MYE SEIG TERSKEL

Denne økta gir utslag på watten.

Sist oppdatert: 2. mars 2017 kl 06.00
Selv i Sandnes må det rulles innendørs på vinterstid. Da er 3x20 minutter terskel en av Per Arvid Gimres favoritter. Foto: Cathrine Rasmussen Hagen
Selv i Sandnes må det rulles innendørs på vinterstid. Da er 3x20 minutter terskel en av Per Arvid Gimres favoritter. Foto: Cathrine Rasmussen Hagen
Lesetid: 5 minutter

Per Arvid Gimre satser både på å lose Sandnes SKs ekspresslag til seier på Colorline Setesdal Tour/ Kristiansand-Hovden og Styrkeprøven Lillehammer-Oslo, sammen med lagets to andre kapteiner Jone Ellingsen og Arne Rettedal.

Med andreplass på Kristiansand-Hovden i fjor har laget fortsatt uforrettede affærer i Sørlandets prestisjeritt, selv om de greide målet om å bryte femtimersgrensen med god margin i fjor.

Les også: ENDELIG UNDER 5 TIMER 

Og på Lillehammer-Oslo er det mer å gå på etter sjuendeplass i klubbkonkurransen der i 2016.

Les også: REKORDINTERESSE FOR STYRKEPRØVEN 

2017 I TOURENES TEGN
Dessuten har Gimre flere egne prosjekter, inkludert det sju dager lange etapperittet Viking Tour og Tour de Hallingdal på fem etapper.

I fjor ble han nummer fire sammenlagt i klassen M30-34 i Tour de Hallingdal. Denne sesongen inngår rittet i Norgescupen, som eneste etapperitt i serien. Det betyr at det kun kjøres aktive klasser for senior og junior, i motsetning til tidligere år der det også har vært satt opp master- og turklasser.

– Jeg har lyst å bli med på Tour de Hallingdal i år også, og skal teste meg i Norgescup i Sandnes i juni for å se om jeg er god nok, sier Gimre, som mener vinterens grunntrening bør monne. 

Les også: HEVER STATUS OG HØYDEPROFIL 

– Jeg fikk trent veldig bra gjennom høsten, og hadde et opphold på Tenerife i julen som gikk bra. Deretter har jeg hatt to harde måneder på jobb som har begrenset treningen en del, men det er jeg vant med gjennom mange år som revisor. Fremover nå blir det mer tid til trening, og når sesongen skikkelig kommer i gang i mai så skal jeg være på topp, sier Gimre.

Både i de typisk norske lagrittene og i etapperitt over flere dager er evnen til å tråkke lenge, jevnt og hardt avgjørende. Dette er Sandnes-kapteinens favorittøkt på vinterstid.

Saken fortsetter under

Per Arvid Gimre - Mairittet 2016 - 1400x933
AMBISJONER: Per Arvid Gimre er en av kapteinene på Sandnes SK, som har både Kristiansand-Hovden og Lillehammer-Oslo som sesongens høydepunkter. Her fra Mairittet 2016. Foto: Christer Tesdal

AMBISJONER: Per Arvid Gimre er en av kapteinene på Sandnes SK, som har både Kristiansand-Hovden og Lillehammer-Oslo som sesongens høydepunkter. Her fra  Mairittet 2016. Foto: Christer Tesdal

Les også: Landevei sine siste produkttester.

Hva er økta?
– Liker å variere rulleøktene, og kjører ulike økter i bolker gjennom vintersesongen. Nå for tiden kjører jeg en bolk med sweetspot økter, men med innslag av FTP økter innimellom. Den økten jeg nok liker best er en FTP økt på 3 x 20 minutter med vekselvis 70 sekunder på 98-108 prosent av terskelwatt og 20 sekunder rolig.

Hvorfor liker du den?
– Det er en herlig økt hvor du får noen korte pusterom inni mellom, og derfor kan kjøre litt hardere på 70 sekundene. Pulsen blir heller ikke opp mot maks, samtidig som beina får mye trøkk.

Hva er det spesifikke treningsutbyttet fra en slik økt?
– Denne økten bygger FTP, og jeg liker å tro at jeg med denne økta vil kunne kjøre hardere i front i rulla under sesongens høydepunkt; lagrittene Kristiansand-Hovden og Lillehammer-Oslo.

Hvor lang tid tar den?
– Økten tar i underkant av to timer inkludert oppvarming og nedkjøring, der totalt 60 minutter er med høy puls. I en travel hverdag, blir nok nedkjøringen litt for ofte det som blir nedprioritert, men prøver å få minst halvannen time når jeg først er i gang.

Hvor ofte kjører du den?
– Jeg kjører ulike økter i bolker, men denne pleier jeg å ha en gang i uka. Det er for øvrig Espen Aareskjold som setter opp programmet jeg kjører, så det er veldig opp til han hvilke økter det blir. Nå for tiden kjører jeg to sweetspot-økter og en FTP økt i uka. Fra midten av mars blir det nok også noen O2 økter for å øke makskapasitet, men 70/20 økta blir nok fast innslag også da.

Finnes det måter å variere denne på?
– Det er godt mulig, men jeg har lagt inn øktene på Zwift, så da blir de like hver gang. Det som varieres er FTP, og forhåpentligvis øker den jevnt gjennom hele vintersesongen.

Hva slags rulle kjører du på, og hva liker du med den?
– Jeg har kjøpt en Tacx Neo rulle som jeg er super fornøyd med. Den er så stillegående at jeg også får kjøre øktene inne, og ikke må holde på ute i boden lenger. Den viktigste motivasjonsfaktoren er imidlertid at denne rulla gir mulighet for å koble til PC, og der kjører jeg alle øktene på Zwift. Da endres motstand automatisk og det er bare å tråkke på. I tillegg prøver vi å få kjørt en fellesøkt minst en gang i uken på klubblokalene til Sandnes Sykleklubb. Klubben har kjøpt inn 12 Computrainer ruller, så da samler vi en gjeng og kjører der.

Saken fortsetter under

Per Arvid Gimre - rulle - graf 1400x626
GRAFISK: Slik ser sammendraget av økta ut i Zwift. Foto: Per Arvid Gimre

GRAFISK: Slik ser sammendraget av økta ut i Zwift. Foto: Per Arvid Gimre

FAKTA: 3x20 MINUTTER TERSKEL

  • Hva: 3 x 20 min med vekselvis 70 sekunder på 98-108 prosent av terskelwatt og 20 sekunder rolig

  • Hvor ofte: En gang i uka

  • Treningsutbytte: bygger FTP, og gjør at man vil kunne kjøre hardere i front i rulla 

  • Tidsforbruk: rundt 2 timer

  • Variasjonsmuligheter: Kanskje, med det bestemmer Zwift

  • Rulle: Tacx Neo

Dette er en del av en artikkelserie om rulletrening. Følg med framover!
Les også:
GLAD I RULLA
GJELTEN GJØR DET ENKELT
OVER OG UNDER SYRETERSKELEN   
MÅ HA SOLID GRUNNLAG
SYSTEMATISK INNSATS
INGEN UNNSKYLDNINGER
TRENER OPP MOT 40 TIMER I UKA
RULLER UTE    

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

Per Arvid Gimre - rulle - privat 1400x763
UNDERVEIS: Zwift gjør treningsøktene enkle å gjennomføre, og interessante underveis, mener Per Arvid Gimre. Foto: Per Arvid Gimre

UNDERVEIS: Zwift gjør treningsøktene enkle å gjennomføre, og interessante underveis, mener Per Arvid Gimre. Foto: Per Arvid Gimre

Publisert 2. mars 2017 kl 06.00
Sist oppdatert 2. mars 2017 kl 06.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen