Garmin Edge 540 er Garmins beste sykkelcomputer med knapper, og kommer også i en utgave med solcellelading. Den er blitt i overkant avansert spør du oss, og kanskje burde den vært enklere og billigere.
OPPGRADERT KLASSIKER: Den populære sykkelcomputeren kommer nå i en variant med solcellelading også. Alle foto: Knut Andreas Lone
Garmin Edge 540 Solar
Pris: 5 449 kroner veil. (4 949 kroner uten solcellelading)
Vekt: 85 gram
Skjermstørrelse: 2,6 tommer
Internminne: 16 GB
Batteritid: opptil 32 timer (60 timer i sparemodus)
Tilkobling: Ant+, Bluetooth og WiFi
I tiden hvor touchskjerm på sykkelcomputere ennå ikke var helt pålitelig, levde Edge 500-computerne videre som svært sterke produkter med de samme kvalitetene og størrelse som 800-serien.
Nå er imidlertid storebror Edge 840 bunnsolid og så godt som feilfri, mens konkurrentene strømmer på med sterke alternativer – både med touch og analoge knapper. Hvor plasserer nye Edge 540 seg blant disse?
Dette må du vite om Garmin Edge 540 Solar
I likhet med Edge 840 har også fått et godt prishopp og selv om du ikke velger utgaven med solcellelading, må du likevel ut med nesten fem høvdinger, 4 949 kroner.
Med solcellelading er prisen 5 449 kroner, altså "bare" 500 kroner.
På Edge 840 er forskjellen på de to modellene over 1 200 kroner, så der har du i hvert fall et ganske godt insentiv for å gå for Solar-modellen av Edge 540.
Utover det er altså mye likt som med Edge 840. Størrelsen er den samme og 540 er kun fire-fem gram lettere. De to computerne ser nær identiske ut.
I forhold til forrige generasjon, 530, er den rent fysisk blitt litt større, selv om skjermstørrelsen er den samme.
Den er både noen millimeter lengre og bredere, for å få plass til solcellepanelet i ytterkanten av skjermen. Det gjør også at vekta er økt fra cirka 76 gram til 85 gram.
En viktig oppgradering er multibånd-GNSS.
Det vil si at computeren kan motta signaler fra både flere frekvenser og flere satelittsystemer samtidig. Da kan systemet filtrere ut signaler som er unøyaktige og ha bedre presisjon på sporingen.
Andre ting verdt å merke seg, som er nytt med Edge 840:
Den mest populære touchcomputeren på markedet er blitt enda råere og enda dyrere, og såpass dyr at versjonen med solcellelading ikke er verdt det. Dette er Garmin Edge 840 Solar testet.
Garmin Edge 540 Solar i bruk
Installasjon, skjerm og betjening
Å sette opp computeren skjer enkelt gjennom Garmin Connect. Med mobilappen kan du enkelt gjøre oppsett, eller bare overføre dine gamle data og sensorer, dersom du tidligere har hatt en Garmin-enhet.
Om du ikke er gammel Garmin-bruker, kobler du den bare til telefonen gjennom appen, og følger instruksjonene for å sette den opp. Deretter kan du enkelt også modifisere den slik du vil ha den, i appen og sette opp datafelter og utseende slik du foretrekker.
Selve overføringen og oppsettet går raskt, så kommer det gjerne en oppdatering som skal gjennomføres, men du bør være klar for turen din på rundt 20 minutter maks.
Computeren i seg selv har syv knapper for å betjene den.
Knappene er veldig responsive, og handlingene skjer raskt på skjermen. Om du beveger deg opp eller ned, frem eller tilbake i menyer og alternativer, så skjer det med en gang du trykker.
I forhold til touchskjerm-storebror 840, er det imidlertid vesentlig mer masete. Touch-bruk sitter automatisk i fingrene for de fleste nå. Derfor er det veldig intuitivt på 840. Du bare trykker, sveiper eller drar på samme måte som på en telefon.
Knappene er intuitive nok de altså, opp/ned er enkelt, start/stopp og tilbake det samme. Men beveger du deg opp i "nedtrekksmenyen", hvor det ligger snarveier, innstillinger, Climb Explore og Strava Live Segments, er det litt mer hakkete.
Dit kommer du ved å trykke opp fra dashboardet, og i de sidene/kortene må du først bruke kommandoknappen for å låse siden, før du kan bla flytte deg i alternativene der.
Til syvende og sist blir det veldig mye trykking for å gjøre ting, men om du bare skal starte/stoppe økten og kikke på de forskjellige dataskjermene, er det greit.
Om du skal tilpasse datafeltene, anbefaler vi sterkt at du gjør det via mobilappen. Det blir mye trøkking og blaing for å bytte og legge inn felter.
Du kan også få smartvarsler fra telefonen på skjermen, og du kan avgrense hva du får, men ikke ned til hvert enkelt app. Alternativene du kan avgrense til er tekstmeldinger, telefonsamtaler, sosiale medier og «annet».
Computeren i seg selv er relativt liten, skjermen er rundt en tredjedel av størrelsen på en typisk mobil. Det er imidlertid klare farger og gode kontraster i den, så det er ikke noe problem å lese eller tyde innholdet på skjermen, uansett vær.
Funksjoner
En av Garmins edger (blunkefjes) er utvilsomt alle de forskjellige funksjonene de tilbyr. Du skal være rimelig vrien eller overordnet for å ha et behov som ikke dekkes.
Kombinert med appen har du rikholdig med funksjoner og oversikter over treningen din. Du har treningsstatus, som gir deg et sanntidsbilde av restitusjon og belastning, sykler du med wattmåler får du fortløpende oppdatert watt-profilen din og i tillegg et estimert O2-opptak.
Det er med andre ord enkelt å følge utviklingen din på sykkelen. Du kan også sjekke historikken for treningen din, eller ha treningsøktene dine lastet inn i kalenderen.
Alt dette tilbys selvsagt også i Connect-appen, hvor du kan dykke enda enklere og dypere inn i de forskjellige funksjonene. I Edge 540s tilfelle foretrekker vi å gjøre dette i appen, da det blir veldig mye trykking med knappene, og vesentlig mer omstendelig enn med touch på 840.
Utover de funksjonene som nevnes eksplisitt nedenfor, finnes det svært mange flere. Fjernkontroller av andre Garmin-enheter, alarm og sikkerhetsfunksjoner og mye annet. Sjekk Garmins hjemmeside for utfyllende liste.
ClimbPro 2.0
Funksjonen eksisterte allerede på den forrige generasjonen, men som du ser av navnet over, er dette altså 2.0, som er vesentlig bedre.
ClimbPro er like enkel som den er smart, den gir deg simpelthen en profil av bakken du er inne i, med lengde, stiningsprosent og resterende høydemeter, og nå er også funksjonen i sanntid og ikke kun på forhåndslastede ruter.
Så lenge funksjonen er aktivert, popper bakkene automatisk opp på skjermen i det du er på vei inn i dem, men du kan filtrere etter vanskelighetsgrad. Etter hvert som du har forsert dem, legges de inn på en egen oversiktsside, så du kan gå tilbake og studere tallene dine fra hver enkelt bakke på computeren.
Har du lastet opp en rute på forhånd, kan du fortløpende sjekke hva du har i vente og hvor langt det er til de kommende bakkene/klatringene.
Likefullt «vesentlig bedre», men langt fra perfekt. Start- og sluttpunkt på bakkene er gjerne et stykke før eller etter bakken egentlig er. Av og til splittes det som egentlig er én bakke i to, fordi den går litt ned på et punkt.
I tillegg er ikke stigningsprosent og profilen helt til å stole på, og ofte har en litt forsinkelse i forhold til hvor du faktisk er i bakken.
Men tross feil og unøyaktigheter er det åpenbart en nyttig og fin funksjon, som vi regner med forbedres jevnlig ved fremtidige programvareoppdateringer.
Sykler du i kjente omgivelser, vil vi anbefale å skru den av da den blir litt masete, men på nye veier er den fin å ha, eksempelvis på Mallorca.
En slik funksjon er Garmin, sammen med Hammerhead Karoo 2, foreløpig alene om å tilby. Wahoo Elemnt Roam v2 og Bryton Rider S800 har en tilsvarende funksjon, men da kun om du har forhåndslastet rutene.
I den samme gata er også Climb Explore kommet. Hopp opp i widget-menyen og bla til du kommer til funksjonen. Der kan du definere en radius og minimum/maks vanskelighet, og så leiter computeren opp de kvalifiserende bakkene som er nærmest deg. Deretter kan du studere stigningsprofilen og eventuelt be computeren om å gi deg navigasjonsinstrukser til bakken.
I tillegg har den også Strave Live Segments, så du kan konkurrere med deg selv, venner eller den lokale KOM/QOM-en.
Power Guide og øvrige treningsfunksjoner
Enda en funksjon som forplanter seg nedover i Garmin-hierarkiet er PowerGuide, som er din nye favorittfunksjon om du er en looking at stem-syklist.
Via appen eller computeren velger du en rute du har lagt. Basert på din terskelwatt (FTP), setter du opp en guide for turen, som gir deg fortløpende instruks om hvilken watt du skal ligge på gjennom turen. Dette forutsetter så klart at du har en wattmåler.
Det er ikke mulig å sette opp PowerGuide som intervaller, men det blir utifra tøffhet. Altså fra lett til vanskelig (se bildene under). Setter du opp PowerGuide på det tøffeste, vil det typisk være i bakkene du legger ned mest watt, mens på flatene er det noe roligere.
PowerGuide legger da opp til at du skal ende på en viss snittwatt, men disse øktene blir veldig lapskaus.
Ønsker du mer presisjon i treningsarbeidet, finnes også det. Funksjonen har ikke noe spesifikt navn, men du går i app eller på computer, velger lag en treningsøkt, og så kan du sette opp etter de parametrene du ønsker: Watt, puls, hastighet eller pedelfrekvens.
Da kan du legge opp til oppvarming på en viss intensitet og intervaller på det samme, og så vil du fortløpende få instruks på skjermen og se hva du har satt som mål og hva du ligger på (wattbelastning, pulsslag, osv.).
Etter endt økt, får du alltid oppdatering på hvordan Garmin analyserer treningsarbeidet ditt. Du får et vO2 max-anslag og terskelwatt (FTP) blir fortløpende oppdatert ut ifra de ferskeste dataene den har tilgjengelig. Jo mer data den får, jo mer nøyaktig skal den være.
Du kan enten via Garmins eget bibliotek av treningsøkter og -programmer, sette opp en kalender og plan, slik at du alltid får øktene og planen din på computeren. Da kan du legge opp til trening med PowerGuide eller med intervaller og intensitetsstyring, eller så er det også mulig å følge appen/computerens fortløpende anbefaling til daglig økt.
Disse daglige forslagene er igjen basert på de dataene den har tilgjengelig. Mener den du er overbelastet, vil den foreslå en kort og lett økt, er du "underernært" på aerob trening, vil den foreslå det.
Tidsklemma og mangel på fantasi? Kjempemessig med PowerGuide. Men du kan også bare dra ut og sykle full gass. Treningsforslag og mulighet til skreddersydde økter på puls/watt
Musikkstyring
Veldig praktisk funksjon. Sykler du i varierende terreng eller hører på podkaster med forskjellig lydkvalitet, kan du skru lyden opp eller ned via computeren. Eller skifte spor, spole frem eller tilbake, så slipper du å dra frem telefonen eller knote med å trykke på knappene utenpå lomma på ryggen.
Praktisk ja. Optimal? Nej. På Edge 840 med touch er funksjonen vesentlig enklere, i og med at du bare trenger å gjøre ett trykk på skjermen for hver kommando. Med knappene må du trykke deg gjennom de forskjellige valgene, og så bekrefte. Og lyd opp og lyd ned ligger ikke rygg-i-rygg i valgrekken, så om du føler du skrudde litt mye opp, så må du nesten helt rundt igjen for å få den ned.
PS: Du blir advart om bruk under sykling, og anbefalt å kun bruke funksjonen på rulla, men hva søren, du sitter nå å stirrer og trykker på computeren uansett.
Navigasjon
Som nevnt innledningsvis er en av de viktigste oppgraderingene multibånd-GNSS. Altså at den kan motta flere frekvenser og satelittsystemer samtidig. Det merkes umiddelbart.
Du trenger ikke å tenke på å vente på signal når du er kommet deg ut av huset, det skjer ganske umiddelbart.
DETALJRIKT: Høyt nivå på kart og navigasjon.
En viss unøyaktighet de første minuttene av turen på Strava-sporet ditt, det er nok til å leve med for de fleste, når de sykler ned gata for n'te gang, men med oppgraderingen er signalet er så klart skarpt og presist under hele turen.
Vel så viktig er preisjonen kombinert med en bedre og mer kraftfull prosessor. På tidligere Garmin-utgaver har generelt lasting av ruter, re-routing og tilbake-til-start tatt tid, og tidvis vært upresis og villedende. Dette er nå ryddet kraftig opp i.
Computeren laster rutene raskt, og om du sykler feil, så gir den raskt beskjed om å snu, eller etter en liten stund foreslår en ny rute.
For å finne alle navigasjonsmulighetene, trenger du heldigvis ikke bla deg gjennom utallige menyer, «Navigasjon» lyser på forsiden når du starter computeren, og herfra er valgene direkte: utforsk, ruter, søk og lagrede lokasjoner.
Du kan søke etter steder i computeren. Dette er litt avgrenset som i at den finner de nærmeste stedene i området som er "verdt" å få med. Typ bydeler, tettsteder, byer og så videre. I tillegg er det også POI (Point of interest), som er butikker, bensinstasjoner, overnattingssteder og så videre i nærheten, som du kan velge, og som du da får navigasjon til.
I TIDSNØD?: Garmin har ryggen din ...
SULTEN?: Pølse på 7-Eleven neste!
Der hvor Garmin skuffer, er når det kommer til kart og nedlastning. Computeren kommer forhåndslastet med kart for din verdensdel, altså i vårt tilfele Europa. Men skal du laste ned noe utover det, kan du ikke gjøre det via computeren eller appen og over WiFi, du må frem med kabel og gjøre det på gamlemåten, via PC-en ...
På grunn av ClimbPro har også filstørrelsene doblet seg. ClimbPro er en separat fil, men krever altså tilsvarende plass som kartet, ergo i utgangspunktet dobbelt så mye. Av de 16 tilgjengelige GB, er det fra start allerede fylt opp med 13 GB. Det vil si at du ikke kan ha kart for flere verdensdeler samtidig. Du kan heller ikke kun laste ned kart for enkeltland, slik flere konkurrenter gir muligheten til.
Solceller og batteri
Standardversjonen, altså uten solcellepanel, har en oppgitt batteritid til 26 timer, mens den vi har testet, med solceller, har opptil 32 timer batteritid.
Begynner du å tukle med GPS/GNSS-innstillinger og batterisparemodus, kan du doble batteritiden. Med litt mindre presisjon i GPS, bruker prosessoren mindre kapasitet og du bruker mindre batteri.
Supplert med solcellepanelene, kan du under optimale solforhold få 25 minutter ekstra batteri pr. time. Men det forutsetter et konstant lys på 75 000 lux.
Det kan gi deg helt opptil 78 timer batteritid.
Vår opplevelse av solcellepanelene er at de gir ekstra batteri, men på vår og høst er det ikke snakk om veldig mye, kanskje så lite som 2-3 minutter pr. time.
Sykler du hovedsakelig på sommeren, og langt, er historien selvsagt noe annerledes, men driver du med bikepacking eller langdistansesykling, er det verdt å merke seg at 1040 Solar, som har en del større skjerm, er råere på å fange opp batteri fra solstrålene. Den kan under optimale forhold (75 000 lux) øke batteritiden med 42 minutter pr. time.
Computeren har også poler på undersiden av festet, så du kan koble til Garmins Charge batteri, som kan gi opptil 24 timer ekstra batteri.
Kompleksitet er gjentatt flere ganger i løpet av denne testen. Er du på utkikk etter noe litt simplere og ikke like omfangsrikt, er de tre computerne under noe å vurdere:
Litt som med Edge 840 stiller vi spørsmål ved om det er så nødvendig med den kompleksiteten Edge 540 har i utvalget av funksjoner. I hvert fall når storebror 840 har alt det samme.
Kanskje kunne 540 vært underlegen i funksjoner, men vært et langt mer attraktivt prispunkt? Mange brukere stiller større og større krav til produktene, men nå ligner samtidig 540, 840 og 1040 veldig mye på hverandre, forskjellen er bare størrelse, batteri og pris. Samtidig er prisnivået også hevet veldig.
Alle computerne er av høy kvalitet og leverer, men du får samtidig et lite gap i porteføljen, og en prisforskjell på 2500-3000 kroner ned til Edge 130, som er vesentlig enklere og med langt færre funksjoner.
Samtidig kommer dette av en svært sterk posisjon i markedet. Det er først de siste årene at Garmin har begynt å få reelle konkurrenter, men er fremdeles den klart sterkeste merkevaren. Vi ser at de andre produsentene stadig tar steg, og gjerne er mer prisgunstige, men mangler en del på flere områder. Vi antar at kampen priser og produkter vil tilspisse seg etter hvert som konkurrentene henter inn ytterligere terreng.
Når det er sagt, leverer Edge 540 absolutt varene. At den er så omfattende er både et pluss og minus. God skjerm, bunnsolid programvare, mange relevante funksjoner, veldig god og presis navigering og ekstremt god batteritid.
Den er brukervennlig, men kun til et visst punkt. Den er lett å sette opp og det går an å bruke den enkelt, men da mister den jo også litt av sin essens. Skal du dra fullt utbytte av den, er det mye trykking på knapper om du skal surre litt rundt. Ikke kart via WiFi? Kom igjen Garmin.
Gitt at forskjellen i pris ikke er like voldsom som på 840, er det gode grunner til å gå for solcellelading her.
Er du hardtsatsende talent eller amatørsyklist og opptatt av watt, form og utvikling, er 540 et greit valg, både med og uten Solar. Liker du de lange distansene, eventyret og så videre, vil vi anbefale minst 840, og 1040 er kanskje aller best, med tanke på størrelse og touchskjerm.
Som kompleks knappe-computer, føler vi den faller litt mellom to stoler og det er et unødvendig gap i Garmins portefølje.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.