ALDEREN TYNGER

Etter fylte 40 må kvalitetsøktene porsjoneres.

Sist oppdatert: 7. januar 2016 kl 04.00
Fred Voldset har fortsatt mye å hente og mye å kjøre for, men må trene smartere og porsjonere hardøktene mer omhyggelig med alderen. Foto: Privat
Fred Voldset har fortsatt mye å hente og mye å kjøre for, men må trene smartere og porsjonere hardøktene mer omhyggelig med alderen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

VOLDSETS VINTERFAVORITT

  • Midtvinters er styrke og vekttrening fokus for Fred Voldset, som kjører to harde rulleøkter i uka, og sper på med lettere økter utover det.

  • Oppvarming, deretter ett drag styrke/teknikktråkk på 6 minutter cirka 15 slag under terskelpuls, med direkte og rask overgang til 4 min terskeldrag med normal kadens. 3 min pauser og 4 repetisjoner.

  • Med oppvarming og nedkjøring er en slik kvalitetsøkt unnagjort på 75 minutter

Denne artikkelen er en del av en serie om rulleøkter og trening. Følg med videre framover vinteren.

Fred Voldset (42) er avhengig av rulla for å få trent nok på vinterstid, men merker etter hvert trøkket etter årevis med tyning.

Derfor er variasjon stadig viktigere både for prestasjonsevnen og motivasjonen, samt at de tøffeste øktene må fordeles med omhu. Dessuten legger Voldset opp øktene med ulikt fokus avhengig av hvor han er i sesongen. Og med orden i sysakene er det fullt mulig å få god utvikling lenge ennå, mener ringreven, som blant annet var en del av Sepura-laget som herjet i turrittmiljøet for et par år siden.

– Rulla er mitt viktigste treningsredskap gjennom vinteren. Den gjør det enkelt å kjøre økter med eksakt kontroll på belastning, sier Voldset, som bruker en mekanisk rulle av enkleste slag.

– Når jeg sykler på rulla, fokuserer jeg på gjennomføring av økta, puls og watt, uten for mye forstyrrende elementer, sier han.

Les også: HEKTA PÅ ZWIFT

EFFEKTIVT
Det aller meste av Voldsets rulletrening er rene kvalitetsøkter. I perioden nå midtvinters med mye vekttrening, er dette en av øktene han kjører ofte:

Først god oppvarming. Første drag er seks minutter styrke/teknikktråkk der Voldset ligger cirka 15 slag under terskel. Så kjører han direkte og rask overgang til fire minutters terskeldrag med normal kadens. Det kjører han fire ganger, med tre minutters pause mellom dragene. Med oppvarming og nedkjøring er en slik god kvalitetsøkt unnagjort på 75 minutter.

– Jeg liker denne fordi den bidrar til å "overføre" vekttreningen på beina over i sykkeltråkket.

De tøffeste øktene er Voldset imidlertid ekstra nøye med.

– Jeg kjører slike kvalitetsøkter maks to ganger per uke. Jeg er nå 42 år, og med alderen, er erfaringen at belastningen i øktene i enda større grad må styres med nøyaktighet, og at det ikke kan være for mange av dem. Alderen gjør at en må forsøke å trene smartere.

Nøkkelen for holde motivasjonen på rulla er å variere, så jeg kjører sikkert 8-10 ulike typer intervalløkter gjennom en lang vinter, sier Voldset, som hadde et comeback i 2015.

Saken fortsetter under

Voldset NMM 2015 - Privat
Fred Voldset tok sølv på Nordisk Mastermesterskap i 2015. Foto: Privat

Fred Voldset tok sølv på Nordisk Mastermesterskap i 2015. Foto: Privat

Les også: BEITMYRENS BESTE

COMEBACK
– 2015 var vel litt re-start for meg som gæmlis-syklist, etter noen administrativt heftige år med flere Sepura-prosjekter. Det startet som Team Sepura, lever nå videre som Sepura Toyota racing with Birk, sier Voldset, som dermed fikk muligheten til å trekke seg litt unna.

Det gjorde susen for egne prestasjoner.

– Lave skuldre og ny motivasjon resulterte i sølv i Nordisk mesterskap i Finland, og motivasjon til å holde det gående også for egen del, sier Voldset.

For 2016 satser Voldset friskt mot Vätternrundan med det nystartede Team MEM Sykkelstasjonen. Laget teller 58 mann, hovedsakelig fra Østfold, og har ambisjoner om å bli raskeste lag totalt i rittet, som med 25.000 deltakere er verdens største mosjonsritt.

– At det er Vätternrundan vi satser på i år har med motivasjon i å prøve noe nytt. Vi vant jo Lillehammer-Oslo i 2012 med Team Sepura, så nå frister det å forsøke seg på nye utfordringer, sier Voldset.

Han har også NM og Nordisk Mastermesterskap som personlige mål for sesongen, og på sikt satser Voldset på veteran-VM i 2017.

Les også: 3*15 PÅ BALANSERULLE

RIKELIG ERFARING
Fred Voldset var blant annet teamsjef for Sepura i tre år, amatørlaget som vant Lillehammer-Oslo og brøt 1-timesgrensa på 50km lagtempo.

Deretter var han teamsjef for den videre terrengsykkelsatsingen Sepura XC Superior i 2014, som slo seg sammen med Toyota Fuji Team og ble Sepura Toyota racing with Birk i 2015. Denne satsingen fortsetter i 2016, men uten Voldset ved roret.

Nå er det prosjektet Team MEM Sykkelstasjonen som gjelder, en regional mastersatsing med ryttere fra Østfold.  

Fred Voldset 50km TT June 10 2013 - Trine Marken 1400x924
Fred Voldset var en del av Team Sepura, som blant annet vant Lillehammer-Oslo og satte ny rekord på lagtempo 50km. Foto: Trine Marken

Fred Voldset var en del av Team Sepura, som blant annet vant Lillehammer-Oslo og satte ny rekord på lagtempo 50km. Foto: Trine Marken

Publisert 7. januar 2016 kl 04.00
Sist oppdatert 7. januar 2016 kl 04.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen