BIG DAY OUT: Andreas Fausko gjennomførte en av de kuleste turene man kan gjøre i Nordmarka. Foto: Andreas Fausko
Lesetid: 6 minutter
Eventyrer og fotograf Andreas Fausko er ikke fremmed for ekstreme turer og etter å ha kommet over syvfjellsturen i Nordmarka på landevei.no, var det liten tvil om at den måtte han gjennomføre.
– Jeg har ikke vært på så mange av de toppene i Nordmarka egentlig. Så jeg tenkte at det var en flott måte å bli kjent med skogen på og de toppene som finnes her, og se om det er noen kule utsikter, forteller han til Landevei.
Den siste søndagen i september var hverken oppakning eller vanskelighetsgrad like voldsom, men Fausko var godt forberedt på at det ble en lang og hard dag på sykkelen likevel.
– Jeg hadde egentlig håpet å få til turen i slutten av august, men så går jo tiden. Og så fant jeg ut at jeg hadde en åpning en søndag, at det ble bra vær og ikke skulle være alt for kaldt. Da tenkte jeg at nå er det bare å kjøre på. Det begynte å bli siste i muligheten. Alt går jo, men hvis jeg skulle ha tilstrekkelig med dagslys da, så begynte det å haste litt.
Syvfjellsturen er nemlig lang, seig og strabasiøs.
Turen går innom fem 700-meterstopper i Nordmarka: Helgehaugen (705 moh.), Lamannshaugen (701 moh.), Svarttjernshøgda (717 moh.), Ringkollen (702 moh.) og Oppkuven (704 moh.) – samt Bispingen (690 moh.) og den omstridte og spektakulære Gyrihaugen (683 moh.).
Men skal man faktisk helt til topps på alle, må en belage seg på litt gåing. Turen slik Landevei har designet den, er cirka 172 kilometer på sykkel og 10 kilometer gåing.
Sykle du til Oppkuven, Ringkollen, Svarttjernshøgda, Helgehaugen, Gyrihaugen, Bislingen og Lamannshaugen, får du Nordmarkas fem høyeste topper og et skikkelig eventyr på en dag.
– Seig og brutal
Godt kledd med lang bukse, ulltrøye innerst på overkroppen og fora jakke og ekstra varme langrennshansker, la han i vei halv syv på morgenen.
– Det er jo ganske kjølig nord i marka og det var frost på bakken på morgenen oppe ved Mylla.
Den første toppen, Bislingen, kommer etter gode 40 kilometeren av turen, og derfra går det relativt slag i slag med de seks første toppene, som alle kommer innenfor de første 100 kilometerne.
– Det gikk ganske radig opp til Bislingen. Og så ligger jo Helgehaugen og Lamanshaugen som de neste ganske nærme, så de var ganske enkle å ta. Ganske korte.
– Helgehaugen var jo også den mest kjedeligste. For det er jo bare skog liksom. Det er ikke noe utsikt. Men det var greit. Den var rett opp og rett ned.
Utsikt var det derimot plenty av på Lamannshaugen.
– En utrolig fin utsikt, så det er absolutt en topp jeg kunne tenke meg å dra tilbake til da. Bare for å campe en natt eller et eller annet.
Toppen han så mest frem til var etter hvert sagnomsuste Gyrihaugen, som kommer som nummer seks i rekka, etter Svarttjernshøgda (Nordmarkas høyeste topp) og Ringkollen.
– Den var jo også utrolig fin, men meget seig og brutal.
Fra Stubbedalsveien til Gyrihaugen er det 4,5 kilometer med cirka 7,5 prosent gjennomsnitlig stigning og partier med opp mot 17 prosent.
– Jeg merket den, men det var jo helt klart verdt det da, for det var jo en fantastisk utsikt. Det er kult at man har den muligheten, som om bakgrunnen for toppen er ... ja, kontroversiell.
Da Andreas Løve Storm Fausko (35) skulle på sommerferie på den franske rivieraen tok han like greit sykkelen. På veien fikk han med seg Tour de France på Alpe d'Huez.
Andreas pakket sykkelen med telt og ski. 18 dager senere hadde han ikke bare tilbakelagt 16 000 høydemeter - han var også mektig sliten.
Lurt av «omvei»
Tidlig på dagen hadde en eike løsnet felgen, som han tvinnet rundt en annen eike, men etter Ringkollen oppdaget han at flere eiker hadde løsnet.
– Jeg var litt bekymret, og tenkte ok enten så må jeg avbryte nå og komme meg ned til Sundvolden eller noe, men til slutt tenkte jeg at det får briste eller bære. Jeg tenkte at det er ikke sikkert at det her, at det kommer en ny mulighet i år.
Etter Gyrihaugen venter 20 kilometer til Lommedalen, før man vender nordover inn i marka igjen mot Oppkuven, turens siste topp.
– Jeg trodde egentlig det skulle være kortere der. Jeg tenkte ikke over at man skulle inn igjen fra Lommedalen, selv om jeg egentlig visste det. Man egentlig sykle opp igjen etter Gyrihaugen og så bare kutte over fra Damtjern, men jeg skjønner jo at man ønsker å få en runde av turen.
Da Fausko kom inn på blåstien på siste delen mot toppen av Oppkuven, var sola begynt å gå ned, men han skjønte at han kom til å klare det og at hjulet ville holde hele veien hjem.
– Hva tar man med seg på en sånn tur og hva hadde du av mat?
– Jeg hadde noen gels og en del hjemmelagde riskaker. Og en flaske med vann og en med energidrikk. Så spiste og drakk jeg litt gjennom hele dagen og stoppet noen steder for å fylle vann. Jeg vurderte å stoppe på Ringkollstua og kjøpe kake eller noe, men fant ut at jeg ville ha så mye dagslys som mulig.
– Det gikk greit å komme seg igjennom? Det var ikke noen tunge punkter?
– Egentlig ikke. Jeg måtte aldri grave spesielt dypt, selv om Gyrihaugen var ganske tung. Det var lav intensitet og det er litt lettere når du får litt pause fra sykkel og kunne gå litt også. Så liksom når man får delt opp dagen litt så føles det ikke så monotont. Så spiste jeg litt når jeg var av sykkelen og så fortsatte jeg.
Etter elleve og en halv time på sykkelsetet, 14 og en halv time etter han dro hjemmefra, kunne han omsider stoppe sykkelcomputeren.
Selv om han har gjort mer ekstreme prosjekter tidligere, legger han ikke skjul på at turen var tøff.
– Men den er nok noe jeg kommer til å gjøre igjen.
– Har du noen gode råd til andre som vil gjennomføre turen?
– Start tidlig, ta med nok mat og drikke og bare nyte kanskje. Ta topp for topp, én og én, og det som er fint med Nordmarka er at det finnes alltid mange exit-muligheter om det ikke er dagen for hele turen.
Stadig flere gjennomfører turene i Landevei Challenge. For Jarle Marvik var ikke en tur nok, så han fullførte likeså godt to challenge-turer på en uke.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.