Wahoo har blitt en populær konkurrent til Garmin, utelukkende med computere med fysiske knapper, som er svært brukervennlige. Nå er deres nye toppmodell Elemnt Roam v2 her. Hvordan står den seg mot Garmin, som de siste årene har tatt nye steg når det kommer til funksjoner og batteritid?
OPPGRADERT: Wahoo Elemnt Roam v2 har omtrent identisk utseende som den forrige generasjonen av sykkelcomputeren. Foto: Knut Andreas Lone
Wahoo Elemnt Roam v2
Pris: 4 149 kroner
Vekt: 99 gram
Skjermstørrelse: 2,7 tommer
Internminne: 32 GB
Batteritid: 17 timer
Tilkobling: Ant+ og Bluetooth Smart
I 2019 kom den første generasjonen av Elemnt Roam som et friskt tilskudd til markedet, og sørget for at Wahoo nærmet seg Garmin med en brukervennlig sykkelcomputer med fargeskjerm og navigasjon.
Siden har Garmin lansert flere nye utgaver av sine modeller, samt den helt nye Garmin Edge 1040 som kom i år, hvor det er en variant som også har solcellelading og markedets overlegent beste batteritid.
Wahoo har hverken forsøkt å nærme seg i størrelse eller batteritid når de for et par måneder siden lanserte den en oppgradert toppmodell, Elemnt Roam v2, men lover at de har gjort flere forbedringer, som skal gjøre dem mer konkurransedyktige mot Garmin.
På listen av forbedringer og nye funksjoner finner vi blant annet:
Multibånds-GPS
64 farger i skjermen
Økt lagringsplass fra 4 til 32 GB
Nye knapper
USB-C-lading
Outdoor Workout Sync (forhåndslagde økter)
Summit Segments (live-data fra bakker/klatringer)
Harde fakta om Wahoo Elemnt Roam v2
Skjermen på Elemnt Roam v2 er på 2,7 tommer (6,9 centimeter) omtrent den samme som på Garmin Edge 830, faktisk er den 0,1 tommer større på Elemnt Roam, men det ser du neppe på øyemål.
Det er en fargeskjerm med 64 forskjellige farger, som er en solid oppgradering fra forrige modell, hvor det bare var 16. Oppløsningen på skjermen er 240 x 400 piksler.
Den oppgitte batteritiden på computeren er 17 timer, det samme som den var på den forrige modellen.
Til sammenligning har både Garmin Edge 830 og Edge 530 oppgitt batteritid til 20 timer.
Computeren har fått en solid oppgradering når det kommer til internminne. Mens den forrige generasjonen kun hadde 4 GB og begrenset med mulighet for lagring av kart, er det nå 32 GB lagringsplass, som gjør at du kan laste ned veldig mange kart gjennom Wahoo Elemnt-appen.
Når det kommer til GPS og navigasjon har den også fått oppgradering. I likhet med Garmin Edge Solar 1040 har den fått multibånds-GPS. Det betyr altså at den kan benytte seg av flere frekvenser samtidig, og dermed ha større nøyaktighet på GPS-en.
Satelittene computeren støtter er GPS, GLONASS, BEIDOU, Galileo, QZSS, SBAS og NavIC.
Det er seks fysiske knapper på computeren og altså ingen touchskjerm. Én knapp på venstre side for av/på og til manøvrering i menyene. To på høyre side, til å zoome inn/ut, gå opp og ned, eller minske/øke antall datafelter.
Nedenfor skjermen er det tre knapper som benyttes til blant annet start/stopp og å skifte mellom forskjellige sider. Disse knappene lå på den forrige generasjonen i en liten fordypning, men er nå hevet opp, for å lette kunne brukes.
Computeren har også fått USB-C-lading, som skal bli den nye EU-standarden fra 2024 (heisann iPhone-eiere!).
Med computeren får du det meste du trenger av tilbehør. I esken finner vi både USB-C-kabel, slik at du får ladet den, samt diverse styrefester.
Du får med et aerodynamisk styrefeste, til styrer med rund form, samt fester du kan stripse fast til styret, om aerofestet ikke fungerer (strips medfølger).
Det eneste vi savner er strengt tatt er en liten stropp, slik alle Garmins computere kommer med, som du fester i computeren og rundt styret, slik at den ikke faller i bakken om festet knekker eller du skulle være uheldig og skyve den ut av festet.
AEROFESTE: Computeren festes i et strømlinjeformet styrefeste. Foto: Knut Andreas Lone
Funksjoner på Wahoo Elemnt Roam v2
Slik som Garmin også har, er det mulighet for Strava Live Segments i Wahoo Elemnt Roam. Altså at du kan aktivere denne funksjonen, og så i sanntid få opp Strava-segmenter når du sykler, for å kunne konkurrere mot egen bestetid i en bakke eller KOM (King of the Mountain, rekorden).
Det er også kommet noe som heter Wahoo Summit Segments. Dette er i praksis akkurat det samme som Garmins ClimbPro.
Med Summit Segments kan du få opp profilen, med stigningsprosenter gradert etter farge, samt nøkkeldata fra den bakken/klatringen du er inne i.
Slik som med Garmin, aktiveres Wahoo Summit Segments når du har en forhåndslaget rute som du har eksportert til computeren, og skjermsiden med Summit Segments dukker opp når du går inn i bakken.
Forutsetningen for at bakkene dukker opp i Summit Segments er at de er minst 500 meter lange og stiger med minst tre prosent i snitt.
Med Outdoor Workout Sync kan du bruke til Wahoos alt-i-ett treningsapp, Wahoo X, til å sette opp økter på forhånd. Eksempelvis en intervalløkt, med 4x4 min intervaller, hvor du definerer hvilken watt (belastning) du skal ligge på, og så legger du den inn i computeren.
Da vil du kunne følge med på dette på skjermen underveis i treningsøkten, og kunne passe på at du treffer de riktige verdiene og sonene.
Er du bruker av Supersapiens (energioptimalisering, med kontinuerlig overvåkning av blant annet glukosenivået i kroppen din), finnes det nå også en integrasjon av dette, slik at du i sanntid kan se dataene dine på skjermen.
Wahoo Elemnt Roam v2 i bruk
Selve installasjonen av computeren gjøres via app. Du kan også gjøre dette manuelt i computeren om du ønsker, men vi anbefaler å bruke en smarttelefon med Elemnt-appen.
Det er en ganske smidig prosess. Du åpner appen og slår på computeren, trykker «legg til enhet» i appen og deretter leser du av QR-koden på computerskjermen med telefonkameraet ditt, og voila så er du i gang.
I appen legges dine detaljer enkelt inn, og her kan du styre hvilke varsler du eventuelt vil ha opp på computeren, hvilke datafelter du vil ha og hva du skal ha av funksjoner.
Når det kommer til app og brukervennlighet har Wahoo lenge vært overlegne og de leverer fremdeles helt strålende her. Først i år kom Garmin (på Solar Edge 1040) med muligheten til å redigere skjermer og datafelter gjennom mobilapp.
Én ting vi gjerne ville hatt er imidlertid muligheten til å sette opp forskjellige brukerprofiler. Man kan selvsagt bare sette opp flere forskjellige sider med infoen man vil ha, men skulle gjerne hatt muligheten til å lage profiler for for eksempel langtur, intervall, ritt, gravel, innendørs og lignende.
Computeren kommer med noen oppsatte sider, med diverse data. Du kan ha opptil elleve datafelter på hver side og med knappene på høyre side, kan du øke/minske antallet synlige datafeltet slik det passer deg.
Rent fysisk er knappene blitt større og mye lettere å bruke. Vi har brukt computeren på turer med skikkelig tykke vinterhansker, og har likevel fint klart å bruke computeren.
Skjermoverflaten kunne nok antagelig vært utnyttet litt bedre om Wahoo ville, slik at man fikk større skjerm, men her er det blant annet prioritert plass til LED-lys som for eksempel kan indikere hvilken belastning du ligger på gjennom puls eller watt.
Oppstart og lasting av computeren går ganske tregt, og vi venter relativt lenge før den er oppe og går.
Selv om det er knapper man må manøvrere seg med, er bruk av kart og navigasjon ganske greit. Det er enkelt å zoome og panere, tydelig markert med hvilke knapper som gjør hva, og du kan enkelt sette opp et punkt du vil at computeren skal gi deg veibeskrivelse til.
Har du koblet deg opp mot Strava gjennom Elemnt-appen, vil den automatisk importere eventuelle ruter du har laget i Strava, eller du kan importere ruter på andre måter i appen.
Når du velger en rute du vil følge (kan gjøres både på computeren og i appen), kan du se på kartet hvor du skal, samt er det en side hvor de får veibeskrivelse ved navn og distanser, og computeren gir beskjed når du skal svinge av.
Et minus med computeren er at det ikke er veinavn i selve kartet, så om du skal finne frem et sted hvor det er mange gater og veinavn og ruten du har laget eller fått foreslått, ikke leder deg riktig sted, må du trolig frem med mobiltelefonen for å finne riktig.
Den nye multibånds-GPS-en skal gjennom å være tilkoblet flere frekvenser gi deg en mer nøyaktig posisjon når du navigerer. Der fant vi lite å utsette på den. Det eneste var da vi var i Nilsbyen terrengsykkelpark på cyclocrossen, hvor det er tett med skog, hvor loggingen var litt ute av kurs:
Etter at du har stoppet og avsluttet økten din, kan du tråle gjennom dataene dine fra økten, samt sjekke dataene dine for den siste uken, måneden og så videre.
Gjennom Bluetooth lastes også økten direkte opp i Wahoo-appen, hvor du også kan koble deg til tredjepartsapper som Strava, og så går økten rett dit også. I appen finner du alle økter og treningshistorikken din.
Nærmest Wahoo Elemnt Roam v2 i pris er det Garmin Edge 830 (3 999 kroner veiledende) som ligger. Forskjellene fra de to er at Edge 830 har bedre batteritid, har touchskjerm, bedre og flere treningsfunksjoner.
Der Elemnt Roam v2 skiller seg fra den er brukervennlighet (enklere å sette opp og kan gjøres gjennom app) og at den har knapper. Knappene gjør at du uten tvil kan manøvrere computeren for eksempel i kaldt og dårlig vær, uten å måtte fikle med hansker eller våt/skitten skjerm.
Samtidig har også den mer presis navigasjon med multibånds-GPS.
For omtrent en tusenlapp mindre enn Edge 830 får du Edge 530, som Landevei mener er et bedre kjøp enn 830, da de to omtrent er identisk utover prisen.
Wahoos andre computer, Elemnt Bolt v2, fikk allerede i fjor noen av de oppgraderingene
Konklusjon
Mens Garmin de siste årene er kommet med større skjermer, lengre batteritid, solcellelading og et hav av nye funksjoner, er Wahoos nye Elemnt Roam v2 mye seg selv lik.
Det er som vi har vært igjennom en del nye ting, men det er en ganske moderat oppgradering som ikke har noen stor wow-faktor og aller mest treffer eksisterende brukere.
Det er ikke større skjerm og det er ikke lenger batteritid.
Når det er sagt, er det uten tvil en bedre computer. Den er fremdeles like lett å bruke og sette opp gjennom appen, hvor Wahoo lenge har vært markedsledende.
I tillegg er den også blitt enklere å bruke på veien med større og bedre knapper, samtidig som skjermen har mer kontraster og er tydeligere.
Økt lagringskapasitet er også bra, ettersom den var ekstremt begrenset tidligere, og dersom du reiser litt kan du nå faktisk ha kart fra flere land, uten å slette og laste ned på nytt hver gang du reiser.
Multibånds-GPS er også et veldig bra tilskudd, og i øyeblikket er den den billigste sykkelcomputeren med multibånds-GPS på markedet.
Alt i alt: Er du fan av enkelhet og fysiske knapper, er denne et veldig godt alternativ for deg. Ønsker du lang batteritid og touchskjerm? Da bør du heller velge Garmin.
Det kan virke som om Wahoo ønsker å være tro mot utgangspunktet sitt og basen brukere de allerede har etablert, men skal de virkelig konkurrere med Garmin i alle segmenter av computermarkedet, bør de muligens komme med ytterligere en modell, hvor det er litt mer snert i nyhetene og oppgraderingene.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.