Turforslag og GPS-spor til Gyrihaugen - Nordmarkas lengste klatring
Gyrihaugen er Nordmarkas lengste bakke. 17 prosent på det bratteste, hårnålssvinger og utsikt til Hardangervidda, her er alt du trenger å vite om den spektakulære bakken.
Bakken opp til Gyrihaugen er et dramatisk stykke veihistorie i Norge. Grusveien opp til spissen på en av de høyeste toppene i Nordmarka, ble til ved en feiltagelse.
Men hvordan kommer du deg dit, og hvordan er bakken å sykle? Og hvorfor skriver vi om denne først nå?
Den uberørte toppen og vernede naturen skulle plutselig huse en radarstasjon for forsvaret, og til toppen skulle det bygges vei. Men radaren ble aldri bygget, og igjen sto veien - brått fikk syklister en klatring på 620 høydemeter.
Naturvernere fortvilte, og hva som skjer videre med veien er faktisk usikkert. Men enn så lenge ligger den der, den har angivelig kostet et tresifret millionbeløp, kan den virkelig bare forvitre?
Selvsagt har vi klatret bakken. Den ligger helt vest i Nordmarka, i Ringerike kommune. Den er lett tilgjengelig om du tar en lengre grustur, så her er det bare å sette av dagen.
UPOPULÆR: Veien raserte et populært turområde med mange hundre år gammel skog. Klatringen er like fullt spektakulær. Foto: Henrik Alpers.
GPS-spor, turforslag og kart:
Våre turforslag har start og stopp i Oslo sentrum eller Nittedal. Alle turene følger kjente grusveier i Nordmarka, og om du bor andre steder er det selvsagt lett å koble seg på våre ruteforslag.
Alle turforslagene går innom Åsa landhandleri, et smart colastopp før klatringen starter.
Runden som beskrevet i teksten nedenfor går på asfalt opp til Sollihøgda. Deretter følger vi grusveier og en kort trillesti gjennom Marka, før vi stuper ned til Åsa. Der klatrer vi til Gyrihaugen, før vi sykler gjennom Lommedalen på vei tilbake til byen.
Om du vil inn på grus så fort som mulig, er dette en bedre rute. Vi sykler opp til Heggelivannene og siden Damtjern, før vi sykler ned til Åsa. Etter å ha klatret Gyrihaugen sykler vi tilbake til damtjern, før vi tar Langliveien ned til Sørkedalen og siden Oslo sentrum.
Om du vil beslaglegge et enda større areal av Nordmarka, er dette turen for deg. Fra Lommedalen klatrer vi jevnt opp den skyggefulle AT-veien. Etterhvert får du Gyrihaugen på venstre hånd, før du sykler ned til Åsa. Etter å ha klatret Gyrihaugen, sykler du opp igjen i Marka ved Damtjern, før du følger Langliveien tilbake til Sørkedalen og sentrum.
Bor du i Oslo nord eller Nittedal, er dette ruta for deg. Skjønt, den er virkelig lang og hard! Vi følger en nordlig rute rundt Sandungen, før vi legger turen over Høgåsen ned til Ringerike. Etter cola på Åsa landhandleri klatrer du Gyrihaugen, og veien hjem går i en sydligere del av Marka. God tur/ lykke til, sier vi bare.
Syklister elsker harde langturer, og dette er vår monumentale utfordring til deg: Gjennomfører du en av disse turene får du en premie i posten.
Dette må du vite om Gyrihaugen
Nordmarkas lengste klatring går fra Åsa på Ringerike til Gyrihaugen, og ligger helt vest i Marka.
Klatringen er på 615 høydemeter totalt, med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7,5.
Bakken har lange strekninger på 10-15 prosent, og på det bratteste bikker det 17 prosent.
Skal du kun sykle klatringen holder det med racersykkel. Skal du klatre bakken som en del av en tur, anbefaler vi gravel. Selve klatringen er en blanding av asfalt og grus.
Det er skiløype opp til Gyrihaugen om vinteren, noe som betyr at snøen ligger lenge. Oftest må du vente til midten av mai før all snøen er borte.
Skal du sette KOM må du sykle bakken på godt under 30 minutter om du er mann, eller 40 minutter om du er kvinne. Lykke til!
Andre turer i samme område
Nordmarka er selve sykkelrosinen i verdens gravelpølse - finner du ikke en tur i dette området som du liker er det noe seriøst galt med deg.
Ring 4 er den absolutt mest syklede grusrunden i landet, og folk sykler den både om sommeren og på vinterbrøytede veier. Midtveis finner du Kikutstua, som passer perfekt for en liten rast. Turen er cirka fire mil om en starter i Oslo.
Løvliarunden er fin for deg som vil ha en litt lengre og hardere tur. Her møter du mange og bratte bakker, også her finner du en koselig markastue midtveis. Denne runden kan sykles både sommer og vinter.
LETT Å FINNE: Starten på den nye veien til Gyrihaugen er en diger anleggsplass, og lett å finne også uten GPS. Foto: Henrik Alpers.
Vår tur til Gyrihaugen - våren 2024
– Den siste delen opp til Gyrihaugen er bratt. Den er verre enn «jævelbakken», men nå kan vi forsynemeg sykle helt til toppen, sier jeg til Vilde.
– Ugh. Jeg elsker bakker, men alt over 12-13 prosent er jo direkte ufyselig, sier hun.
Jævelbakken er det jeg kaller den første halvdelen av klatringen opp til Gyrihaugen, og den har vi syklet mange ganger.
Men vi har aldri kunnet sykle helt til toppen, for det har ligget snø på veien til langt ut i mai. Veien til toppen ble ikke anlagt før i fjor heller, etter en miljø-og milliontabbe av forsvaret.
I dag, må vi sykle gjennom halve Nordmarka før vi kommer til klatringen. Ettersom Vilde bor i Oslo og jeg bor i Nittedal må det bli slik.
Miljløvernere fortviler over naturen som gikk tapt, men syklister jubler over den nye veien i Nordmarka. Her kan du sykle 620 høydemeter og få utsikt til Hardangervidda.
For å komme til klatringen som starter i Åsa, en liten bygd nede ved Steinsfjorden, må vi innstille oss på en lang og hard dag.
For om du sykler fra Oslo eller Nittedal som vi gjør, må du først sykle opp til de høye platåene i Nordmarka, til veier som ligger på cirka 500 meters høyde. Deretter stuper du ned til Åsa, som ligger omtrent 100 meter over havet.
Der kan du kjøpe en cola og snu, før du altså skal klatre over 600 høydemeter, opp til 682 meter høye Gyrihaugen.
For å lage en fin runde syklet vi fra byen og ut i Bærum. Vi klatret gang-og sykkelveier opp til Sollihøgda, før vi fulgte grusveier og en kort trillesti til Sørsetra.
MORGENSTUND: Eller klatrestund. Det er mange høydemeter på vei fra Lommedalen til Gyrihaugen. Foto: Henrik Alpers.
– Herregud for en tur! Jeg må sende snap til mamma, sier Vilde et sted i skogen.
– Gjør det, svarer jeg fra samme sted i skogen.
Jeg er god på gravel og grantrær, men ikke på snap.
– Det blir utsikt etterhvert, sier jeg, og drar oss videre mot målet.
Jeg forakter stopp i fart. Videre mot målet betyr ti nye kilometer på grus.
Bremsene skriker på vei ned til Åsa og det koselige landhandleriet. Snart skal vi opp samme vei.
– Skal du ha Cola? spør Vilde.
– Ja takk, sier jeg når det plinger i dørbjellen på det gamle trehuset.
Hun kommer ut med Haribo, potetgull og sjokolade fra Nidar og Freia.
– Den colaen?
Det plinger i bjellen en gang til.
– Proffsyklister spiser Haribo. De har visstnok helt spesielle karbohydrater som er superlette å ta opp, sier jeg.
– Skulle det bety noe for oss? Jeg spiser det fordi det er godt og sukker, sier Vilde.
– Det er en hard bakke og det er en lang vei hjem. Selvsagt er det bra, sier jeg.
Antar jeg. Men klatringen er hard. Det, vetjeg. Så begynner vi på bakken. Opp der vi kom fra.
FØLG MED: Det kjøres mye tømmer i skogen om dagen. Tømmerbiler kan komme brått på i sykkelrus. Foto: Henrik Alpers.
Den første delen av klatringen til Gyrihaugen er i utgangspunktet en asfaltvei. Men fundamentet er dårlig, og stormen Hans rev i tillegg asfalten i filler. Det er umulig å telle antall hull i veien, og bare halvparten av dem er lappet. Korte partier med grus vitner om Hans’ brutale framferd.
– Har du.. Henr .. varmt .. kongler!! .. to over fire?
Bakken er bratt - det er rått parti. Hun veier litt over 50 og jeg godt over 80, og jeg aner ikke om lydene der fremme er en privatsamtale eller et spørsmål til meg.
Stigningsprosenten er ujevn, og ofte bikker den 10.
Etter 3,8 kilometer er vi ferdige med asfalten. Veien knekker til høyre, grusen blir desto mer urytmisk enn asfalten.
På det bratteste er det over 15 prosent stigning. Bakhjulet glipper på grusen om jeg reiser meg, og lårene kjennes ut som en tømmerbil i sidevind når jeg sitter.
Avstanden øker.
På toppen av Gaupeskardet, altså den første halvdelen av bakken, er utsikten enorm.
– Jeg venter jo? Sier Vilde der hun står. Først oppe som en proff, en benstilling som skriker amatør.
– Sure be it, mumler jeg.
Hun har ikke lært seg å gni det inn ennå, og ikke virker hun å forstå konseptet «vektklasse». Kanskje hun skjønner det snart, for nå starter det virkelige kjøret.
PAUSE: En hytte-eier har laget rasteplass i klatringen fra Lommedalen til Gyrihaguen.
Vi møter en veibom, og her starter de to siste kilometerne til toppen.
7,7 prosent i snitt sier Strava. Men det er fordi bunn og topp av segmentet er praktisk talt flate.
I flere kneiker ligger stigningsprosenten jevnt på over 13 prosent, og på det bratteste er det hele 17 prosent. Det svir. Veldig.
– Jamen for svarte, vent da!!
I den bratteste svingen får jeg virkelig smake prisen av 30 melkekartonger ekstra på kroppen.
Jeg kommer meg oppover. Hun sklir fra.
Veien er bred, en slags autostrada i Marka. Det flater ut, vi samles nesten. Veien er hugget gjennom fjellet, gjemt i skogen med utsikt mot øst, men så øker vidsynet:
– Blir det ikke bra utsikt nå, sover du på sofaen, smeller det noen meter lenger fremme når nok en kneik på 15 prosent forseres.
TREKK PUSTEN: I dette partiet vipper stigningsprosenten mellom 13 og 17 over en strekning på cirka 500 meter. Foto: Henrik Alpers.
Skog og fjell i det fjerne folder seg ut i horisonten, og vi ser milevis i øst, vest, syd og nord, og på toppen er vi straks konge og dronning av Nordmarka.
Jeg er fortsatt litt bak.
– Jeg prøvde da, hører jeg fra en støvsky på toppen.
Vilde legger inn et lite velt for helhetens skyld, hun insisterer på å sykle den smale grus-stien anlagt like før Forsvaret pakket sammen, helt opp til spissen av Gyrihaugen, 682 meter over havet.
I horisonten ser vi Hardangervidda, Gaustatoppen, Nesodden, Østmarka og fjell i nord vi ikke finner navnet på.
Da gjenstår det bare å komme seg tilbake til Oslo. Det er jo en tur i seg selv.
– Vent da, du er mye raskere enn meg utfor!
Klagesangen forsvinner raskt bak meg. Jeg er en nedover-mann, for pokker.
Så blir det sofaen i kveld. Med smågodt.
Kanskje også med dyne.
VIDSYNT: Ved Gaupeskardet, toppen av den første halvdelen av klatringen, får du flott utsikt over halve Østlandet. Foto: Henrik Alpers.
Henrik Alpers er hjernen og hjertet bak Landevei, og tidligere redaktør i magasinet. Han syklet på nasjonalt nivå i landevei og sykkelkross, men har i dag byttet ut startnummer med sykkelopplevelser. Alpers jobber nå med dag-til-dag-nyheter, sykkelturer, kultur og sykkeltester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.