Dette er Norges vakreste sykkelturer

I Norge finnes det endeløst med muligheter for sykkeltur, og vi har mange av de vakreste turene i verden. Du kan få uforglemmelige opplevelser på sykkelsetet i fjell og fjorder, på vidder eller langs kysten. Landevei har et stort bibliotek av sykkelturer – også for hele familien.

Sist oppdatert: 15. juli 2023 kl 06.00
norges vakreste sykkelturer
NORGES KANSKJE RÅESTE KLATRING: Og et av våre favorittsteder for sykkeltur: Trollstigen. Foto: Holger Uwe Schmitt

En sykkeltur er en av de beste og fineste måtene å oppleve naturene og de storslagne veiene vi har i Norge, og du kan gjøre dette helt på dine egne premisser. Hvor og når, i hvilken tempo og den distansen som passer deg.

Er du vant med å sykle rundt på de relativt flate veiene i Follo-området eller langs Jæren, så vil det være en enestående opplevelse og komme seg innover i landet, til fjellene.

Det aller beste med en sykkeltur? Det er ikke noe dyr inngangsbillett eller kø, veiene ligger dere hele tiden og er åpne for alle, og du trenger heller ikke det råeste utstyret, bare bruk den sykkelen du har til rådighet.

Under favorittene våre finner du enda flere turer og mer innhold!

Våre fem favoritter

Tour de Dovre

  • Lengde: Cirka 130 kilometer

  • Klatring: 1700 høydemeter

  • Underlag: 30 kilometer asfalt, resten grus av ulik kvalitet

Dette er en tur som går både på asfalt og grus, gjennom storslagen natur i rolige omgivelser, og som passer perfekt for både aktive og raske syklister, så vel som familier og tursyklister.

Vi mener dette er kanskje den beste sykkelturen på grus i Norge, og du får masse kulturlandskap med fjell, sætre, sauer og kyr, spesielt gjennom vakre Grimsdalen.

Turen kan fint gjøres på én dag, men det krever at du er i grei form. Om ikke er det overnattingsmuligheter og du kan ta turen i flere etapper.

Les hele vår guide!

GRIMSDALEN: Dalføret utgjør skillet mellom Rondane og Dovre, og er helt fantastisk å sykle i. Her er det grus og lite biler, langs elva Grimsa.
GRIMSDALEN: Dalføret utgjør skillet mellom Rondane og Dovre, og er helt fantastisk å sykle i. Her er det grus og lite biler, langs elva Grimsa.

Tindevegen

  • Lengde: 30,7 kilometer

  • Klatring: 1 600 høydemeter

  • Underlag: Utelukkende asfalt

Tindevegen starter fra Øvre Årdal og går over til Turtagrø, ved foten til Sognefjellet, og er et av de råeste stedene du kan sykle i Norge.

Her er det tidlig på sommeren flere meter høye brøytekanter, masse serpentinersvinger og en enestående utsikt over fjord og fjell.

Det er en veldig tøff og lang klatring opp fra Øvre Årdal, så her bør du beregne god tid. Du kan starte turen både fra Øvre Årdal og sykle tur/retur, eller fra Turtagrø og sykle tur/retur

Er du i god form, er det rikt med muligheter for å forlenge turen. Ønsker du å sykle masse motbakker kan du sykle ned fra Turtagrø til Lustrafjorden, og så sykle de ti kilometerne opp igjen.

Ønsker du en rundtur, anbefaler vi Solvornrunden.

Les hele vår guide til Tindevegen!

motbakkesykling motbakke bakkesykling landevei cycling Norge 71 bakker du må sykle i Norge fri flyt procycling gruppetto strava segment Tindevegen årdal turtagrø hurrungane Sogn
TINDEVEGEN: På toppen av Tindevegen kan brøytekantene fint være to meter.

Trollstigen

  • Lengde: 10,9 kilometer

  • Klatring: 839 høydemeter

  • Underlag: Utelukkende asfalt

Trollstigen er en av Norges mest kjente veier og en populær turistattraksjon, og et must for norske syklister å ha syklet.

Rundt deg er det stupbratte fjell og spisse tinder, med en vei som slynger seg raskt oppover fjellsiden. Halvveis passerer du brua som Stigfossen renner under, og du kjenner vannet drysse lett fra fossen.

Totalt er det elleve hårnålssvinger og for hver sving blir utsikten bedre. På toppen er det et turistsenter, og et utsiktsplatå hvor du kan ta innover deg det mektige landskapet.

På toppen av Trollstigen kan du enten sykle ned igjen, eller videre til Valldal, hvor du kan ta ferje videre til Geiranger.

Les hele vår guide!

Senja rundt

  • Lengde: 120 kilometer

  • Klatring: 1 600 høydemeter

  • Underlag: Utelukkende asfalt

I turene nevnt over finner du mye kulturlandskap, men denne turen er ganske unik. «Det heter seg at Senja inneholder alt vi ellers finner i Norge» skriver Landeveis Henrik Alpers i vår guide, og det er en ganske god beskrivelse.

Mens du sykler langs sjøen ser du på en vindstille dag silhuetten av de mektige fjellene som ruver over deg. Det er et sted som henter frem ærefrykt og gåsehud.

Underveis på denne turen er det også flere tunneller, alle godt tilrettelagt for syklister, og det er mange gode muligheter for å stoppe og ta en matbit.

Les hele vår guide til Senja rundt!

HAITENNER: Ikke glem å snu deg når du kommer til Tungeneset, da får du den voldsomme fjellrekken bare kalt Oksen i horisonten. Foto: Henrik Alpers
HAITENNER: Ikke glem å snu deg når du kommer til Tungeneset, da får du den voldsomme fjellrekken bare kalt Oksen i horisonten. Foto: Henrik Alpers

Aursjøvegen

  • Lengde: 152 kilometer

  • Klatring: 2 100 høydemeter

  • Underlag: Cirka 50 kilometer på grus

Mangeårig Landevei-redaktør Henrik Alpers skrev i 2021 boken «Norges vakreste sykkelturer», hvor alle de beste sykkelturene er samlet.

Der trakk han spesielt frem denne turen, som den han husket best av alle turene han har syklet i Norge.

– Den turen som trolig skiller seg best ut er nok turen over Aursjøvegen. Veien stiger 700 meter til værs opp fra Eikesdalen, den går tidvis på en smal fjellhylle, omtrent som i Flåklypa, forklarte Alpers da boka ble lansert.

Les hele vår guide!

BONUS: Stalheimskleiva

Flere av turene og bakkene de inneholder er mer enn krevende nok, men ønsker du å teste noe virkelig spektakulært, bør du ta deg en tur til Stalheimskleiva.

Etter å ha vært stengt i et par år som følge av et ras, åpnes den endelig i år igjen, men nå kun for syklister og gående.

I 2,1 kilometer stiger den med hele 12 prosent i snitt, og i flere av svingene er det opp mot 30 prosent på det bratteste. Det er med andre ord en nådeløs affære.

Du stiger raskt opp i fjellsiden og får en fantastisk utsikt over Nærøydalen. Og fra og med i år kan du altså nyte alt helt uten alle turistbusser og biler som tidligere tok seg ned veien.

Du kan lese hele vår guide til Stalheimskleiva her!

ÅPNER ENDELIG IGJEN: Stalheimskleiva kan endelig sykles igjen i sommer.
ÅPNER ENDELIG IGJEN: Stalheimskleiva kan endelig sykles igjen i sommer.

Foreslått innhold

KLISJE OG SÅNN: Høstfarger er fine, og i seg selv god nok grunn til å komme seg ut, og det kan ikke sies nok. Foto: Sjur Melsås
Sesongslutt schmesongslutt:

Slik holder du sesongen på grus gående

sykling i norge, norges flotteste, landeveissykling i gudbrandsdalen
Norges flotteste langturer

Peer Gynt veien ved Vinstra

Bikepacking

Hurtig rute

DAGEN GRYR: Solen stiger over Hitterdalen, etter å ha hatt en kort pause en julinatt i sommer.
Turreportasje

Norge på tvers

Bikepacking

Ut mot havet

bikepacking i hardanger sykkeltur
Hardanger i tre etapper

Tre dager langs Hardangerfjorden

Fotoessay fra Nordmarka

Nå er den her

Bikepacking i Hardanger

Fjell, fjord og humlepung

Hva er Norges vakreste sykkeltur?

Det kommer selvsagt an på øyet som ser, men vi er fortsatt svake for den ville Aursjøvegen. Men den turen er fortsatt bare en av hundre vakre turer vi har syklet!

Hvor i Norge finner vi de beste forholdene for landeveissykling?

De lærde strides, men reiser du til Fagernes i Valdres finner du litt av alt. Det er en ukjent destinasjon, men de har både lange bakker, fjell, innlandsfjorder og flotte grusveier.

Hva er Norges hardeste bakke å sykle?

Hvis det er et mål å sykle den hardeste bakken, vil mange være enige om at stigningen mellom Galdesand og Juvasshytta er en god kandidat. Den er både lang, bratt over lengre perioder, svært utsatt for vind i tillegg til at asfalten er dårlig.

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen