REGNBUEJAKT: I månedsskiftet november/desember går Gjertrud Bø for sin ellevte VM-tittel.
Lesetid: 5 minutter
Gjertrud Bø har masters-VM i Mol i Belgia som sesongens hovedmål. har hevdet seg godt i de norske krossrittene så langt i høst, og. Egentlig skulle hun syklet EM i dag som gjennomkjøring, men etter astmaproblemer på Norgescupåpningen sist helg, måtte rittplanen justeres.
– Lørdagens Norgescupritt på Gjøvik ble alt annet enn en god gjennomkjøring. Jeg slet skikkelig med astmaproblemer. Jeg var da usikker på om jeg rakk å bli bra i pusten igjen til EM i Holland på fredag, og må derfor stå over det. Surt, men jeg må kunne fungere ordentlig på krossritt, sier 56-åringen, som har ti VM-titler på CV’en.
TETT: På lørdagens Norgescupåpning på Gjøvik slet Gjertrud Bø med astmaproblemer, og bestemte seg for å stå over EM i Nederland. Foto: Pål Westgaard
Bø er også involvert i NCFs trener- og rytterutvikling og hovedtrener i Soon CK. Der følger hun blant annet opp treningsdagbøkene til kross-Norgesmesteren Tobias Johannessen og tvillingbroren Anders, samt landslagsryttere som Martin Siggerud, og flere andre lovende unge utøvere både senior- og juniornivå.
Dette har superveteranen med seg på lomma på langtur.
- Hva har du med deg av mat, og hvorfor? – Hva jeg har med av mat på lomma kommer an på lenge og intensitet på turen. Er det en tur på under tre timer blir det ofte en bar eller to. Men er turen lenger og det går rolig, så er det brødskiver på lomma som vanligvis gjelder. På de lengste turene blir det en miks av barer og brødskiver, og gjerne en bolle- eller vaffelstopp på en stue. Jeg er ikke selv tilhenger å bruke særlig med gel på trening og ritt. Jeg tenker at hver enkelt må prøve seg fram og finne fram til hvilke rutiner som passer for seg. Det er sikkert mye bra i det nye vi ser i dag, men jeg synes det brukes litt for mye gel i en del miljøer, og jeg lurer på hvor sunt er det for kroppen å dytte i seg så mye sukker som enkelte gjør. Det skal i hvert fall ligge god kompetanse og erfaring bak det å bruke karbohydrater som tas så raskt opp. Min filosofi er at det viktigst er å planlegge når og hva du spiser de siste timene opp mot trening og ritt.
- Hva har du med deg av utstyr? – På tur er det greit å ha med en minipumpe, slange, multiverktøy, og eventuelt en kjedekutter og kjedelås. Jeg tar vanligvis alt på lomma. Jeg sykler med sekk om det er behov for å ta av/ bytte tøy. Jeg har med GoPro kamera om jeg sykler med utøvere på et flott sted eller for at de skal få se hvordan de ser ut når sykler. Når jeg drar ut på langtur med en gruppe, sjekker etter om vi har det verktøyet jeg tror vi trenger før vi setter i gang.
PÅ LOMMA: Gjertrud Bø har med seg det hun trenger på langtur på lomma, fra mat og barer til verktøy og kamera.
- Hva har du på deg på langturene? – Jeg liker å ha flere tynne lag på meg, for da er det lettere å regulere. Nå på høsten har jeg vanligvis en supertrøye eller en ulltrøye innerst, en langermet trøye som mellomlag og en tynn jakke ytterst. Blir du for varm, så er det bra å ha en vindjakke du lett kan dytte på lomma. Tykk vinterjakke bruker jeg bare når det er skikkelig kaldt. Men jeg fryser lett på hendene når det er kaldt. Derfor har jeg noen ganger med ekstra hansker, slik at jeg kan regulere mellom tykkere og tynnere hansker, eller bytte hansker etter en "bollestopp".
- Har du et profftips helt til slutt? – Jeg synes alle eldre ungdommer og voksne bør lære seg enkel skruing, slik at de kan løse de vanligste problemene som kan oppstå når vi er ute og sykler. Det å bare ha med seg en CO2-patron og å så ringe noen hvis det skjer noe, tyder på at du ikke tar særlig ansvar for sykkelen din. Vi må vaske, vedlikeholde og følge opp sykkelen som om den er vår beste venn. Ulyder må tas på alvor, og vi må se over sykkelen grundig når og dersom ikke alt fungerer på topp. De som "følger opp" sykkelen ordentlig får vanligvis klart mindre problemer med sykkelen, og vedlikehold er mye billigere enn å reparere. Målet bør være at sykkelen skal føles som ny hele tiden. Jeg ser ofte at de beste syklistene ikke bare er raske på sykkelen, men også er opptatt at sykkelen skal være i topp stand. Det er ikke uten grunn at mange liker å kjøpe brukte sykler fra elitesyklister.
TIPP-TOPP: Gjertrud Bø har som mål at sykkelen alltid skal føles som ny.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.