HVA SITTER? Og hva sitter ikke? Her er fire krossdekk med ulike bruksområder.
Lesetid: 6 minutter
Sykkelkrossesongen er over i Norge, men selve sykkeltypen kommer til å bli brukt helt til vi finner frem godsykkelen igjen, sannsynligvis en gang i mars. Ikke alle steder i landet er det is eller snå, og vanlige knastedekk holder i massevis så lenge en holder seg på asfalten.
Hvilket dekk du skal velge avhenger selvsagt av hva du skal bruke sykkelkrossen din til. Vi har teste fire ulike dekk, alle med sine unike bruksområder. Noen er mer spesialisert enn andre, men med maks bredde på 33mm, er det grenser for hvor mye rullemotstand det kan bli i de mest ekstreme gjørmedekkene.
Grusraceren, Hutchinson Piranha 2 CX
Vekt: 326 gram Pris: 499 Type: Dekk til grus, asfalt og tørt, hardt underlag Stians Sport as
Dette dekket ble utviklet i samarbeid med Frankrikes spydspiss, Francis Mourey. Dekket er tiltenkt solrike dager med tørst og hardt underlag, noe det faktisk er en hel del av i starten av sykkelkrossesongen.
Landevei har satt opp en altmuligsykkel med dette dekket, og så lenge du holder deg unna bløtt og vått underlag har du her en superrask venn. Dekket har lite mønster på midten, og litt grovere knaster på sidene.
Dette dekket ruller særdeles bra på både asfalt og grus, og er perfekt på sykler som brukes til alt unntatt sykkelkrossritt under dagens forhold. I dag tjenestegjør dekket som pendlerdekk, der ruten ofte blir lagt innom markas mange grusveier på hjemturen.
Sikkert som banken er det at Hutchinson Piranha 2 CX funker voldsomt bra til akkurat dette, men ikke spesielt mye mer.
RASKT: Med lite mønster ruller Piranha fort. Bra til asfalt, grus og tørt underlag.
Allrounderen, Maxxis Raze
Vekt: 389 gram Pris: 429 kroner Type: Allrounder uten spisskompetanse Deler as
Mens Hutchinsons dekk er en allrounder så lenge du holder deg unna våte ritt, er dette en allrounder som også tåler mange runder med kjør på vått underlag.
Mønsteret i dekket er ganske grovt, noe som gjør at det også fungerer godt på gjørmete underlag. På våt plen sitter dekket også godt, og en skulle tro dette dermed ble en tung affære å sykle på når rittet skal inn på den avgjørende strekningen med asfalt.
Men også her fungerer Raze som et veldig bra dekk. Strengt tatt fungerer dekket også bra i marka når vi pendler, og uten å gå altfor akademisk til verks, selv med lavt dekktrykk har vi ikke opplevd noen punkteringer.
Har vi egentlig noe å klage på da? Vel strengt tatt ikke. Men vi nevner dette. Du får ingen spisskompetanse med Maxxis Raze. Om du bare skal sykle i marka anbefaler vi heller Hutchinson som nevnt ovenfor. Konkurrerer du bare i gjørma bør du heller gå for Specializeds gjørmedekk Terra. Er du gramjeger er ikke dette en lettvekter.
Men er det med deg som det er med de aller fleste, at du har én sykkel, ett hjulsett og et par dekk, da er det lett å gjøre Maxxis Raze til et førstevalg.
TIL GJØRME: Tross lave knaster fungerer dette dekket bra i leire. Vi kaller det et allround-dekk for våte forhold.
Grov allrounder, Maxxis Mud Wrestler
Vekt: 375 gram Pris: 429 kroner standard, 499 for EXO-variant med kraftigere sidevegger Type: Allrounder med sans for gjørme Deler as
Maxxis har gjort alt de kan for å lage et skikkelig gjørmedekk, og så lenge de har slengt gjørme inn i produktnavnet burde vi være på den trygge siden av streken.
Eller?
Vi vil si at Maxxis Mud Wrestler er et veldig likt dekk det allroundvennlige Maxxis Raze, men at dette dekket er marginalt bedre når det er skikkelig leirete.
Javel? Nesten alle de norske sykkelkrossrittene har i år startet på gress, som i løpet av rittet har blitt til en tynn, gjørmete suppe. Under slike forhold kan vi ikke si vi merket særlig forskjell på dette dekket og Maxxis Raze.
Men de gangene vi har syklet på et godt oppkjørt stykke jord som har ligget brakk en stund, der leiren er skikkelig seig, har Mud Wrestler vært et bedre dekk fordi leiren ikke har pakket seg i like stor grad.
Maxxis Mud Wrestler fungerer godt som grusdekk, og det har også rullet akkurat passe godt de gangene det har vært brukt til pendling. Så hvem passer dette dekket best for?
Har du én sykkel, ett hjulsett, vil du bare ha ett dekksett å forholde deg til og samtidig trives når det er vått? Kjør på med Maxxis Mud Wrestler.
TIL GJØRME: Tross lave knaster fungerer dette dekket bra i leire. Vi kaller det et allround-dekk for våte forhold.
Sugekoppen, Specialized Terra
Vekt: 322 gram Pris: 315 Type: Gjørmedekk Specialized Europe
Dette er Specializeds eget gjørmedekk, og produsenten er kjent for å tørre å virkelig dra på når de lager nye produkter. Det mener vi de har gjort her også, dette er et skikkelig rendyrket og kompromissløst produkt for sølete dager.
Mønsteret er like grovt som det er dypt, og knastene sitter langt fra hverandre. De ytterste knastene er også plassert helt ute på kanten av dekket.
Specialized Terra gnager seg ned i alt som er av underlag, enten det er grus, gress, gjørme, eller et gammelt jorde. Selv enger med høyt siv på en regnværsdag klarer dette dekket å finne grep når du presser gummien mot underlaget.
Rullemotstanden på grus og asfalt blir med dette merkbart tyngre, særlig på våt grus slik vi ofte finner i bymarkene, eller på asfalten på vei til jobb for den saks skyld. Da sier det brrr-brrr-brrr-rrrrr-rrrr i hvert eneste tråkk.
Dette dekket er for deg som elsker å hente sekunder i gjørmete svinger, og som er en bedre teknisk rittsyklist enn du er sterk. Føler du at du sklir i alt av svinger er det også vel verdt forsøket å investere i et par Terra for å se hvor mye bedre det sitter. Plutselig er det en reell fare for at du mestrer også de feildoserte svingene på gress.
Vi mener dette er et rendyrket konkurransedekk, skapt for våte sykkelkrossritt med masser av gress. Trenger du et nytt dekk til all slags bruk, kjøp heller noe annet.
Specialized Terra suger seg nærmest fast i det meste, særlig underlaget.
SITTER FAST: Knastene gnager seg gjennom alt og finner grep. Ruller derfor dårligere, men du verden så morsomt på de rette dagene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.