SOLBERGS FAVORITTØKT
Variasjon er stikkord for rulleøktene til Solberg
Hun bytter på mellom korte og lange økter, harde og rolige, slik at treningen blir mest mulig variert.
Solbergs favorittøkt når det skal svi litt:
- God oppvarming
- Tre drag på +/- 20 minutter med intensitet litt under syreterskelen
- Et par minutter rolig sykling mellom dragene
- God nedkjøring
- Hele økta gjennomført på under to timer
Denne artikkelen er en del av en serie om rulleøkter og trening. Følg med videre framover vinteren.
Og såpass må til, mener Elisabeth Solberg, som satser på en plass i nettotroppen til Rye Expressen i Styrkeprøven 2016. Forskjellen på årets sesongoppkjøringer og tidligere utgaver er bare mer struktur på mye av det samme og de kjente elementene: Hardt arbeid over tid.
– Nå følger jeg for første gang et treningsopplegg, så jeg gjør det jeg får beskjed om, sier 38-åringen, og legger til at det er ganske behagelig å få opplegget servert.
– Det er veldig kjekt, det altså, for da slipper jeg å bruke energi på å tenke på hva jeg skal gjøre. Og hvis jeg ikke har hatt fremgang, kan jeg selvfølgelig skylde på treningsopplegget og ikke hun som sitter oppå sykkelen, sier hun.
Funker gjør det også, mener Solberg, som debuterte til gull og edelt metall i veteran-VM i Danmark i september.
LES OGSÅ: TYNEFAKTOREN
SYSTEMATISK TIL VERKS
Solberg sikter mot en plass i nettotroppen til Rye Expressens prestisjeprosjekt The Double i juni. Hun meldte seg på i september, og har jobbet med klubbens tyske treningsveiledere i STAPS siden da. Laget hadde besøk av STAPS laben i oktober og fikk sine pass påskrevet med alt fra laktatverdier, O2-opptak, fettprosenter og andre relevante variabler. I midten av desember var de tilbake hos Oslo-klubben med nåler og pustemasker.
For Solbergs del var det et hyggelig gjensyn med hensyn til testresultater. Hun hadde forbedret seg på alle målbare variabler. Solberg konkluderer med at opplegget fra tyskerne, som blant annet jobber med treningsopplegg for utøvere som proffsyklisten Tony Martin og topputøvere innen triatlon og andre utholdenhetsidretter, har noe for seg også for ambisiøse mosjonister, og hun maler på med mer av samme sort framover vinteren. Da er ikke rulla til å unngå.
LES OGSÅ: HEKTA PÅ ZWIFT
Saken fortsetter under
Rye Expressens prosjekt The Double trigger Elisabeth Solberg, som har syklet Trondheim-Oslo flere ganger før. Men ikke med Ryes prestisjelag. Foto: Ola Morken
HARDT OG VARIERT
Variasjon er stikkord, men også den som bruker rulla ekstra flittig har noen favorittøkter. Solberg er ikke noe unntak, og hun liker å kjøre litt forskjellig i løpet av ei uke, både avhengig av hvor hun sykler, hvem hun sykler med og hva som er målet med økta. Men fellesnevner er ulike utgaver av hardt.
– Nå trener jeg både på rulla, wattsykler og som instruktør, så det blir litt forskjellige økter. Øktene med intervaller er vel de jeg liker best. Og det er som oftest noen av de i hver økt, men med forskjellig lenge og intensitet. Jeg er glad i de harde øktene hvor man virkelig henger med tunga når man er ferdig, sier hun, og deler gjerne en av den sorten.
– En av mine favorittøkter er av den lange typen og med noen seige lange intervaller i. Da kjører jeg en oppvarming og kjører intervallene type 20 minutter +/- med noen minutters pause mellom, forklarer hun.
LES OGSÅ: MÅ LEVERE
FULL RULLE
Solberg antyder at hun legger ned opp til 15 timer i uka i gjennomsnitt, og såpass må det være når lista og ambisjonene ligger der de gjør. Det krever selvsagt litt planlegging.
– Jeg er en morgenfugl, og er oppe lenge før ungene både på ukedager og i helgene. Jeg kan godt kjøre halvannen time intervaller fra klokka 0500, og jeg setter meg ofte på sykkelen et par timer om kvelden etter at den minste har lagt seg, forklarer Solberg.
LES OGSÅ: BEITMYRENS BESTE
ENKELT OG EFFEKTIVT
Rulla til Solberg er av den helt alminnelige sorten, uten for mye elektronikk eller duppeditter.
– Jeg har vanlig rulle, godt planta i bakhjulet. Jeg har den stående fast oppi gangen, men jeg flytter den på rommet til den yngste dattera mi når jeg kjører økter klokka fem om morgenen. Da sover hun i min seng, så jeg ikke vekker de når jeg setter i gang, sier Solberg.
Kjappe effektive økter kjøres som regel bare med musikk, men skal Solberg sitte lenge rigger hun seg til med mer underholdning. Og da koser hun seg.
– På de lange øktene setter jeg opp datamaskinen min og ser som oftest på sport. Jeg elsker helgene, der jeg bare kan sitte og trå, mens jeg ser på langrenn, skiskyting, skøyter, alpint og hopp. Det er ingen sak å sitte lenge på rulla da, sier hun.
– Og musikk har jeg alltid på, uavhengig om jeg kjører korte eller lange økter. Stillhet er jeg ikke så god på. I alle fall ikke på rulla.
LES OGSÅ: ALDEREN TYNGER
Elisabeth Solberg ble verdensmester i tempo under veteran-VM i Danmark i september. Foto: Frode Vevle