BEITMYRENS BESTE

Rulletrening bremser forfallet, se superveteranens favoritter.

Sist oppdatert: 18. desember 2015 kl 04.00
Jan Olav Beitmyren tråkker mot nye prosjekter på landeveien i 2016, og vintertreninga på rulla bremser forfallet av sykkelspesifikk styrke fram til asfalten blir bar. Foto: Privat
Jan Olav Beitmyren tråkker mot nye prosjekter på landeveien i 2016, og vintertreninga på rulla bremser forfallet av sykkelspesifikk styrke fram til asfalten blir bar. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

BEITMYRENS RULLEFAVORITTER

  • 3 (4) x 15 minutter

  • 4 (5) x 10 minutter

  • 2 x30 minutter

  • Mellomlange intervaller 10-12-12-10 minutter

  • Tråkkfrekvens mellom 90-105 t/min på alle øktene

Dette er første del i en serie om rulleøkter og trening. Følg med videre framover vinteren.

Jan Olav Beitmyren har vært kaptein i ATEAs satsingslag i Styrkeprøven de siste tre åra, sitter med rekordtida 12:51 på Trondheim-Oslo sammen med Team Velo Club Zoncolan fra 2009, og er regjerende norgesmester i landevei for master.

Han er for øvrig også regjerende norgesmester i samtlige av NCFs andre mastergrener: Rundbane, terreng maraton og kross.

Les også: Tok opp trøyejakten etter 20 år

Slike resultater gjør seg ikke sjøl, og Beitmyren er opptatt av å holde treninga ved like sommer som vinter.

– Jeg trener jevnt hele året. I min alder kan en ikke slippe seg for langt ned, for da blir det så tungt å komme tilbake igjen, sier 50-åringen.

Beitmyren legger i snitt ned 13-14 timer trening i uka. Fram mot Styrkeprøven er 90 prosent landeveisfokusert, og derifra til sesongen er over, er det terreng som prioriteres.

I år satset han ekstra på å vinne NM i maraton og rundbane, men ellers er Birken noe av det beste Beitmyren vet. Der er det full spiker over fjellet hver gang, og målet er alltid å slå Kjell Karlsen. Tida er uinteressant i den duellen, sier Beitmyren.

Effektivt og målrettet
For Beitmyren med full jobb, unger og tidsklemmer som folk flest, er effektivitet stikkord for treningsplanen. Dessuten er Beitmyren av den oppfatning at det enkle er ofte det beste.

– Mine rulleøkter de siste årene er ikke veldig avanserte, det enkle er ofte det beste, sier Beitmyren, som også sper på med det sesongen har å by på.

– Jeg går en del på ski og går en del skirenn på vinteren. Slik sett ivaretar ski de nødvendige øktene for hjertet og lunger for å opprettholde den gode kondisen og kapasiteten. Samt at det god styrke trening for overkropp, mage, rygg og armer, sier han.

Beitmyren understreker at også syklister har nytte av god styrke i kjernemuskulaturen for å tåle timevis på sykkelen uten å pådra seg belastningsskader.

Les også: Det rumler i rulla

Trener spesifikt på rulla
– Mitt mål med vintersyklingen har vært å ivareta den spesifikke styrken i tråkket, slik at den faller minst mulig i løpet av vinteren, sier Beitmyren.

Normalt kjører han to sykkeløkter i uka gjennom vinteren: en langtur ute på to til fire timer, og en intervalløkt på rulle, eller ute om det ikke er for kaldt. Og det er ikke de hardeste syreøktene som kjøres midtvinters.

– Rulleøkten har da blitt kjørt med god kontroll, sone 3, og summen av den totale dragtiden har ligget på 40 til 60 minutter, sier han. 

– Det er med andre ord ikke noe nytt og spennende jeg driver med, men økter som jeg trenger for å holde beina i gang og minimere forfallet på beinstyrken i løpet av vinteren, sier Beitmyren, som vet at han likevel kommer til kort med de øktene han kjører.

– Erfaringen er jo at dette ikke er nok for å opprettholde styrken i tråkket gjennom vinteren. Skulle jeg greid det, måtte nok hovedtyngden av mine treningsøkter i løpet av en uke vert på sykkel med flere intervaller og langturer, sier Beitmyren, som tar igjen det tapte når asfalten blir bar.

Likevel mener superveteranen at et slikt opplegg med et par sykkeløkter i uka gjennom vinteren er en god investering for de fleste amatører, også de med ambisjoner.

– Er målet å kjøre fort på landevei om sommeren og hevde seg i birken, så holder dette for å starte på et OK nivå i april. Man har ikke topp bein, men et godt utgangspunkt. Det er min erfaring, sier Beitmyren. 

Ingenting fancy
Beitmyren har satt opp rulla i kjellerstua med projektor, lerret og bra lydanlegg, men han kjører ikke noen form for simulatorprogram via PC.

– Når jeg kjører intervall på fokuset være på intervallene og ikke på film, så dahar jeg bare musikk, sier Beitmyren.

Selve rulla er en helt ordinær sak med trådløs mostand på bakhjulet. 

Jan Olav Beitmyren rulletrening - privat
Selve rulla er ikke spesielt fancy, men underholdning underveis blir det likevel. Foto: Privat

Selve rulla er ikke spesielt fancy, men underholdning underveis blir det likevel. Foto: Privat

Publisert 18. desember 2015 kl 04.00
Sist oppdatert 18. desember 2015 kl 04.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen