ALT SETT - ALT HØRT: Med Bose Frame Tempo har du solbriller og «over ear audio» i ett. Foto: Henrik Alpers.
Bose Frame Tempo Polarized
Pris: 2999 kroner
Vekt: 52 gram
Importør: bose.no
Det er mange som liker å høre på musikk, sport, lydbok eller podkaster når de sykler, løper eller går på ski. Briller er også populært, enten fordi det er skarp sol, regn eller fordi vi ikke vil få noe i øynene.
Bose har nå laget sportsbrillene Bose Frame Tempo, som kombinerer sykkelbriller og god lyd. Unikt med denne modellen er at du ikke har lyden i ørene i form av propper, lyden kommer i stedet ut av to små høyttalere som sitter i brillestengene – det vi kaller «over ear». Det betyr at du fortsatt skal kunne høre omgivelsene godt, noe som særlig er å sette pris på ute i trafikken.
Om du ikke liker de mørke, polariserende glassene som følger med, får du kjøpt flere glass på Boses hjemmesider.
Konseptet har for ordens skyld vært forsøkt tidligere, med mindre hell. Oakley har hatt flere modeller med plugger i ørene direkte fra brillestengene, med innebygget MP3-spiller.
Spesielt ble det styrete å bruke MP3-spilleren. Det var da, nå er vi i blåtannens tidsalder, ja hva nå?
Brillene veier 52 gram, noe som må sies å være lett for briller med høyttalere. Brillene er dog veldig stive. Elektronikken er pakket inn i et stivt skall, og både brillestenger og ramme er nesten like stive.
Glassene på brillene er små, de er faktisk veldig små, de kan minne litt om Oakley Half Jacket. Sammenligner vi de med populære Shimano Aerolite er arealet av glassene omtrent en tredjedel.
Enkelt oppsett
Som redaksjonens minst talentfulle bruker av digitale produkter, er det enkelt å bruke seg selv som målestokk for hvor enkle produkter er å ta i bruk.
Bose Frame Tempo er så enkle å ta i bruk som det er mulig å få til, så enkelt som alle blåtannprodukter burde være i bruk. Du trykker på den lille multifunksjonsknappen i noen sekunder, og brillene er nå søkbare på telefonen. Sekunder senere er de paret, og nå er det bare å strømme det du måtte ønske av lyd til brillene.
På første testtur koser vi oss med podkast, musikk, litt nyheter og skiskyting. Vi opplever lyden som svært god, selv om hodetelefoner av høy kvalitet selvsagt er bedre. Vi setter også umiddelbart pris på at du hører omgivelsene godt, fortsatt.
Det er selvsagt ikke ørepluggenes skyld om du blir påkjørt bakfra, men mange opplever tette øreplugger som litt skumle i omgivelsene.
Vi tar også et par telefoner med brillene på, noe som også fungerer godt. Det oppleves litt rart å snakke med sin mor gjennom brillene, noe hun trolig mener er helt umulig, men det fungerer altså godt.
I Bruk
Å bruke brillene er like enkelt og intuitivt som det er å få brillene i gang.
For å justere volumet opp eller ned, fører du fingeren langs den høyre brillestroppen. Volumet blir høyere når du fører fingeren mot glasset, og lavere når du fører den mot øret.
Multifunksjonsknappen fungerer som på veldig mange andre produkter. Ett klikk pauser låta, to korte klikk spoler frem, og tre tilbake.
Et langt klikk skrur dem av eller på. Om du er så uheldig å skru de av ved et uhell – det går fort å skru dem på igjen. Stort sett var vi tilbake med god lyd i ørene igjen i løpet av 15 sekunder, på det lengste tok det 30 sekunder.
Lyden skrur seg også av når du folder brillene. Det betyr at om du folder de og legger de på et bord, eller bare fordi du holder de i hånden av en eller annen årsak, må du skru de på igjen.
Batteritiden er oppgitt til opp til åtte timer. Vi klarte fint tretimersturer i minus fem grader, da med batteri nede på 30 prosent, som oppgis hver gang du skrur brillen på.
Vi må snakke om ulempene
Bose Frame Tempo er et produkt som absolutt bør prøves før du kjøper. Brillene er nemlig veldig smale, og høyttalerne kan gjøre at du føler deg litt pakket inn i brillen. Testeren har et sjeldent smalt og langt ansikt, og selv her oppleves brillen smal. Etter lange sykkelturer kjenner en akkurat hvor brillen har sittet, i mange timer etter turen.
Vi mener også at selve brilleglassene er for små, alt for små. De er noen av de minste vi har sett på moderne sportsbriller, og det er en merkbar ulempe ute på veien. En ting er at de ikke dekker øynene godt mot solen, men det blir også mer turbulens bak dem, en særlig ulempe for deg som bruker linser – linsene kan simpelthen røskes av. Mang en syklist har fått smake vreden fra brilleturbulens.
Det kommer også mer rusk og rask inn på øyet, på briller med for små glass.
Vi irriterte oss også over at brillene slår seg av hver gang du folder dem sammen. Når vi stopper for å lese på gps’en, sende en melding, ta en kaffe, møter en kompis eller hva som helst, henger vi ofte brillene i trøya. Da skrur de seg simpelthen av.
Prosessen med å få dem på igjen er på cirka 30 sekunder, men det er like fullt skikkelig irriterende.
Blir det brukt?
Dette er en brille med lyd, og skal du bruke dette produktet, betinger det altså at du vil unngå sol i øynene og høre på musikk – samtidig.
I løpet av en sykkeltur er det ganske mange ganger der brillene tas av eller på, av ulike årsaker. Vi kan ønske litt variasjon, det kan bli overskyet, det kan begynne å regne, kanskje vi er litt slitne i nesen, vi skal kanskje klatre en lang bakke og irriterer oss over dugg – på en lang sykkeltur sitter brillene aldri på hele tiden.
I situasjonene hvor vi tar av brillene mister vi jo nå plutselig lyden.
Et annet problem som oppstår er: Hvor gjør vi av brillene når vi ikke har de på? Vanlige sykkelbriller setter vi i hjelmen, eller folder og fester i nakkekragen. Noen har dem kanskje bare bak frem på ørene.
Men på grunn av høyttalerne får de ikke plass i det aller vanligste stedet å ha dem, i hjelmen.
Det blir i det hele tatt veldig mye styr hver gang de skal av – hvor vi da også mister musikken. Det hender jo vi vil høre ferdig Sultans of Swing selv om det begynner å regne!
Vi får jo heller ikke brukt dem til situasjoner der vi ellers bruker ørepropper, slik som matlaging, en lydbok før vi sovner, litt musikk til tøyeøkta hjemme på stuegulvet eller styrkeøkta i garasjen.
Eller så er det jo nok av turer der vi faktisk ikke ønsker å høre på musikk eller lydbok. Da føles det unødvendig å sykle med en litt rar brille, som i tillegg er merkbart tyngre og trangere enn andre solbriller.
Det er ganske mange variabler som taler for at en blir entusiastisk av brillene når det er sol og medvind, med avtagende entusiasme når en oppdager at bruksområdet er en del smalere enn en kanskje hadde tenkt.
Bose Frame Tempo har alle de klassiske trekkene til moderne multifunksjonsprodukter: Det er gode produkter, med litt rare betingelser for bruk. Det ender ofte med at de ikke blir brukt i det hele tatt.
Spør deg selv: Trenger du virkelig dette, eller er solbrillene og øreproppene du allerede har mer enn gode nok?
Landevei mener: Et godt produkt – men begrenset bruksområde
Bose Frame Tempo har god lyd, de er enkle å sette opp og de er enkle i bruk. Batteritiden er lang, de lader fort og produktet tåler godt med juling, typisk da svette og regn.
De har derimot en litt rar betingelse for bruk, såpass rar at vi er usikre på om de kommer til å være hyppig i bruk om du kjøper dem. Du vil jo gjerne ha god lyd de dagene du ikke trenger - eller ikke vil bruke briller, og du vil jo gjerne ha gode briller de dagene du ikke har behov for lyd på øret.
Veilprisen på 2999 kroner er ikke spesielt høy for to gode produkter, men det var det med bruken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.