For 2018 har Haugsvær fått kontrakt med det svenske laget Ryska Posten Racing Team, som han hospiterte med i fjor. 23-åringen fra IK Hero åpnet rittsesongen med eliteritt i Frankrike, først med et endagsritt 11. februar, etterfulgt av det fire dager lange Boucles du Haut Var.
– Under sesongåpningen med Ryska Posten i februar kom vi på fjerdeplass på lagtempoetappen i Boucles du Haut Var, der vi konkurrerte mot flere sterke franske elitelag. Slikt motiverer og skaper lagfølelse. Jeg synes jeg har hatt stabil og god fremgang de to siste årene, men seiere både nasjonalt og internasjonalt. Målet for i år er å sykle enda flere ritt på høyere nivå. Jeg håper jeg kan gjenta pallplass i UCI-ritt, men jeg sitter med en liten drøm om å vinne et. Men viktigst av alt er å trene og konkurrere med gode lagkompiser, og sykle bra sammen som lag, sier Haugsvær.
LES OGSÅ: Haugsvær vant U6
– For min egen del handler disse rittene først og fremst bare om å få fart i beina. Men laget tok flere greie plasseringer, samt at vi vant ungdomstrøyen sammenlagt,.
Nå venter er par uker hjemme før han reiser til Belgia med laget for å fortsette sesongoppkjøringen på barmark. Men mye av grunnlaget legges på rulla. Langturer er hans rullefavoritt.
Saken fortsetter under
Hva er favorittøkta?
– Kanskje ulikt de fleste, men jeg velger å trekke fram langturene på rulla. Jeg sykler ofte langturer utendørs om vinteren også, men når forholdene er som verst ute, er det deilig å sette seg inne i varmen. Dusjen er aldri er mer enn ti meter unna, og dersom man føler for det, kan man legge inn en kaffestopp akkurat når man vil. Men nesten best av alt er at man slipper mengder med klesvask, flere timer med sykkelvask og neglsprett på fingre og tær.
Lange rulleøkter er god og effektiv trening. Jeg gjør det gjerne i kombinasjon med alternativ trening. Ofte blir det først en time ski eller løping, og deretter to timer på rulla. Andre ganger kjører jeg først en rulleøkt, og deretter en styrkeøkt. Men jeg kjører også langturer på tre-fire timer på rulla.
Hvorfor liker du denne økta?
– Nå som jeg er både student og syklist har jeg vært nødt til å bruke mer tid på rulla i vinter. Det har blitt færre treningssamlinger i sydligere strøk, men mengdetrening er en viktig del av vinterperioden. For meg frister det mer å kjøre tre timer inne på rulla enn tre-fire timer ute i ti minusgrader. Det som kjennetegner langturer på rulla, er at watt-belastningen er mye jevnere enn langturer ute. Derfor vil en langtur på rulla være mer effektiv enn en langtur utendørs. Det er nok en fordel man kan ta med seg i vintertreningen. Personlig kjører jeg disse langturene i sone 1, for meg betyr det rundt 200 watt og 120 til 130 i snittpuls.
Hva er det spesifikke treningsutbyttet fra en slik økt?
– Enkelt og greit å bygge base: Dette er timer i banken, kilometer i treningsloggen. Det sies at "winter miles give summer smiles."
Hvor lang tid tar den?
– Tre til fire timer.
Hvor ofte kjører du akkurat denne økta?
– Det varierer fra uke til uke, avhengig av treningsplan og ledig tid. Men tre-fire rolige langturer i løpet av en uke er ikke uvanlig.
Finnes det måter å variere denne på, blir du ikke lei?
– Jo. Men heldigvis er det mange muligheter for oss som sitter timesvis på rulla. Tre stikkord: Zwift*. Youtube. Spotify.
Først Zwift. Får tiden til å gå. I kombinasjon med spillelister på Spotify og stadig nye ruter på Zwift, får du noe som kan ligne å en turfølelse, og utviklingen har gått raskt. Det er ikke lenge siden vi kjørte rundt og rundt på "Zwift Island." Nå er det kommet en rekke nye ruter som skaper en virtuell følelse av å være på tur. Det er også motiverende at Zwift viser om du har framgang, og det er lett å se at kilometerne ruller. Men uansett, Zwift slår ikke langturene i Follo.
Så Youtube. Jeg har ofte Zwift gående i bakgrunnen samtidig som jeg ser gamle sykkelritt på nytt. Siden favorittøkta jeg beskriver her er langturer på rulla, så er utfordringen å få tiden til å gå samtidig som jeg holder et stabilt tempo. Det finnes utrolig mange sykkelritt på Youtube, og det er bare å finne fram til et ritt som du gjerne ser på nytt. Det er heller ikke utenkelig at man lærer noe av å se ulike ritt-scenarioer.
Dette er noen av mine favoritter:
Handzame Classic 2017: Gøy å se mine norske felt-«kollegaer» kjempe mot verdenseliten i en skikkelig belgisk klassiker. Joker kjører vanvittig bra sammen, og Kristoffer Halvorsen tar hjem seieren etter en rå spurt.
Det er også verdt å se de mer ukjente klassikerne, slik som «Schaal Sels» og «Dwaars Door het Hageland», i tillegg til de vanlige klassikerrittene. Nesten alle finnes på Youtube.
* Zwift er en abonnementstjeneste som krever watt-basert rulle som kan kobles mot datamaskin. Deretter kan en sykle en rekke ferdigprogrammerte økter, virtuelle proffritt eller komponere egne økter. Zwift gir rytteren muligheten til å etablere egne treningssoner basert på Zwifts FTP-test, eller legge inn sonene manuelt. Slik kan Zwift gi beskjed om å kjøre hardere/lettere underveis om nødvendig, og belønner med stjerner når du er innenfor.
Hva slags rulle kjører du på, og hva liker du med den?
– Jeg investerte i ny rulle i høst, en Tacx Flux. Dette er en direct-drive-rulle, altså en som monteres uten bakhjul, med motstand rett på kassetten. Den er utrolig stillegående og gir en naturlig sykkelfølelse. Den er både kompatibel med bluetooth og ANT+, og helt perfekt i kombinasjon med Zwift. Den har også en funksjon som heter ERG-mode, som gjør at rulla stiller motstanden - så slipper man å tenke på det.