Norges Cykleforbund fjernet forbudet mot karbonhjul for barn fordi kritikerne mente det førte til at utgiftene heller ble høyere. Både vedtaket og argumentasjonen vekker harme.
SENT, MEN IKKE GODT: - Vi leste om at forbudet var opphevet på facebook. Det kommer sent, og jeg kjøper ikke argumentasjonen, sier Torstein Hagen. Foto: Privat.
Lesetid: 4 minutter
For noen uker siden opphevet Norges Cykleforbund forbudet mot karbonhjul i de yngste aldersklassene, altså opp til juniornivå. Forbudet ble i sin tid innført for å begrense utstyrsfokuset og kostnadene for unge utøvere.
Men kritikerne av forbudet mente at nesten alle sykler i dag var utstyrt med karbonhjul. Da måtte de kjøpe et sett med aluminiumshjul i tillegg, og ha karbonhjulene i boden.
– Jeg kjøper ikke argumentet med at aluminiumshjul ikke er tilgjengelig. Har du situasjoner i rittsammenheng der noen med karbonhjul utstyr glir fra feltet, kommer det til å spre seg og handle om hjul i stedet for mestring. Farten er jo lav og hjul har ikke mye å si. Jeg er redd for at ungene kommer til å ha fokus på dette i stedet for noe som er viktig.
Det sier Torstein Hagen fra Sandnes.
Hagen er engasjert i idrett, både privat og i jobb. Med en sønn i langrenn og en aktiv sønn i Sandnes Sykleklubb, er han vant med å forholde seg til utstyr.
I skisporten har han også sett hvor stort fokus utstyret kan få sammenlignet med selve aktiviteten, og det er her han ønsker å rope et varsko.
– Hver gang det var lagledermøte handlet alt om smøring, og ikke noe annet. Det ble et enormt fokus på alt mulig annet enn det å gå på ski. Jeg synes de (forbundet) åpner opp for et helt feil fokus. Da de tillot elgir for noen år siden gir det mening, for det finnes på nye og brukte sykler i lavere prisklasser. Men skal alle ha karbonhjul må de foresatte ut med like mye penger som til en ny sykkel, sier han.
Han peker på mestring og opplevelser som det viktigste. Om ikke de yngste har det morsomt i sporten, forsvinner de.
– Sykling handler alltid om utstyr på et eller annet tidspunkt, men jeg synes ikke det passer i barneidretten, sier han.
Vi ba ChatGPT finne ti sykler til under 25000 kroner utstyrt med aluminiumshjul. Det tok sekunder før listen var klar med lagerførte sykler i den prisklassen.
UTSTYRSJAG: Å åpne opp for karbonhjul vil sette i gang en kostnadsspiral, mener tilhengere av forbudet. Illustrasjonsfoto, Trek.
Tillatt i Danmark og Sverige
– Det har vært litt klønete å komme med dette så seint, beklager president i Norges Cykleforbund, Heidi Stenbock-Haakestad.
Hun redegjør samtidig for hva som er gjeldende praksis og historie i Skandinavia.
I våre naboland har det eksempelvis vært tillatt med karbonhjul i flere år.
Reglene for aldersklassene opp til juniornivå bestemmes nasjonalt, og her står landene fritt til å bestemme det meste.
Det er det internasjonale sykkelforbundet som bestemmer reglene fra og med juniorklassen, og her er reglene internasjonale.
Karbonhjulforbudet har således er en særnorsk regel.
– Vi fikk inn flere innspill da vi gjorde vurderingen, men det kan virke som avgjørelsen ikke er godt nok forankret i miljøet. Vi har derfor sendt ut en ny undersøkelse, og bedt om flere tilbakemeldinger, sier president i Norges Cykleforbund, Heidi Stenbock-Haakestad.
– Vi opplever miljøet som delt i dette. Noen sier at vi åpnet opp alt for sent. Dette har vært en diskusjon så lenge jeg har vært dommer, og det har vært et ønske om å holde begrensningen så lenge som mulig. Men avgjørelsen kan være tatt på et for svakt saksgrunnlag, og det er derfor vi har lagt ut dokumentet som ligger på nettsiden nå, forteller hun.
– Hva tenker du om at noen mener at idrettsglede forsakes for utstyrsfokus?
– Jeg er helt enig i at idrettsglede og mestring er det viktigste, og vi promoterer dette på både trenerkurs og kommisærsamlinger. Som styre skal NCF ta avgjørelser basert på det som skal være til det beste for trening, opplevelse og mestring. For noen er det også mestring i utstyr, og utstyr er en del av sporten.
– Men er det ikke klønete å komme med denne regelendringen i april, for så å vurdere å endre tilbake ved neste styremøte?
– Det er gjort et forsøk på å høre på miljøet, og det var begrunnelsen for avgjørelsen. Så viser det seg at kart og terreng samsvarer ikke. Da må vi revurdere. Hvordan det blir, det blir å forskuttere, sier hun.
Saken er oppe til vurdering i NCF ved neste styremøte, tidlig i mai.
HELOMVENDING: NCF vurderer å gjeninnføre forbudet mot karbonhjul i yngre aldersklasser. Foto: Henrik Alpers.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.