Post, var det mange som sperret opp øynene. Med et gigantisk visir og stor overflate, var det mange som fikk sci-fi-vibber av hjelmen – og trakk paralleller til Tempor-hjelmen, som Landevei tidligere har omtalt som verdens styggeste hjelm, dukket opp i OL i London i 2012.
Og den har helt klart tatt inspirasjon derfra. Mens Tempor-hjelmen kun hadde to ventilasjonshull, har de fått presset inn tre i front på Procen Air. Og det er også de tre eneste, om man ikke teller med fem på baksiden av hjelmen, hvor luften skal ledes ut. På innsiden av hjelmen har den tre dype luftkanaler i midten, og i tillegg er det også laget to kanaler på sidene og som går rundt på siden av hodet.
I forhold til Kask Nirvana er Procen Air noe større og bredere, og bakdelen av hjelmen er ikke like slank som Nirvana.
Målt opp mot deres egen Ventral, en semi-aero hjelm, skal watt-besparelsen være fra 5 watt til 18 watt mål i 30 til 60 km/t, hevder Poc. Flere uavhengige tester, deriblant Cyclingnews sin, måler den også til å være den raskeste av aerohjelmene.
MASSIV: Med visiret på dekker Poc Procen Air store deler av ansiktet. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hjelmens oppsiktsvekkende design forsterkes av det store visiret på hjelmen. Dette er avtagbart og festes gjennom tre magneter. På baksiden av hjelmen er det også magnetfeste, slik at du kan sette fra deg visiret der, om du ønsker å kjenne vinden mot ansiktet en liten stund. Hjelmen kommer med to visirer, et til sol og hardt lys, samt et transparent visir for dager med regn.
I likhet med Kask Nirvana, bygger også Procen Air over ørene, men med deksler laget i EVA-skum, som kan tas av ved ønske.
Strammesystemet består av en wire som er festet i den fremre halvdelen av hjelmen som følger bakover langs siden av hodet til opphenget og strammehjulet bak i hjelmen.
MAGNETFESTE: Bak kan du henge opp visiret ditt, om du vil ha en pause fra det. Sveip videre i galleriet for å se hvordan det festes. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Selv om Procen Air naturligvis har alle nødvendige godkjenninger med tanke på sikkerhet, er den en av få hjelmer hvor produsenten ikke skryter hemningsløst av rotasjonsteknologi à la MIPS eller lignende, altså teknologi som skal redusere rotasjonsenergien ved velt. Poc bruker MIPS eller sin egen SPIN-teknologi i de fleste andre hjelmer. Procen Air er allerede ganske tung, og denne teknologien øker gjerne vekten noe, så antagelig er det vraket i et prestasjonsøyemed. Ifølge Poc er hjelmen laget med EPS-skum «optimalisert for å gi kollisjonsbeskyttelse ved lav vekt», mens det ytterste skallet er i solid og lett polykarbonat, som «forbedrer hjelmens strukturelle integritet».
Hjelmen er ikke testet i den anerkjente, uavhengige sikkerhetsprotokollen til Virginia Tech, som rangerer hvor bra sikkerheten i hjelmene faktisk er.
Hjelmen kommer i tre forskjellige størrelser: S, 50-56 cm, M 54-59 cm og (L) 56-61 cm. Den finnes i fem forskjellige farger, deriblant den knallrosa EF Education-EasyPost-versjonen som vi har testet.
Poc Procen Air i bruk
Passform er selvsagt noe subjektivt, men det første som slår oss med Procen Air er hvor utrolig fint og behagelig den sitter på hodet. Innvendig er formen ganske avlang, men det er også greit med plass på sidene. Strammesystemet er supert, og strammer opp jevnere og lettere enn Kask Nirvana. Vi trenger ikke stramme mye til, Pocs strammehjul gjør det enkelt å mikrojustere og hjelmen sitter veldig bra mot hodet. Strammesystemet har tre forskjellige høyder opphenget kan justeres i, men hjelmen er ganske lav bak, så det er begrenset med plass til langt hår i en hestehale. Gitt dens tyngde, er det ganske naturlig at den sitter veldig fint og stabilt mot hodet, noe vi også har opplevd med Sweet Protections ganske tunge Falconer Aero 2Vi, uten at den føles tungt ut.
Mens vi på Kask Nirvana følte tilfang av vinden inn i og gjennom hjelmen, opplever vi ikke dette så mye med Procen Air. Det kan nok komme av større spredning på ventilasjonshullene i front på Nirvana, mens Procen Air er mer sentrert foran. Når det er sagt, opplevde vi temperaturen inni hjelmen som svært behagelig, som betyr at hjelmen tross alt gjør en god jobb med å kjøre luften ut bak, slik at det ikke blir ekstremt klamt og varmt inni hjelmen.
Det er god dybde på kanalene innvendig, slik at når putene sitter mot hodet, er det fremdeles romslig, slik at luften kan dras ut. Putene er myke og behagelige, og gjør en god jobb med å samle opp svetten. Også under harde økter og intervaller, tok putene i pannen unna svetten uten at det rant ned i ansiktet.
DYPE KANALER: Som hjelper godt for å dra luftstrømmen gjennom hjelmen. Foto: Knut Andreas Lone
Selv om du nesten kan føle deg innesluttet i din egen boble i hjelmen, er det ikke noe problem å sykle og prate med andre. De både hører deg godt og du dem godt. Du blir også ganske godt isolert fra utvendig støy med det omsluttende skallet hjelmen utgjør, men i høyere hastigheter blir det helt naturlig noe vindstøy.
Fronten på hjelmen bygger ganske godt utover og det er godt med plass på innsiden av visiret. Vi har syklet med hjelmen i både regn og sol, og temperatuerer fra 2 til 5 grader. I kanten på hjelmen sitter det to pittesmå ventilasjonshull, og vi har aldri opplevd noe som helst problemer med at visiret dugger på innsiden på noe tidspunkt. Selv om du får et slags innesluttet klima inne i visiret, blir det heller ikke nevneverdig varmt eller klamt. Gitt årstiden har vi naturligvis ikke fått testet hjelmen i varmt sommervær ennå, men på halvvarme senvårsdager funker den ypperlig.
AVTAGBAR: Du kan fjerne sidepanelene på hjelmen, om du ønsker. Foto: Knut Andreas Lone
HANK: Du unngår å besudle visirglasset ved å holde i hanken, om du skal fjerne visiret. Foto: Knut Andreas Lone
Visiret er veldig behagelig i bruk. Det gir behagelig lysdemping og et godt, bredt synsfelt, mer enn vanlige sykkelbriller gir. Det er også ganske behagelig å slippe å bruke briller, få litt distanse til og slippe å ha noe liggende på nesa hele dagen. Visiret har en liten hank øverst for å kunne holde i når du skal ta det av og på, så du slipper å fette til glasset.
En liten svakhet med tanke på bruk av viseret, er når du skal feste det på baksiden av hjelmen. Dette krever litt presisjon, og under testing hjemme, i forsøk på å gjøre det så raskt og effektivt som mulig, skjedde det at vi endte opp med å feste visiret skjevt og kun på to av tre magnetfester. På en tur, med vibrasjoner og humper, kan man da kanskje risikere at det faller av. Samtidig opplevde vi også at magnetfestene ikke var like solide bak, og litt skjørt om man skulle komme til å dulte borti visiret når man skulle flytte det.
Hjelmen kan fint også brukes med vanlige briller, men da har du ikke noe sted i hjelmen å stue brillene om du vil ha dem av.
DETAILS: Denne hetta er en detalj vi liker, så du slipper blafrende hjelmstropp. Foto: Knut Andreas Lone
Hjelmstroppene er behagelige, kan justeres i høyden i stroppesamleren, og i tillegg har den løse enden både en liten silikonstropp og en liten tøyelig hette til å trekke over den løse enden. Lekkert!
Hvor allsidig er hjelmen da? Vel, mer enn du kanskje ville gjettet i utgangspunktet. Da Lachlan Morton syklet Australia rundt på rekordtid, se den anbefalte dokumentaren på YouTube, brukte han tidvis Procen Air. Han brukte den også da han vant Unbound, verdens kanskje mest prestisjefylte gravelritt, i fjor. Den brukes også både på tempo og i fellesstarter av EF Education-EasyPost.
Ekstrentrisk utseende, men du både føler deg rå og rask med Procen Air. Hjelmen har ett mål for øye: Hjelpe deg å sykle raskest mulig, og den vil fungere til både fellesstart, tempo og banesykling. Den er imponerende behagelig og ventilerende, og vi synes den både er artig og god å sykle med. Detaljene og finishen på hjelmen er veldig bra, med tanke på muligheten for å bytte mellom viserer, sykle uten visir og med briller, og eventuelt ta av sideveggene. Skal du sykle mye fjell og lavere tempo, er den nok ikke optimal, men i raskt, kupert, rullende og flatt terreng, er den et svært godt valg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.