AVLYST: Det er lenge siden det var arrangert fellesstart i Maridalen. Men når tilbudet kom på bordet, var det ikke nok som meldte seg på, og Kristianiatradisjonen ble avlyst da det bare var 13 påmeldte halvannen uke før fellesstarten skulle vært arrangert. Foto: Pål Westgaard
Lesetid: 4 minutter
Fellesstarten på 84 kilometer skulle vært arrangert 19. mai, men halvannen uke før arrangementet var det kun 13 påmeldte. For å få rittet til å gå rundt, var arrangørklubben Asker CK avhengig av minst 70 deltakere.
Rittleder Asbjørn Slagtern Fjellvåg, som er en av initiativtakerne til rittet, synes det er både overraskende og leit at Kristianiatradisjonen ikke fikk flere påmeldte og derfor blir avlyst.
– Da vi lanserte planene for rittet, fikk vi masse positive tilbakemeldinger på at dette var noe folk var interesserte i og ville delta på. Men når bare 13 ryttere gidder gå inn i EQtiming og melde seg på i tide, så lurer jeg jo på om alle de som sa de var interesserte i sykkelritt i Maridalen faktisk er det, sier Fjellvåg, som er usikker på hvorfor deltakerne uteble.
– Både som rytter og arrangør synes jeg Maridalen på mange måter er den perfekte arenaen for et sykkelritt av denne typen. Maridalen har lite trafikk, ligger nær der folk bor, lett å komme til og enkel logistikk for ryttere på Østlandet, og startkontingenten på 300 kroner er bare halvparten av det som er vanlig på turritt generelt. Men hvis folk vil ha sykkelritt i Maridalen, slik de har sagt de vil, så må de melde seg på når det arrangeres sykkelritt i Maridalen. Ellers blir det ikke noe sykkelritt der, sier han.
AVLYST: Dette er bakken der målspurten skulle vært avgjort på premieren av Kristianiatradisjonen. Men bare 13 ville være med, sukker rittleder Asbjørn Slagtern Fjellvåg. Foto: Privat
Hvorfor ville dere etablere en fellesstart i Maridalen? – Ideen til Kristianiatradisjonen fikk jeg i fjor da jeg syklet Norgescupen på Spikkestad, som ble avlyst på grunn av dårlig sikkerhet. Norgescupløypa gikk på store veier med mye trafikk, det var masse kryss og rundkjøringer og elementer som gjør at det blir vanskelig å garantere for sikkerheten. Derfor ville jeg arrangere et ritt i et område der det i utgangspunktet er lite trafikk og utelukkende med høyresvinger. Jeg hadde lagt opp til en relativt kort runde på seks kilometer som skulle sykles 14 ganger. Det gjør at rytterne blir godt kjent med terrenget, og da sykler også hele feltet tryggere. Dessuten blir det publikumsvennlig når rytterne passerer 14 ganger i løpet av et par timer. Det er ikke alltid nødvendig med lange ritt i store runder. Ronde van Vestkant på Rykinn, der runden er på rundt 10 kilometer, er ett av de mest populære rittene blant ryttere på Østlandet.
EGNET: Maridalen har lite trafikk, er kortreist for ryttere fra hele Østlandet, og arrangøren hadde alle formaliteter på stell for ritt 19 mai, men manglet deltakere. Foto: Pål Westgaard
At Kristianiatradisjonen var lagt til samme dag som turrittet Nordmarka Rundt, tror ikke rittlederen var hovedårsak til det lave antallet påmeldte, da hovedmålgruppen til Kristianiatradisjonen er de som sykler mest fellesstart.
Hvem er målgruppa for dette rittet? – Kristianiatradisjonen er en tradisjonell, gammeldags fellesstart der førstemann i mål er vinneren. Det er en type ritt som appellerer til ryttere som sykler mange av de mindre turrittene og som kanskje prøver seg på Norgescup i blant. Nordmarka Rundt sikter nok mest mot de store rullelagene sombruker rittet som en del av oppkjøringen til Styrkeprøven.
Er Kristianiatradisjonen skrinlagt, eller gjør dere nytt forsøk? – Vi håper å finne en ny dato senere denne sesongen. Vi må se nøye på rittkalenderen og lete etter en passende dato til høsten. Men alt ligger klart for å avholde rittet når vi finner en dato. Vi har allerede gjort jobben med å innhente tillatelser, få godkjent søknader hos politi og vegmyndigheter og rekruttere frivillige, så vi håper denne delen av prosessen vil gå relativt greit om vi gjør et nytt forsøk. De 13 som allerede var påmeldt, blir overført til den nye datoen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.