Ingeborg Dybdal Øie syklet Transcontinental Race fra Belgia til Hellas i sommer. Det var drøyt 4000 kilometer, og ved målgang var hun nest beste dame totalt. I slike ritt er det stayer-evnen som avgjør, og det er den egenskapen 34-åringen med base i London liker å trene på.
LES OGSÅ: Norsk andreplass i sommerens hardeste ritt
Men selv om TCR var en soloøvelse der Øie syklet alene i nesten to uker i strekk, trives hun ikke alene hjemme på rulla om vinteren.
– Jeg trener innendørs på et sted som heter Athletelab i London. Jeg er dårlig på å sette meg på rulle hjemme. Da er jeg flink til å skulke unna, men dersom jeg har meldt meg på en treningsøkt sammen med andre så kommer jeg meg dit.
Dette er tredje artikkel i en serie om vintertreningsøkter. Følg med videre!
LES OGSÅ:
Kristoffer Ylven Westgaard: 6x10 minutter på terskel
Atle Thoresen: – Jeg må gjøre ting smartere i 2018
Hva er favorittøkta?
– Jeg er veldig glad i basemil-trening, så favorittøkta mi kalles Ironmania. Den starter med 10 minutter oppvarming, etterfulgt av tre blokker på cirka 10-15 minutter hver i sone 3 (altså 75-95 prosent av FTP) med tre-fire minutter hvile mellom blokkene, og fem minutter nedkjøring til slutt.
Hvorfor liker du den?
– Som en som like utholdenhet og ultradistanser, liker jeg godt å sitte i min egen sone, og ikke pushe så hardt at jeg ikke greier å tenke på noe annet. Treneren min må alltid pushe litt hardere for at jeg skal gjøre ei økt i uka med mye høyere intensitet.
Hva er det spesifikke treningsutbyttet fra en slik økt?
– Treningsutbyttet fra denne økta er å bli mer effektiv med fettforbrenning. Jeg har akkurat lest ei bok av ultraløperen Stu Mittelmann som mener det bør være mye mer sone 1-2 trening i et treningsprogram enn det jeg har gjort tidligere. Basert på det jeg har lest nå, har jeg lyst til å eksperimentere med mer basemil og lav intensitet i år enn i fjor, og også forsøke meg på et kosthold rundt trening som er mindre fokusert på enkle karbohydrater. Det blir selvsagt håpløst ute på veien på noe slikt som TCR, for bensinstasjon-mat er ikke akkurat i den kategorien.
Hvor lang tid tar den?
– Totalt tar denne økta typisk en time.
Hvor ofte kjører du den?
– Minst en gang i uka.
Hva slags rulle kjører du på, og hva liker du med den?
– Athletelab har sykler som er sett opp slik som det ville vært på de mest avanserte rullene og du justerer motstand basert på FTP og avhengig på hva slags økt som er på programmet.
Hva er hovedmålet for deg denne sesongen?
– Først og fremst å komme i form igjen. Vintertrening er ikke min sterke side. Det er alltid veldig travelt på jobb i november og desember så formen forvitrer og jeg starter det nye året bortimot fra scratch. Derfor er det å ta den første FTP testen på nyåret alltid noe jeg prøver å utsette så lenge som mulig. Men hele vinteren prøver jeg å få til to-tre økter i uka innendørs og noen lengre økter utendørs i helgene, men det er væravhengig. Som oftest er det vanskelig å få til regelmessig trening med jobb, så jeg har gode uker og dårlige uker. Forrige uke var jeg heldig. Da var jeg i Abu Dhabi i jobbsammenheng og hadde mulighet til å ta med sykkel.