RULLER UTENDØRS

Har ikke samvittighet til å kjøre økter på rulla på kvelden av hensyn til de som bor under.

Sist oppdatert: 22. mars 2016 kl 04.00
Med slike forhold på vinterstid er det lett å skjønne at Ole André Sødal helst kjører treningsøktene uten å sette fast bakhjulet. Foto: Privat
Med slike forhold på vinterstid er det lett å skjønne at Ole André Sødal helst kjører treningsøktene uten å sette fast bakhjulet. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

Ole André Sødal fra Kristiansand vant Landeveis konkurranse i anledning 100-årsjuileet for Flandern Rundt.

Sørlendingen var 400 meter unna eksakt distanse som Johan Museeuw syklet, og som belønning for strevet får Sødal være med på VIP-turen som sykler de siste 100 kilometerne av Flandern Rundt like før proffene feier gjennom samme løypa på søndag 3. april. Det er han godt forberedt til.

Les også: ØLSTOPP GJORDE SUSEN

SØDALS SEIGE

  • Ole André Sødals favorittøkt når det skal kjøres hardt på vinteren og våren er en seig økt med halvlange drag på terskel:

  • 15 minutter oppvarming med rolig spinn, inkludert 4-5 småspurter på 10 sekunder for å vekke beina

  • Deretter fire 10-minuttersdrag på terskel, med 3 minutter rolig spinn mellom dragene

  • Rolig nedkjøring

  • Kjøres fast hver mandag etter jobb, og gjerne en dag til senere i uka 

SNILL GUTT
Selv om Sødal bor på det blide Sørlandet der vinteren byr på flere dager med akseptable sykkelforhold utendørs enn de fleste andre steder i landet, blir det også for ham noen økter på rulla i løpet av mørketida. De legges ned på treningsrommet på jobben. Men ellers blir trening unnagjort utendørs.

– Resten av øktene kjøres ute, som regel rolig, men det hender jeg kjører noen hardøkter ute om vinteren også, om det ikke er for kaldt. Jeg har lånt vekk rulla jeg har de to siste årene. Jeg bor i andre etasje av en lavblokk og har ikke samvittighet til å kjøre økter på rulla på kvelden av hensyn til de som bor under, forklarer Sødal. 

Sødal har ambisjoner om å få inn rundt ti timer trening i uka, hvor det meste er rolig. Fasiten blir gjerne rundt sju timer i uka, og han vil helst være ute. Når han må trekke innendørs, bli øktene gjerne kortere, og da kompenserer han med å få mer ut av hvert tråkk.

– Om været er veldig dårlig kan jeg kjøre noen styrketråkk på spinningsykkel, men om jeg kan så vil jeg helst komme meg ut, sier han.  

Les også: ÆRE VÆRE RULLA

SYSTEM OG KONTROLL FRA NYTTÅR
For sesongen 2016 har Sødal satt seg flere mål, og skal han innfri egne ambisjoner der må det legges ned systematisk innsats.

– Personlig mål for 2016 er å forbedre resultatet i Søgne Grand Prix. Det hadde vært gøy å være med inn der, og kanskje kan jeg få den treningen jeg trenger i Flanderen. Så blir det selvfølgelig å forsvare tittelen som familiens raskeste på klubbmesterskapet. Ellers er vi en konge gjeng som skal representere Vennesla OCK på Color Line Tour, det ser jeg veldig fram til, sier han.

 

Sødal unner seg litt usystematisk og lystbetont trening gjennom høsten, men fra nyttår blir det alvor i prosjektet, og da er innesykling uunngåelig, også på Sørlandet. Sødal er ganske altetende, men hver mandag kjører han en hardøkt på rulla.

– I januar begynner jeg med en til to økter på spinningsykkel i uken. Vi har et treningsrom på jobben med en del sykler, så da kan jeg fullføre øktene før jeg går hjem, sier Sødal, som trives i sitt eget selskap.

– Jeg trener hardøktene alene, for jeg liker å ha full kontroll på øktene selv, sier han.

Les også: TOTIMERS-HELTEN

Saken fortsetter under

Ole Andre Sødal 1 - Privat 1400x
Ole André Sødal sykler helst utendørs, også om vinteren, både av hensyn til de som bor i etasjen under ham og av ren trivsel. Foto: Privat

Ole André Sødal sykler helst utendørs, også om vinteren, både av hensyn til de som bor i etasjen under ham og av ren trivsel. Foto: Privat

GJØR DET ENKELT
– Jeg har egentlig ikke noen klar favoritt, men jeg liker godt å kjøre 10 minutters drag fire ganger, med tre minutter rolig spinn mellom dragene, sier Sødal.

Standard oppvarming er 15 minutter rolig spinn der han legger inn fire-fem 10-sekunders spurter for å vekke beina.

– Jeg kjører denne økta fast på mandager. Passer det seg slik, så blir det kanskje en annen hardøkt eller den samme hardøkta en gang til i løpet av uken, sier Sødal.  

For ham er duppeditter og spinningsykkel av mindre betydning. Det viktigste er å få gjort jobben, og da er det pulsklokke som er verktøyet for å styre intensiteten.

– Spinningsykkel jeg bruker er en helt enkel sak uten noe watt eller noe, men jeg kjører som regel med pulsklokke, sier han.

Uten skjermer, rittsimulering eller annen underholdning er han imidlertid avhengig av litt motivasjon på øret, og sverger til fengende toner.

– Musikkvalget er nokså enkelt. Jeg finner en liste på Spotify som heg hører på. Noen ganger er det topp-listen, andre ganger en buker jeg en treningsliste som andre har laget, sier han.

Slik vant Sødal kremturen til Flandern
I løpet av februar publiserte vi små hint og fakta som skulle gjøre det lettere å gjette hvor langt eks-proffen hadde syklet på de fire timene han var ute. Deltakerne kunne gjette så mange ganger de ville, men hvert bidrag måtte logges som en økt på Strava.

Distansen var drøyt 107km, og Sødal måtte gjette to ganger før han traff. Det er derfor ingen hemmelighet at Sødal er relativt godt trent fra før. 

Publisert 22. mars 2016 kl 04.00
Sist oppdatert 22. mars 2016 kl 04.00
 

Relaterte artikler

 

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen