MYE PROVIANT: Jon Andreas Klokkehaug skusler ikke med maten når han er på langtur.
Lesetid: 6 minutter
– Det er lett å undervurdere hvor mye mat du trenger, så jeg er heller litt raus med turmaten enn å risikere å ha spist opp alt halvveis på turen, sier 34-åringen fra CK Victoria.
Jon Andreas Klokkehaug vant blant annet Jotunheimen Rundt med over 20 minutters margin i 2016, og har vært en nøkkelrytter i stallen til Trønderekspressen i flere sesonger. Kommende sesong er han også en del av kapteinslaget på laget som vant Trondheim-Oslo med overlegen margin i juni, og som sikter mot hattrick på distansen i 2019.
Klokkehaug har Trondheim og Trøndelag som treningsarena, der klimaet er alt annet enn trivelig for syklister store deler av året. Derfor er Klokkehaug nøye på å være utrustet for det meste både hva vær og føre gjelder og med mat og verktøy. Dette har Klokkehaug på lomma på langtur.
Saken fortsetter under
VELKLEDD: Jon Andreas Klokkehaug sykler ute hele året og anbefaler å investere i gode klær til norske vinterforhold.
Dette er en del av en serie om hva landeveissyklister av ulike kaliber har med seg på lomma på langtur.
- Hva har du på deg på langturene? – I Trøndelag er det mye møkkavær, så du er nødt til å ha gode klær, og nå framover høsten er det spesielt viktig med gode hansker, gode skotrekk og en god jakke. Det koster en del, men gode klær er verdt hver krone, så det er ikke der du skal spare penger. Om det kan sies noe som helst godt om det dårlige klimaet i Trøndelag, så må det være at du i hvert fall får erfaring med hvordan kroppen fungerer i forskjellige temperaturer og værtyper, og det er nyttige erfaringer å ha med seg på konkurransedagene. Når vi sykler de lange langturene på helgene blir det ofte en stopp, og da er det lett å bli kald før man drar av gårde igjen. Derfor har jeg gjerne med meg en tørr trøye, slik at jeg kan skifte og unngå å bli kald. Jeg har også med meg minst to Buff, slik at jeg kan ta på en ekstra Buff etter stoppen. Er det ekstra dårlig værmelding har jeg med meg poser til å ha på føttene hvis det blir veldig kaldt. Jeg sykler helst med shorts selv om det er relativt kjølig, og nesten aldri med løse knær, men smører meg med varmekrem. Det er helt fantastisk. Blir det for kaldt, så tar jeg heller lang bukse enn løse knær.
Saken fortsetter under
FRYSER IKKE: Jon Andreas Klokkehaug har et godt utvalg av klær til trøndersk klima. Buff, tørr trøye, regnjakke og ekstra hansker er med på lomma hele høsten og vinteren.
- Hva har du med deg av mat på langtur? – Langturene våre blir fort både seks og sju timer lange, og da trenger jeg mye og god mat. Det er viktig å ha nok mat, og jeg er heller litt raus med turmaten enn å risikere å ha spist opp alt halvveis på turen. Hva jeg har med meg varierer litt etter sesongen, men det er som regel en blanding av hjemmelagde barer og noen kjøpte barer, og jeg prøver gjerne ut noe nytt på langturene så jeg slipper å bli matlei. Dessuten pleier jeg å ha med en nødgel som jeg kan ta hvis jeg går helt tom og alt håp er ute. Men jeg liker egentlig fast føde framfor gel. Av drikke har jeg normalt en flaske med vann og en med sportsdrikke, eller bare sportsdrikke hvis det er veldig varmt. Jeg føler at man trenger mer enn bare vann på langturene, og at elektrolytter hjelper kroppen å prestere bedre over tid. Derfor har jeg gjerne med et par ekstra tabletter med sportsdrikke som jeg kan hive i flaskene hvis jeg må stoppe og fylle på underveis.
Hvor viktig er lommematen? – Veldig. Det er lett å undervurdere hvor mye mat du trenger, særlig hvis du ender opp med å ha en dårlig dag. Og at mat er viktig merkes også i laget. Mat er også noe som er hyppig diskutert og evaluert på langturene våre. Det nådde vel en topp rundt den tida da det var mye prat om kokebøkene til Sky-kokken. Da var det en del på laget som kom med hjemmelagde barer. Ståle er nok den som utmerker seg på det feltet. Han lager noen riskaker som er helt nydelige, og han deler gjerne ut til hele laget. Konsistensen på barene og måten maten er pakket inn på er også noe vi snakker om. Det er jo helt dødfødt å ha et godt produkt hvis det ikke går an å åpne emballasjen, hvis barene er så løse at de bare faller fra hverandre eller så harde at du må tygge i evigheter før du kan svelge unna. Min erfaring på innpakning er at frysefolie er best. Den er ikke så frynsete som vanlig aluminiumsfolie og mye lettere å ha med å gjøre underveis.
Saken fortsetter under
HJEMMELAGET: Jon Andreas Klokkehaug har som regel med seg både hjemmelagde barer pakket i frysefolie og noen kommersielle produkter på lomma.
- Hva har du med deg av utstyr? – Jeg har alltid med meg nok verktøy, og heller litt for mye enn litt for lite. Det verste jeg vet er å ha teknisk eller punktere, men om det skjer vil jeg ha nok utstyr til å komme meg hjem uten å måtte ta bussen eller mase på andre. Så jeg har minimum med meg multiverktøy, en ekstra slange pluss lappesaker, og en god pumpe så jeg får fylt hjulene skikkelig. Penger og mobil er også alltid med. Og gjerne ørepropper hvis jeg sykler alene og for eksempel må vente på en ferge, eller det er skikkelig kjip motvind og jeg trenger litt ekstra motivasjon. Jeg sykler gjerne med musikk hvis jeg er alene, men på et lavt nok lydnivå til at jeg har kontroll på det som skjer rundt meg.
- Har du et profftips helt til slutt? – Vær litt raus med maten på tur, og bruk tida på sykkelen til å spise framfor å komme hjem skrubbsulten og støvsuge kjøleskapet. Hvis du spiser og drikker nok underveis vil du merke at restitusjonstida blir kortere og at du ikke føler deg så kjørt etter økta. Dette er selvsagt viktigere for proffene, men selv om man ikke er proff, så er det ikke så dumt å tenke som en proff.
SELVHJULPEN: Jon Andreas Klokkehaug har med seg det han stenger for å takle det meste som dukker opp av tekniske problemer, dekkspak, multiverktøy, lappesaker, kjedelink, slange og pumpe.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.