Flaskeholdere til landevei og gravel - best i test
Flaskeholdere lages i karbon, stål, aluminium eller plast, og de koster mellom 29 og 1499 kroner. Hva skal jeg kjøpe om jeg sykler landevei eller gravel?
Sist oppdatert: 6. oktober 2021 kl 17.32
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Flaskeholdere i stål er aldri feil, men kanskje ikke det mest spennende. Foto: Standert bicycles.
En sykkelflaskeholder har en av verdens enkleste oppgaver på sykkelen, alt den skal gjøre er å holde flaska på plass. Eller vent, et par oppgaver til har den strengt tatt også.
Du skal også kunne få flaska ut og inn uten å måtte sloss, og den skal heller ikke gå i stykker. Også må den være kul, den må være lett og den skal dessuten se bra ut. Det var visst ganske mye, skulle det vise seg.
Du kan få flaskeholdere som tilfredsstiller alle disse kravene for bare 149 kroner, og du kan faktisk få flaskeholdere som ikke gjør annet enn å gi deg street cred for over tusenlappen.
Sykler du mye, vil du ha en flaskeholder som varer lenge. Det er ikke alltid at flaskeholderen du kjøper på din lokale bensinstasjon. Den ryker gjerne midt i et ritt, og så mister du flaska. En ting er at du selv blir tørst, en annen ting er at den flaska kan skape en massevelt som ødelegger karrieren til tre kommende proffer.
Skikkelig ræva flaskeholdere
Både kjente og ukjente produsenter lager flaskestativ som er skikkelig dårlige. De er gjerne laget av karbon, og skryter av lav vekt. Men ofte så knekker de, de tåler ikke at vi røsker en flaske ut eller inn i et stresset øyeblikk. Noen av dem er faktisk så skjøre at de ikke greier å holde på flaska om du kjører på ruglete underlag.
Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har sittet i et felt, så kommer et humpete parti og plutselig er det flasker overalt.
Ser vi på flaskeholderne til de andre før start, vet vi hvem som kommer til å miste flasker når det kommer dårlig asfalt.
Tommelfingerregel? Billige karbonflaskeholdere er nesten alltid dårlige. Om du ikke er legmann og synes flaskeholderen kjennes skjør ut, er den det.
Styr også unna alt som er billig på amazon eller ali baba.
Den klassiske flaskeholderen
Klassiske flaskeholdere er laget av et langt og tynt rør, som bøyes til den får fasongen til en flaskeholder. Om flaskeholderen er laget av stål eller aluminium, er dette en billig, lett og rimelig løsning. Noen ganger er de laget av titan, slik som eksempelvis King Cage. Det er redaksjonens klare favoritt.
Slike flaskeholdere gir sykkelen et klassisk uttrykk, men er ikke nødvendigvis like stilig på en moderne karbonramme. Her strides de lærde – vi mener det klassiske uttrykket vitner om at du vet hva du skal ha, og ikke faller for dårlige karbonflaskeholdere for å spare noen gram.
Betaler du 199 kroner eller mer, tror vi nesten det er umulig å gjøre et dårlig kjøp. Om en slik flaskeholder ikke holder godt nok på flasken din, kan du enkelt bøye den til å passe bedre.
Flaskeholdere i karbon
Vi var innom de dårlige i sted, men det finnes heldigvis også gode, stilige og solide flaskestativ i karbon. Arundel Mandible er et eksempel på en av dem.
Disse brukes ofte av proffene, enten de sykler på nylagt asfalt eller Paris-Roubaix.
Karbonspesialisten Enve har også laget noen skikkelig gode flaskeholdere. De koster selvsagt litt, men når sykkelen din koster en hel del, vil en kanskje ikke spare på flaskeholderen.
De tyske karbonspesialistene hos Lightweight har en av de dyrere vi kjenner til, hele 92 euro må du ut med for flaskeholderne deres på 16 gram. Dette er dessverre et eksempel på dyre flaskeholdere som ikke er like gode på alt. De er lette, dyre og stilige – men også veldig skjøre.
Sideloader
Sideloader er engelsk slæng og kan vanskelig direkteoversettes. «Sideinnføring» vil være det nærmeste, kort forklart handler det om at i stedet for at flasken trykkes ned i flaskestativet, presses den inn fra siden.
Men hva i all verden er poenget med det?
Vel, om du har en liten ramme, er det slettes ikke sikkert du har plass til å føre flasken inn ovenfra, særlig ikke om du liker flasker med stort volum, typ 0,75 liter.
Dette er et problem på mange damesykler, der rammene selvsagt er noe mindre. Gravelsykler har også en litt annen geometri som gjør at dette kan gjøre seg gjeldende her også.
Det er også mange som driver med bikepacking som bruker sideloadere. Dette er fordi rammevesken kan komme i veien for vanlige flaskeholdere.
Tempoflaskeholdere
Dette er et ekstremt sært produkt, men det finnes. Tidligere så vi ofte at dette produktet var på proffenes sykler, men da med tomme flasker. De var satt på kun for å selge til oss intetanende amatører! Men hvorfor brukes ikke disse superaerodynamiske flaskene og flaskeholderne i praksis?
Det er sjelden temporittene er så lange at en trenger å drikke, det er kun på virkelig lange og varme dager. For en proff utgjør dette et par konkurranser i året, for en amatør, tja, en? To?
En skulle kanskje tro at slike flaskeholdere kom til nytte under lange triatlonkonkurranser, typisk halv Ironman eller Ironman, der distansen er 90 eller 180 kilometer på sykkel. Men her har proffene drikkeblærer inni ramma, og kun et fåtall bruker slike flasker.
Skjønt, det ser skikkelig stilig ut, og liker du å drikke under et temporitt, kjør på. Hvor mange sekunder du sparer vet vi ikke.
Cageless flaskeholdere
Det finnes mange varianter av dette produktet, men det har slått an i så liten grad at vi mistenker produsentene for å bare ville selge ut lageret sitt før de avvikler. Både Fidlock og Fabric har laget ulike versjoner.
Skruene som vanligvis fester flaskeholderen byttes ut med to klipsbolter. Så kjøper du en spesialflaske som klipses inn i disse boltene, nå ser det ut som om flasken er festet til sykkelen med en magnet, eller enda bedre: Det ser ut som den svever over sykkelen. Magi!
Problemet er bare at det er fiklete i praktisk bruk, selv om flasken sitter.
Men så mister du den flasken da, og så må du kjøpe en ny. Flaskene er både dyre, og ikke enkle å få tak i.
Andre flaskeholdere
Hva slags andre flaskeholdere er bra? Tacx og Elite er kanskje mest kjent for å lage sykkelruller, men de lager også veldig mange gode flaskestativ. En fellesnevner for mange av dem er utseendet – men også materialet: Plast. Både Tacx og Elite er gode på flaskeholdere i plast.
Det lynvingeformede designet til Elite har vist seg å holde godt på flaska, i tillegg til å være ganske seiglivet. Relativt rimelig og sånn passe stilig, er det også.
Tacx har også et stilig flaskestativ som mange sverger til. Også disse har et design som kan minne om lynet til Flash Gordon, men det virkelig spennende her er fargeutvalget. Dette gjør at du enkelt finner en flaskeholder som matcher, nesten uansett hvilken farge du har på sykkelen.
Hva skal jeg velge?
I redaksjonen sverger vi til klassiske flaskeholdere. De garanterer godt resultat, uten at det trenger å være en fasit. Med alt du har lært nå, bør det være greit å ta et eget valg!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.