Den mest populære touchcomputeren på markedet er blitt enda råere og enda dyrere, og såpass dyr at versjonen med solcellelading ikke er verdt det. Dette er Garmin Edge 840 Solar testet.
MYE KRAFT: Forbedret programvare og solcellelading i nye Garmin Edge 840. Alle foto: Knut Andreas Lone
Garmin Edge 840 Solar
Pris: 7 449 kroner (6 199 kroner uten solcellelading)
Vekt: 89 gram
Skjermstørrelse: 2,6 tommer
Internminne: 32 GB
Batteritid: opptil 32 timer (60 timer i sparemodus)
Tilkobling: Ant+, Bluetooth og WiFi
Etter at Garmin våren 2022 lanserte Edge 1040 Solar, sin største sykkelcomputer – med solcellelading – var det bare et tidsspørsmål før de mindre og rimeligere utgavene også ville få den samme funksjonen.
Spol et drøyt år frem i tid, og Garmin Edge 840 er kommet, både i vanlig utgave og med *trommevirvel* solcellelading.
Da Edge 800 kom på markedet for omtrent ti år siden var det den første sykkelcomputeren med touchskjerm, og siden har konkurrentene hoppet etter Garmin.
De siste årene er det kommet flere andre spennende computere med touch, blant andre Hammerhead Karoo 2 og Bryton Rider S800, som vi nylig testet.
Wahoo har på sin side holdt seg til knapper med Elemnt Roam v2, men når det kommer til stykket hadde Edge 830 begynt å tape terreng til konkurrentene.
Det var i så måte etterlengtet at Edge 840 (Solar) kom nå i 2023. Så er det store spørsmålet: Har Garmin drevet utviklingen på computer-markedet videre?
Dette må du vite om Garmin Edge 840 Solar
Vi kan starte med én stor forandring, og det er prisen. I likhet med prisene i resten av samfunnet, stiger også sykkelcomputere i pris, og Edge 840 er blitt vesentlig dyrere.
Mens Edge 830 ligger på 4 299 kroner, koster Edge 840 uten solcellelading 6 199 kroner veiledende.
Skal du ha med solcellelading må du ut med hele 7 449 kroner.
Når det kommer til størrelsen og skjermen er den fremdeles akkurat like stor, men det ubrukte skjermarealet som var tidligere er blitt til solcellepanel.
Selv om computeren har touchskjerm, har den faktisk fått flere knapper en 830 hadde. Nå har den like mange knapper som computerne uten touch har, altså syv knapper for å betjene den. Men du klarer deg også helt uten å bruke dem.
I likhet med Edge 1040, har også 840 (både Solar og vanlig) fått USB-C-ladeport.
En viktig oppgradering er multibånd-GNSS.
Det vil si at computeren kan motta signaler fra både flere frekvenser og flere satelittsystemer samtidig. Da kan systemet filtrere ut signaler som er unøyaktige, og følgelig ha høyere presisjon på sporingen.
Andre ting verdt å merke seg, som er nytt med Edge 840:
ClimbPro i sanntid
Climb Explore (forslag til klatring i nærheten)
Musikkstyring
Power Guide og treningsveiledning
Garmin Edge 840 Solar i bruk
Installasjon, skjerm og betjening
Å komme i gang med en Garmin-computer er enkelt, uavhengig av om du har brukt Garmin tidligere eller ikke.
Du laster ned appen Garmin Connect på mobilen og starter opp computeren. Gjennom appen finner du computeren, og du kan starte oppsett eller overføring.
Har du en Garmin-enhet fra før, vil du kunne overføre dine data (og sensorer) fra den gamle enheten. Om ikke du har det, følger du enkelt instruksjonene på skjermen din, og fyller inn informasjon om deg selv.
Når det kommer til selve oppsettet av computeren, kan dette nå enkelt gjøres gjennom appen.
Her velger du hvor mange sider du vil ha og hvor mange og hvilke datafelter på hver enkelt side, samt hvilke funksjoner du vil ha aktive (ClimbPro, Strava Live Segments, osv.).
Edge 840 har fått det designet og oppsettet som Edge 1040 fikk i fjor når det kommer til hovedskjerm og menyer.
Du kan endre oppsettet på hovedsiden slik du ønsker, men det som er satt standard er daglig foreslått treningsøkt øverst, deretter treningshistorikk, telefonvarsler, værvarsel og mere.
Det nye oppsettet er mer intuitivt og smarttelefon-aktig. Her er det scrolling og sveiping som gjelder, og det er veldig greit å orientere seg.
Fra toppen får du en nedtrekksmeny med de mest elementære snarveiene: Innstillinger, batteri, GPS, sensorer og telefon, og sveiper du til siden får du navigasjon (velg løype, treningsøkt), Climb Explore og mer.
Computeren startet lynraskt opp og betjeningen av skjermen er utrolig krisp. Den responderer helt ypperlig på berøringen og det er ikke noe lagg.
I forhold til både Bryton Rider S800 og Edge 1040 med henholdsvis 3,4 og 3,5 tommers skjerm, er feltene mindre og sidene mer kompakte.
Spesielt Bryton har gått for store og tydelige felter og menyer, mens Garmins tilnærming data- og informasjonsmengde.
Når det er sagt betyr ikke det at oppsettet er uklart eller dårlig kommunisert, men skriften er forholdsvis liten og diverse blokker også små.
Edge 840 kan fint kategoriseres for viderekomne og for nybegynner ha en litt omfattende førsteinntrykk.
For å bruke computeren på sykkelen får du også med alt du trenger – gitt at du ikke har aerostyre med flatt design.
I esken er det nemlig båe computerfeste for landevei og terreng (for rundt styre), samt feste som du kan feste med strikk.
Funksjoner
Det føles som det er endeløst med funksjoner i computeren, og kanskje er det unødvendig mye?
Diverse oversikter over treningsstatus, watt-profil og estimert O2-opptak er veldig fint å se på, men er ikke smarttelefonen så knallhardt implementert i livene til folk nå, at en bare sjekker det der uansett?
Det er helt sikkert litt smak og behag, men for undertegnedes del er det Garmin-appen (og Strava/Intervals.icu) som uansett blir brukt mest til slik.
Men selvsagt: Det kan også være greit å få raskt kunne sjekke at du strengt tatt er overbelastet, når du er i ferd med å få overtenning i en bakke midtveis på turen.
Kanskje kunne Garmin ha prioritert hardt (kill your darlings, ey)?
Det ligger også mye små ting i programvaren, som nok er for de få. Kanskje kunne de forsøkt å presse ned prisen, med tanke på generell prisøkning i samfunnet og at konkurransen tilspisser seg.
ClimbPro 2.0
Funksjonen eksisterte også på den forrige generasjonen, men er nå gjort langt bedre.
ClimbPro gir deg lengde, stigningsprosent og gjenværende høydemeter på bakker/klatringer du er inne i, og er en veldig fin og oversiktelig funksjon.
Tidligere fungerte den bare på forhåndslastede ruter, mens nå fungerer den også i sanntid.
Du kan selv velge mellom hvordan den filtrerer, og velge at den viser alt av enkle bakker/klatringer og oppover, eller om det kun skal være vanskeligere bakker som identifiseres.
Etter hvert som du har forsert bakkene, så legges de inn på en egen side, hvor du kan gå tilbake og studere prøvelsene du har vært igjennom.
Har du en forhåndslastet rute, vil ClimbPro-funksjonen gi deg full oversikt over alle bakkene som venter fra start.
Måten funksjonen velger ut bakkene på, er ikke helt bunnsolid.
At den plukker opp bakkene du nærmer deg/er inne i, trenger du ikke å tenke på, men den velger gjerne et start- og sluttpunkt på bakken som kan være et par hundre meter eller mer før og/eller etter bakken egentlig er.
Antagelig identifiserer den det høyeste punktet før det flater ut, noe som nødvendigvis ikke gir deg de beste referansene om du vil gi litt gass.
Sykler du i bakker som er to-delte eller går i trappetrinn, kan du risikere at ClimbPro splitter den opp i to.
Computeren har selvsagt Strava Live Segments, om du er gira på å ha bedre referanser og konkurrere med deg selv eller andre i bakkene.
Stigningsprofilene i ClimbPro er heller ikke helt perfekt, og har en viss forsinkelse med tanke på hvor du er i bakken og hvor bratt det faktisk er.
I tillegg til Hammerhead Karoo 2 er Edge 840 og 540 i øyeblikket de eneste som tilbyr en slik bakkefunksjon i sanntid. På Wahoo Elemnt Roam v2 og Bryton Rider S800 må du ha en forhåndslastet rute.
Garmin kommer nok til å jobbe med oppdateringer rettet mot denne funksjonen, som vil komme på et eller annet tidspunkt.
Litt i samme gate ligger også Climb Explore. Sveip ned fra toppen av computeren og bla deg videre, så finner du en side hvor computeren leiter opp bakker innenfor en radius (som du kan definere) og hvor du kan gå videre inn og se på profilen.
Deretter kan du selvsagt få navigering til bakken. Veldig hendig!
Power Guide og øvrige treningsfunksjoner
Power Guide-funksjonen ble introdusert på Edge 1040, og svaret på hvordan den fungerer, ligger i navnet.
Enten i appen eller på computeren velger du Power Guide og deretter en løype du har laget på forhånd. Basert på din terskelwatt (FTP), setter den opp en guide for hvor mye kraft du skal tråkke til en hver tid gjennom turen, noe som så klart forutsetter at du har en wattmåler.
Du kan selv justere hvor hard du ønsker økta skal være. Setter du økta på maks tøffhet, vil typisk flatere partier være guidet til en behageligere watt, mens bakkene vil være mer trøkk i.
Gjennom økta vil din nåværende watt vises sammen med hva målet for inneværende intervall er samt faktisk snitt for intervallet.
Computeren gir deg også fortløpende status på hvordan formen din (vO2 max-anslag og FTP) er og hvordan treningsbelastningen di – hvor balansert den er mellom anaerob og aerob trening.
Basert på alle dataene den har tilgjengelig, vil den på hovedskjermen ha et daglig forslag til treningsøkt, hvor du vil få definert hvilken belastning det skal være. Computeren har noen standard økter, for eksempel en intervalløkt, hvor du får spesifisert hvor mye watt du skal holde og hvor lenge.
Gode løsninger for mange. Det er tidsklemme og følgelig kanskje mangel på fantasi, så vil det funke som en god løsning. Makser du tøffheten på en Power Guide-økt, blir det en typisk lapskaus-økt, men der er vi vel mange som er?
I Garmin-appen finner du også et stort bibliotek av treningsøkter, som du kan laste ned til computeren. Du kan også sette opp en treningsplan slik, sånn at du har alle planlagte økter på computeren.
Musikkstyring
En funksjon undertegnede i hvert fall satte veldig stor pris på. Hører du på favorittpodkasten mens du er ute på veien, kan du nå skru opp, skifte spor eller spole tilbake.
Det skjer like enkelt som på telefonen din, men nå slipper du å krangle telefonen ut av lomma for å gjøre det.
Garmin anbefaler å kun bruke funksjonen på rulla (fint grep for å unngå søksmål i enkelte steder av verden antagelig), men vi foretrekker å bruke computeren foran telefonen i dette tilfellet.
Navigasjon
Ute under åpen himmel rekker du knapt å blunke før du har kontakt med satellittene.
Vi testet både forhåndslagde ruter og navigering tilbake-til-start, og lot oss imponere.
Når det kommer til forhåndslagde ruter, leverer den på sedvanlig nivå. Overføringen til computeren skjer enkelt og sømløst i Garmin Connect (hvor du enten kan lage ruter eller importere GXP-filer) eller via synkronisering med tredjepartsapper som Strava.
På computeren er de enkle å finne og etter å ha valgt rute, har den raskt lagt opp sporet for deg.
Mens re-routing og tilbake-til-start har vært noe treigt på de foregående generasjonene (og enda treigere på de før det), leverer Garmin som bare f her.
Vi prøvde å gjøre livet surt for den, men lykkes ikke. I løpet av fem sekunder hadde den funnet ruta hjem (du kan velge mellom raskeste eller tilbake samme vei du kom) og om vi valgte en annen rute, fant den etter hvert som vi ikke snudde rundt en alternativ rute.
Igjen: Varierende hvor stor grad av nødvendighet mange av funksjonene har for deg som bruker, men er du mye på sykkeltur i utlandet, er det en del ting som kan være essensielle.
Dette er funksjoner som er videreført, altså blant annet POI (Point of interest), altså typ butikker, bensinstasjoner, overnatting og så videre.
Det samme gjelder også sikkerhetsfunksjoner som nødkontakter som får beskjed om computeren registrerer et uhell, samt livetracking.
Du kan også skrive inn en adresse direkte på computeren, som den navigerer seg frem til. Dette kan også gjøres via appen på telefonen, hvor du også kan finne frem til en posisjon å navigere til direkte i kartet.
Et sted hvor Garmin er overraskende bakpå, er når det kommer til nedlastning av kart. Det må fremdeles skje på gammelt vis, altså via kabel til PC-en din og gjennom Garmin Express, mens Hammerhead og Wahoo begge har WiFi-nedlastning.
Som følge av ClimbPro 2.0 i sanntid, er også kartstørrelsen blitt vesentlig større, nesten dobbel så stor (fra cirka 7 GB til 13 GB). Men med 32 GB lagringsplass på Edge 840, sprenger det ikke kapasiteten helt.
Solceller og batteri
Med en oppgitt batteritid på 26 timer på standardversjonen (altså uten solcellelading), har du en computer du kan gå lang tid uten å lade, og du skal være rimelig aktiv om du klarer å tømme den i løpet av en uke.
I batterisparemodus er det opptil 42 timer, så batteritiden er bunnsolid.
For en som bor i Trondheim (undertegnede), betyr selvsagt solcellepanel i skjermen at en mer eller mindre aldri trenger å lade den (dette er en megaspøk, altså).
Spøk til side: Solcelleladingen gir deg definitivt ekstra batteritid, og sykler du langt og mye på sommeren, kan det være snakk om signifikante mengder – dersom du får optimale solforhold hele tiden.
I utgangspunktet lover Garmin en batteritid på opptil 32 timer i vanlig modus, mens det er opptil 60 timer i sparemodus.
Pr. time kan optimale solforhold gi 25 minutter ekstra batteri. Men det forutsetter et konstant lys på 75 000 lux.
Vår opplevelse var at batteritiden er veldig god, og vi måtte sjeldent lade. I løpet av testperioden syklet vi i varierende forhold, og det var en ganske betydelig forskjell på gode og mindre god solforhold/overskyet.
På de mindre gode dagene var det kanskje bare snakk om et minutt eller to ekstra, mens på de bedre var det snakk om 10-15 minutter på halvannen time.
Vi fikk ikke testet computeren på de fineste sommerdagen, men på fine høstdager, med relativt mye sol og lite skydekke.
Solcellepanelene er selvsagt i utgangspunktet en god ting, men med stor prisforskjell (1250 kroner dyrere) til standardutgaven, synes vi nødvendigvis ikke det er verdt det, da standardutgaven allerede har veldig god batteritid.
På Edge 1040 Solar er overflaten større og under samme forhold (75 000 lux) kan den øke batteritiden med 42 minutter pr. time.
Vår opplevelse er at Edge 1040 relativt sett var langt bedre på å utnytte lysforholdene enn Edge 840.
Skjermen er rask, den er behagelig og tydelig å lese og bruke. Den funker også fint i regn, og generelt er det ikke noe problemer med å betjene den.
Navigeringen er bra og rask, treningsfunksjonene mange og gode (men vurder hvor mye nytte/bruk du vil ha for de), og totalt sett er det aller meste av kvaliteten som forventes av Garmin.
Synes du Edge 1040 var pirrende, men for stor og dyr? Vel, Edge 840 er mindre og i hvert fall noe billigere – men fremdeles dyr.
Og skal du gå for noe, bør du trolig velge den uten solcellelading.
Du skal sykle veldig, veldig mye, og helst veldig mye (nesten utelukkende i sol også), for at det skal ha veldig stor verdi.
Driver du med bikepacking eller ultrasykling, er den kompatibel med Garmins ekstrabatteri, som festes under computeren/computerfestet og som gir 24 timer ekstra batteri. Da er du i hvert fall helt sikker på at du har de timene, og er ikke avhengig av været.
Og Edge 840 er utrolig omfattende. Noe som både kan være et pluss og et minus. Kjenner du deg overveldet av all infoen her, bør du vurdere Wahoo, Bryton eller Hammerhead, som ikke har like stort omfang, men likevel har det meste du trenger.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.