BRYTON RIDER S800: Med storm skjerm har du god oversikt over dataene dine, og kan navigere i et stort kart. Alle foto: Knut Andreas Lone
Bryton Rider S800
Pris: 4 299 kroner
Vekt: 103 gram
Skjermstørrelse: 3,4 tommer
Internminne: 16 GB
Batteritid: Opptil 36 timer
Tilkobling: Ant+ og Bluetooth Smart
Bryton Rider S800 er en computer som seiler opp som virkelig lovende for fremtiden. Allerede er den bra, men på sikt tror vi den kan bli en av de aller beste.
Computeren må bare komme seg forbi voksesmertene.
Det taiwanske merket har vært på markedet i et tiår, og jobbet seg oppover prisstigen. Rider S800 er deres største og kraftigste computer så langt.
Med en veiledende pris på 4 299 kroner, går den inn i det øverste prissjiktet, og tar kampen mot computere som Garmin Edge 540 og 840, Hammerhead Karoo 2 og Wahoo Elemnt Roam 2.
Kort oppsummert, noen av de viktigste tingene med Rider S800:
3,4 tommer stor touchskjerm.
Opp til 36 timer batteritid.
Kart og rutenavigasjon
Live-data fra bakker/klatringer
Treningsveiledning
Smartvarsler via telefon
USB-C-ladeport
Både Ant+ og Bluetooth.
I esken til computeren følger det med kabel for lading, festesnor, silikondeksel, standard feste (m/strikk), samt computerfeste for rundt styre.
Festet på selve computeren er unikt for Bryton, men nær identisk med Garmin, så du får faktisk satt den på et Garmin-feste.
Den sitter imidlertid ikke helt, og vår erfaring var at den ikke låser seg. Så den sitter nedi festet, men den kan dreies videre rundt, uten å måtte ta i for å løsne den.
Men Bryton har konverteringskit for Garmin-feste som du kan kjøpe, så du bare kan skru av festet som den kommer med, og sette på Garmin-kit.
Bryton Rider S800 i bruk
Skjerm og betjening
Touchskjermen er behagelig og enkel å betjene, med tydelige felter og trykk-alternativer på skjermen.
Fra startsiden på skjermen har du de forskjellige menyene og alternativene tydelig kommunisert og det er enkelt å forstå hva som leder hvor.
UTFORDRER: Bryton har laget en computer som på sikt kan utfordre Garmin. Foto: Knut Andreas Lone
Inne i menyene er de feltene til forskjellige kategoriene/innstillingene passe store og lett å betjene, og du finner også enkelt frem til det du ønsker.
Inne i innstilligene kan du endre på datafelter og antall datafelter, i tillegg til å gjøre dette via Brytons app.
I tillegg kan du også enkelt endre enkeltfelter under en aktivitet. Du trykker og holder inne på det feltet du ønsker å endre, og så velger du fra menyen hvilket datafelt du vil ha (fart, kraft, høyde, og så videre).
Det eneste vi har å utsette på er at skjermen gjerne lagger litt under aktivitet, når du bytter sider.
I tillegg til touchskjermen er det også fire forskjellige knapper, to på hver side, som har indikasjoner i kanten av skjermen på hvilke funksjoner de respektive knappene har.
Knappen for å lappe (ny runde) er også plassert på venstre og motsatt side av start/stopp, som føles litt kontraintuitivt. Samme side som start/stopp-knappen er det en knapp for å bytte side på skjermen, noe som kan være greit om det bøtter ned og du sliter med å få skjermen til å lystre.
Det eneste vi savner er en knapp for å gå tilbake, det er det ikke. Det gikk også litt tid før vi skjønte at å sveipe opp fra bunnen av skjermen er tilbake-kommando, men det er grei nok løsning, når du først får det inn i fingrene.
Knappene på venstre side er krispe og responsive, og gir et merkbart «klikk» når du trykker på dem. På motsatt side er de seige, gir ikke det samme «klikket» og av og til dobbelttrykker vi, fordi vi er usikre på om vi faktisk har trykket eller ei.
Bryton har gjort en god jobb med skjermen, som har et veldig klart og tydelig bilde, og vi kan justere lysstyrken ganske langt ned, uten å oppleve at det blir for mørkt. Skjermen har også en auto-funksjon for å justere lysstyrken.
Du bør være litt obs på å ikke makse lysstyrken, for da går batteriet ganske mye fortere enn det du helst ønsker.
Funksjoner
Bryton har laget sin egen form for ClimbPro fra Garmin, som igjen minner om Strava Live Segments, som er en visualisering av bakken/klatringen du sykler i sanntid, med data for hvor langt det er til toppen, stigningsprosent og så videre.
Denne funksjonen funker kun dersom du navigerer etter en rute, men funker helt ypperlig i bruk, og du kan også se oversikt over alle bakkene/klatringene den har registrert for turen, med de mest relevante dataene presentert.
Den har også noen fine, innovative gruppe-funksjoner.
Du kan opprette en gruppe-chat for de du skal sykle med, slik at du kan sende beskjeder som de andre også får opp på sine computere.
Den eneste nedsiden? Turkompanjongene dine må isåfall også ha Bryton-computere.
Men gruppe-chat? Hallo, det er jo bare å bruke Messenger, WhatsApp eller lignende? Joda, men esset i ermet her er Brytons mulighet til å ta opp meldinger via tale-til-tekst-funksjon, og sende avgårde til gruppa (i tillegg til å sende via appen).
Gruppe-funksjonene inkluderer også livetracking av dine turkamerater (hvor langt unna de er), og i appen kan du også se deres nøyaktige posisjon i kartet.
Tale-til-tekst-funksjonen kan også brukes i navigeringen. Du kan si destinasjonen din, og computeren vil søke den opp.
Og det funker faktisk, selv om den kanskje trenger noen forsøk for å klare å ta hva du sier. Men den funker.
Nedsiden her: Du må være tilkoblet appen, for å kunne gjøre det (selv om tale-funksjonen sitter i computeren).
Ellers er det mulig å koble computeren din til smartrulla di, og kontrollere den fra computeren.
Den har også visning for sykkeldynamikk, slik som Garmin, med illustrasjon av hvordan tråkket ditt er (via wattmåler).
Du kan også importere økter til computeren, med oppsatte intervaller etter watt, og følge programmet for økta (og justere den) direkte på computeren.
FINE OVERSIKTER: Etter endt økt kan du enkelt studere tallene dine fra økta på computeren.
Navigasjon
I motsetning til Garmins nyeste computere, har ikke Bryton Rider S800 multibånds-GPS/GNSS, altså at den kan benytte seg av flere frekvenser samtidig (og følgelig ha større nøyaktighet).
Den har imidlertid både GPS, Glonass, Galileo, Beidou og QZSS, så signal og tilkobling er ikke noe problem.
I forhold til Garmin og multibånds-teknologi er eneste forskjellen at den er noe tregere å koble seg til en sattelitt, når vi tar sykkelen ut av boden og legger ut på turene.
Utover det er hverken signal eller sporingsnøyaktighet noe problem underveis på turene.
Når det kommer til å skulle legge inn en rute, er det litt knotete.
Kobler du Strava opp mot Bryton sin Active-app, så kan du importere rutene dine fra Strava, men å lage ruter på Strava er dog blitt en betalingsfunksjon, så med mindre du er abonnent eller har gamle ruter liggende, så hjelper synkronisering og import derfra deg lite.
Active-appen bruker også lang tid å synkronisere med Strava, så det tok en stund før vi faktisk fikk rutene våre inn her.
Gjennom Bryton Active i nettleser, kan du lage ruter, trykke last opp og du har de inne i appen raskt, og kan sende videre til computer.
Ruteplanleggeren er dog ikke feilfri (i likhet med Garmins), og det er greit å ettergå at den ikke sender deg på feil sideveier eller i loop, så du slipper masse piping fra computeren om at du må snu, svinge, og så videre.
Og bruker du Bryton Active sin ruteplanlegger, får du heller ikke høydeprofil og muligheten til å se klatringer/bakker i sanntid på computeren – med mindre du bor i Oslo-området.
Vi sjekket både for Trondheim og Bergen, og her har Bryton Active rett og slett ikke høydedata, så du får bare en flat profil inn som navigasjon.
Vi forsøkte også å legge inn GPX-filer manuelt, gjennom USB-C-kabelen, men fikk det rett og slett ikke til, selv om vi fulgte manualen fra Bryton.
Bryton har heller ikke noe heatmap, altså data om brukernes foretrukne/mest brukte veier, eller hvor det er mye trafikk, så rutene den velger er bare de raskeste, og ikke nødvendigvis de beste eller mest praktiske.
Kartet i seg selv er klart og tydelig, med gode kontraster, og den store skjermen gjør at du kan zoome godt inn og ser lett de forskjellige veiene på kartet.
Selve navigeringen og sving-for-sving-navigasjon fint. Du får tydelige beskjeder opp på skjermen, og i kartet er det lett å zoome inn og ut.
Den har også fine funksjoner som omlegging av ruta eller tilbake-til-start. Om du ikke befinner deg ved startpunktet på ruta, kan også computeren guide deg hit, men da bare med en indikator for hvilken retning du skal i, ikke sving-for-sving og spor i kartet på skjermen.
Det skortet litt på omfanget i kartet (i hvert fall her i Trondheim), hvor langt fra alle grusveier og mindre veier var synlige på kartet.
Vil du sette opp navigeringen via computeren går det, men du må være tilkoblet appen på telefonen, for å kunne gjøre det.
Noe snedig, da GPS-en på computeren strengt tatt opererer uavhengig, men du får altså ikke gjøre noen form for navigering eller plotte inn destinasjoner på computeren, uten å være tilkoblet appen.
Vi er på mange måter imponert over Bryton Rider S800, fordi den er kommet over de kanskje viktigste kneikene, og så mangler finslipen.
I toppen av prioriteringslisten er batteritid, god skjerm og brukervennlighet, som den scorer veldig bra på. Den er enkel å bruke fra start og oversiktlig.
På de forskjellige sidene er det mulig å ha masse data fremme og kartet er enkelt å lese og betjene.
Så vil du bare sykle, ha navigering på kartet som en funksjon du sjelden bruker, så er Rider S800 absolutt et kurant kjøp for deg.
Dersom du bruker computere til de mer avanserte tingene, er det du må tenke deg om.
Computeren er altfor avhengig av appen, og når du i tillegg må være tilkoblet telefonen for å bruke navigasjonen, så tapper det også telefon for batteri, så tap-tap-situasjon der.
Gruppe-funksjonene er det også potensial i, og vi liker at Bryton prøver, selv om det er åpenbare begrensninger inntil videre.
Akkurat nå fremstår det som en veldig god computer for de aktive rytterne, som bruker computere primært som et treningsverktøy, mens de som er utforskende eventyrere, antagelig velger noe annet, da det skorter på navigasjonen og brukervennligheten på den biten hos Rider S800.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.