TRYVANN TRYVANN SKAL DU HETE: Fordi vi elsker klatringer!
Lesetid: 6 minutter
Om du er gått lei av den tradisjonelle klatringen til Tryvann, her finner du syv andre måter å klatre til toppen av Oslos tak! Rutene går i hovedsak på asfalt, men særlig den første og siste vil vi definere som grusklatringer.
Det kjente tryvannsegmentet på Strava stopper før toppen, men alle turene vi har beskrevet her går helt opp til tårnet. Hvem er det egentlig som snur før toppen?
God tur!
1. Langs Wyllerløypa
Denne klatringen foregår i hovedsak på grus, og tar deg opp en bratt og hard strekning langs Wyllerløypa. Denne nord-vestlige ruten starter ved Bogstad badeplass, og herfra bærer det opp til Strømsdammen. Her blir grusveien på det bratteste opp mot 20 prosent, og det er flere ganger vi har stilt oss spørsmålet om «hvorfor gjør vi dette» i denne klatringen.
Etter å ha passert toppen av Wyllerløypa triller du noen hundre meter nedover, før du skal opp langs Hyttlibakkene. Også her er det bratt, men her får du i det minste en voldsom panoramautsikt over Oslo og Bærum. De siste hundre meterne kan grusen være litt grov, men her går det uansett så tregt at en ikke trenger være redd for punktering.
Lengde: 6,2 kilometer Høydemeter: 417 Høydepunkt: Utsikten ved Hyttlibakken
Stigningen opp Olaf Bulls vei er en svært populær intervallbakke, og vi starter ved Kiwi på Bogstad. De raskeste gjør unna klatringen på under fire minutter, dødelige på fem, men det er ikke flaut å bruke seks eller syv minutter heller.
Men hvor går veien videre fra toppen? Herfra følger du først en liten sykkelsti, før du snur 180 grader for å sykle opp en sabla bratt gangvei. Etter å ha passert undergangen til Frognerseterbanen skal du opp blant flotte villaer i åsen. Her starter magien, for via en smal grussti blir du spyttet ut oppe ved Lillevann.
Den siste delen av klatringen går på nok en gangsti, før du ved Øvresetertjern møter kjent terreng siste 500 meter.
Velkommen til en av Oslos bratteste kneiker, Gjøkbakken! Klatringen om Gjøkbakken starter også ved Kiwi på Bogstad, men i stedet for Olaf Bulls vei sykler vi gjennom villastrøket i solsiden. Her er det både lange flater og noen seige noter, før du må bryne det på en gysare av en bakke.
Når Gjøkbakken begynner tenker du at «jamen dette går fint», men så kommer du rundt svingen og så blir det bare brattere, brattere og brattere.
Denne klatringen tar også turen om Kragstøtten, der du får en voldsom utsikt. Her kan du se helt til Norefjell på godværsdager!
Dette er siste klatring som starter ved Kiwi på Bogstad. Vi triller bort til konkurrenten fra Rema 1000, før det stiger. Vi er en liten tur innom hovedtraséen til Tryvann, før vi tar til venstre og fortsetter gjennom villastrøket. Etterhvert kommer vi til Torleif Haugs vei, en snirklete liten bakvei opp forbi solstua og Voksenåsen.
Her gikk veien tidligere gjennom tett og mørk skog, men senere tids boligbygging har gjort området litt mindre mystisk. Like fullt, det er stas å sykle her og tenke på at alle som bor her i praksis har kjøpt rekkehus med resort-look.
Ahh, hvilket lykkelig folk vi er som har en slik klatring i vår bakgård! Den klassiske klatringen fra Gressbanen til Tryvann, klatringen vi alle har kjempet oss opp, både som nybegynnere med hår på bena og erfarne bedrevitere som kan belære andre i hvordan bakken VIRKELIG skal sykles.
Klatringen har til og med gitt navn til en klubb, Tryvann CK!
Carl Fredrik Hagen har KOMen per i dag, selv om alle over 50 mener at Geir Digerud var minst to minutter raskere enn Calle, selv om det ikke kan bevises. Bare spør en eldre person i klubben om Digerud, og så er det hele i gang.
Om du lurer på hvilken rute innbruddstyver i Holmenkollåsen velger når de har politiet i hælene - her har du svaret. Fra start ved Gressbanen tråkker du østover, før du etter kort tid sniker deg inn på sykkelstier og gangveier bare de lokale kjenner til. Dette er morsomt!
Etterhvert kommer du til Midtstuen, og her følger du en grusvei opp til Midstubakkene, altså de små hoppbakkene i Holmenkollen. Så skal du følge noen serpentinsvinger langs unnarennet på disse bakkene, før du kommer opp til Holmenkollen kapell. Herfra følger du traséen til klassiske Tryvann, mens du tenker over mikroeventyret du akkurat klatret.
Etter så mange morsomme ruter, kommer det en litt kjip rute før finalen. Denne runden tar simpelthen turen om Slemdal, før den ved Besserud kommer inn på den klassiske ruta til Tryvann.
Like fullt, den er et flott alternativ når en begynner å gå litt lei.
Etter noen harde runder i Tryvann er det deilig å runde av med en litt slakere trasé til toppen. Veien går i tillegg gjennom Marka, og akkurat denne traséen er småmagisk. Vi følger samme start som Hoppbakkeruta, men den siste kilometern til Midstuen er litt annerledes.
Herfra tar vi inn på en grusvei som det føles ligger uendelig dypt inne i skogen. Her vil det føles nærmest flatt å sykle, men når du kommer til Tryvann - altså selve vannet - blir det bratt. Nå følger du en vedlikeholdsvei gjennom alpinanlegget, før du til slutt ankommer Tryvannstårnet nordfra, eller bakfra om du vil.
Gratulerer, du har syklet til Tryvann på åtte forskjellige måter!
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.