KLIMAPILEGRIM: Jonas Orset har satt opp sin nye gravelsykkel slik at han skal få en mest mulig behagelig reise til klimatoppmøtet Katowice i Polen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
Jonas Orset håper stuntet i samarbeid med Klimapilegrim.no vil bidra til å sette fokus på klimatrusselen og behovet for å legge om livsstilen for å redde miljøet.
– Det er ikke jeg som skal ha samtaler med de store klimapolitikerne, men får jeg en talerstol der skal jeg bruke den. Jeg håper at støntet jeg gjør med å sykle så langt for å komme dit kan bidra til å sette fokus på sykling som en del av løsningen på klimautfordringene, og at sykling er et undervurdert transportmiddel og må være en del av det grønne skiftet, sier Orset.
Samtidig understreker han at det ikke alltid er store endringer som skal til for å gjøre en forskjell, dersom alle bidrar.
– Dette er min måte å tilpasse seg miljøutfordringene. Hvis jeg kan sykle 1345 kilometer til klimatoppmøte på vinterføre med sludd og slaps, da kan Kari og Ola Nordmann vurdere å sykle til butikken for småærend en fin sommerdag, mener Orset.
I fjor høst etablerte han prosjektet Green Cycling Norway sammen med Thomas Rem. Green Cycling skal sette bærekraft, miljø og idrett i fokus – og i perspektiv, for å skape gode holdninger, gode valg og varige endringer, forklarer Orset.
Prosjektet
– Det begynte med at jeg ble utfordret av Klimapilegrim.no. De ville at jeg skulle sykle til klimatoppmøtet, og jeg takket ja med det samme. Så oppdaget jeg at det er 1345 kilometer dit. Det blir en utfordring, sier Orset.
28-åringen har lagt opp til å bruke sju dager på distansen til Katowice sør i Polen, der FNs klimatoppmøte arrangeres fra 2. til 14. desember.
Med unntak av morgendagens etappe på knappe tre mil til Fredrikstad, blir det mellom 184 og350 kilometer per dag. For å nå fram har han regnet ut at han må holde minst 25 kilometer i timen i snitt.
– Det er ikke i nærheten av samme fart som på Trondheim-Oslo, men nå er det vinter og det kan nok være en del grus underveis.
Jonas Orset regner ikke med å kunne holde samme fart som på ritt, men tror turen til Polen blir en opplevelse på andre måter. Foto: Pål Westgaard
Forventer å få hastverk
I tillegg til verdens overordnede klimaproblemer anser Orset distansen fra Oslo til toppmøtet i Polen som den største utfordringen. Han vil få det travelt for å komme i mål i tide, akkurat som verdenssamfunnet har hastverk for å redde miljøet i tide.
– Det blir lange etapper og jeg har dårlig tid på en del av dem, sier han, og trekker fram andre etappe fra Gøteborg til Ystad som ekstra krevende.
Etappen er på drøyt 35 mil og han må rekke fergen fra Sveriges sørspiss til Polen klokka 22.30. Deretter venter nesten 1000 kilometer med landevei før han er framme i Katowice.
Velutstyrt
Det er ikke utstyret det skal stå på selv om distansen blir krevende. Orset har fått en ny gravelsykkel fra Trek til turen, satt den opp med gode, lette hjul, skjermer og koppholder, og gleder seg til turen.
– Det er en Trek Checkpoint gravelsykkel. Jeg har med meg piggdekk, men jeg håper jeg slipper å bruke dem. Det er mer behagelig uten, sier Orset.
Aller helst ville Orset syklet alene til Polen, bikepacker stil. Men med vinter og flere svært lange etapper har Orset med seg Klimaflyktnings Tesla som følgebil.
– Greia er at det er vinter og distansen er tøff, så da er det tryggest å ha en følgebil. Da er det i hvert fall bra at den er så grønn som mulig, og det blir flott å ha med seg Joakim Birkeland og Kent Erik Haridsleff på laget, sier Orset.
COP24EN
Etappene
Orset vil gjerne ha følge deler av veien, og første del av søndagens startetappe er lagt opp som en fellestur. Den starter ved Grønland kirke i Oslo klokka 12.30 og går til Håpets katedral i Fredrikstad. Deretter blir det etappene lenger.
Slik er reiseplanen:
Mandag 3. desember: Fredrikstad-Gøteborg, 262 kilometer
Onsdag 5. desember: Swinoujscie-Skwierzyna, 204 kilometer
Torsdag 6. desember: Skwierzyna-Olesnica, 245 kilometer
Fredag 7. desember: Olesnica-Katowice, 184 kilometer
– Ingenting er umulig
Det er ikke første gang Orset sykler langt for å skape oppmerksomhet rundt globale utfordringer.
I månedsskiftet oktober-november syklet han 15 dager med prosjektet Extreme Challenge Vietnam for å samle inn penger til Justice for Hope, en organisasjon som jobber for å få slutt på traficking som gjør millioner av mennesker til sexslaver. Målet var å få inn to millioner kroner.
– Vi endte på rundt 2.4 millioner kroner, eller 220 000 engelske pund. Det viser at ingenting er umulig.
GODT FORMÅL: I september satte Jonas Orset ny rekord på 10 000 høydemeter til inntekt for Hope for Justice, og i november syklet han 15 dager gjennom Vietnam for samme sak. Foto: Stein Magnus Olafsrud
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.