Langstrakt jordbrukslandskap. Grønne enger og gule kornåkere, små tjern og uberørte skogsområder. De mange tettstedene og utallige gårdene skaper en trygg atmosfære over området.
Det er ubeskrivelig behagelig å være på tur i Follo. Kanskje er det at været oftest er bra? Follo har bestandig lavere nedbørsmålinger enn både Kristiansand og Grimstad, områder vi ofte forbinder med sommerlig og varmt.
Eller kan det være det enorme veinettet? Ryktene skal ha det til at Follo har Norges største veinett. Du kan sykle så å si overalt i distriktet, og selv om du sykler langturer hver dag en hel uke klarer du lett å unngå de samme veiene. Og du kan gjerne velge veier helt uten trafikk. Det er sjarm.
NORGES FLOTTESTE: Har du prøvd Norges retteste vei?
Mange vil nok også finne det som ett pluss at det er svært mange syklister på veiene her. Jeg er en av dem som digger det. Sykler du på i helgene før sommeren får du nesten Mallorca-tendenser på enkelte veier, med en god blanding av morgendagens helter, toppsyklister og supermosjonister.
VARIERENDE TERRENG
Follo er ikke like variert som Nordmøre eller Hallingdal. Likevel, skal du ikke skue hunden på hårene, i dette tilfelle bedømme landskapsformasjonene etter kartet.
For kartet vil mest sannsynlig gi deg inntrykk av et meget flatt område. Du kan finne mange flate landeveier langs åkre og enger.
Den mest kjente veien for syklister i Follo er nok Gamle Mossevei. Her kjøres mangfoldige temporitt med meget raske tider.
Men om du vil kan du heldigvis få ganske så mange høydemeter også. Follo er fullt av små knauser og heier, og det er absolutt ett småkupert terreng. Sykler du i Indre-Follo; Kroer, Garder, og utover mot Son vil du sykle mer opp og ned enn flatt.
Og langs med Solkysten, fra Son, Hvitsten og Drøbak er det faktisk enda tøffere. Men skal du virkelig utfordre deg selv er det på Nesodden-halvøya det gjelder.
NORGES FLOTTESTE: Slik er det å sykle på Neslandet
FAVORITTUR I FOLLO: NESODDEN CLASSIC
Det er mange lekre sykkelturer i Follo, men få så episke som Nesodden Classic. Treningsøkten som skiller gutt og mann, jente og dame. Turen starter ved bunnen av Rundvollbakken og tar deretter med seg 15 bratte stigninger fra 1-2,5 km. Den kommer i fire former:
Nesoddens Classic Light: Også kalt bryggetur. Alle bakkene sykles, men intensiviteten holdes nede.
Nesodden Classic Medium: Bakkene på østsiden sykles i i-3, bakkene på vestsiden sykles i-4.
Nesodden Classic Hard: Starter som forrige, men man tar med seg 3 bakker ved Drøbak. Disse sykles maks.
Nesodden Classic Insomnia: Starter som forrige, med maksdrag opp de tre bakkene ved Drøbak, men legger også til maksdrag opp Hvitsten, Stor-Oslos bratteste bakke. Deretter 20 minutters rulle og 20 minutters med støtekonkurranse med målgang på toppen av Vassumbakken.
Her er det noe for alle og enhver. Nesodden Classic Insomnia er jo latterlig hard. Økta har fått navnet Insomnia fordi man gjerne ligger søvnløs og gruer seg til økten natten før, og når man er ferdig er man så sliten av kroppen ikke klarer å sove, men jobber på spreng for å restituere seg. Økten har kun blitt kjørt en gang, men det lukter nye Insomnia’er denne sommeren.
Ruten kan sees på Strava ved å følge ekstern link.
JA, BLIR DET SYKKELTUR I FOLLO?
Follo har ett fascinerende kulturlandskap i flotte landlige omgivelser. Veinettet er enormt og trafikken liten på de fleste veiene. Det er ett fantastisk sykkelmiljø i området og ønsker du selskap på turene er dette plassen for deg.
Du finner både flater og bakker, men fjellene uteblir fra øktene her. Likevel, kjører du Nesodden Classic får du minst 3000 høydemeter på i overkant av 100 kilometer. Da kan selv ikke Andy Schleck klage.