TOUR OG TRØYER – PÅ NORSK

Tour de Hallingdal fortsetter som etapperitt, og årets etapper er enda mer innholdsrike.

Sist oppdatert: 23. april 2015 kl 06.00
INTENST: Det skorter ikke på innsats og iver i Tour de Hallingdal. Her er det Fredrik Smith fra Njård som jages av feltet under 2014-utgaven. Foto: Arrangøren
INTENST: Det skorter ikke på innsats og iver i Tour de Hallingdal. Her er det Fredrik Smith fra Njård som jages av feltet under 2014-utgaven. Foto: Arrangøren
Lesetid: 4 minutter

TOUR DE HALLINGDAL

  • Etapperitt bestående av 5 etapper inkludert en tempoetappe, fordelt på 4 dager

  • Totalt 348km, 4680 høydemeter

  • Komplett etapperitt etter mal fra Tour de France, med trøyekonkurranser og kategoriserte stigninger.

  • Følgende trøyer skal fordeles: Gul sammenlagtvinner, hvit ungdomstrøye, rosa dametrøye, prikkete klatretrøye og grønn poengtrøye

  • Dato: 9.-12. juli 2015

  • Arrangeres av Gol IL

  • Hjemmeside

– Det blir mye klatring, sier rittleder Ole Christian Nymoen, som er stolt over å kunne presentere den friskeste løypa i Tourens over ti år lange historie.

– Poenget er å skape noe som blir helt unikt, noe som folk bare MÅ være med på, sier han.

– Tre av fem etapper er klatring, og jeg tør påstå at utsikten på etappene også er noe for seg selv. Målgangen på fjerde etappe, den beryktede Solseteretappen, er definitivt spektakulær, og servering på Storefjell hotell etterpå er tilsvarende populært, forteller Nymoen.

Men i år har Solseteretappen hevet seg et hakk, bokstavlig talt. Den var bratt fra før, og nå blir den både lenger og brattere, og det blir innslag av grus.

– Vi legger på ytterligere 9 kilometer videre etter Solseter. Først blir det 6 kilometer relativt lett oppover, så starter 3 kilometer klatring på grus, der den siste kilometeren har rundt 12 prosent stigning, forteller Nymoen, og trøster med at målgang da blir direkte i/utenfor resepsjonen på Storefjell Hotell.

Finaleetappen forblir imidlertid helt som før. Tour de France ender alltid på Champs Elysées, og Tour de Hallingdal avsluttes alltid med runde på runde i Gol sentrum.

– Siste etappe avsluttes som før med 10 runder á 2km i Gol sentrum, og påfølgende lunsj og premieseremonier på hotellet. Dermed har man fått en versjon av Champs Elysées også, legger han til.

Leve ut proffdrømmene
Konseptet bak Tour de Hallingdal er helt enkelt å gi folk flest en mulighet til å kjøre et ritt etter mal fra Tour de France, der en konkurrerer om både etappeseier og sammenlagtseier, samt trøyer i flere kategorier.

– I Tour de Hallingdal kan mosjonister og mastersyklister konkurrere direkte med eliterytterne, og det er noe mange finner motiverende og spennende, sier Nymoen, som tror slike muligheter betyr mye for sykkelinteressen blant aktive mosjonister. 

Tour de Hallingdal sammenlagt 2014
Menn
1. Sigurd Nesset, IF Frøy/Frøy-Bianchi, Menn Elite, 9:28:17
2. Jon Breivold, IF Frøy, M17-19, 9:30:03
3. Olav Ulven, Ottestad IL Sykkel, Menn Elite, 9:30:42

 

Kvinner
1. Kristin Falck, SK Rye, K45, 10:06:47
2. Camilla Hott, Råholt CK, K45, 10:20:00
3. Monica Storhaug, Råholt CK, Kvinner Elite, 10:25:49

Fullstendige resultater 

Fra 2007 har rittet hatt sitt nåværende format, med små justeringer hvert år slik at opplevelsen skal bli like spennende hver gang, enten en er debutant eller veteran i arrangementet.

Alle starter og alle målganger med unntak av fjerdeetappen er innenfor noen minutters sykling fra rittets bare på Pers Hotell i Gol. Det gjør at logistikken går som en lek. Men etappene strekker seg i flere retninger, mot Nesbyen, Ål, Hemsedal og Golsfjellet, slik at rittet får vist fram det meste av regionens terreng. Totalt skal det klatres 4600 høydemeter før siste poeng er fordelt.

De siste åra har det vært rundt 120 deltakere på rittet, og Nymoen tør håpe på enda flere i år.

– Jeg er sikker på at det er minst 150 ryttere i Norge som vil sykle etapperitt på de vegene som vi skal bruke til årets ritt, sier han, og legger til at grunnet sikkerhet og kvalitet er rittet begrenset til 150 deltakere.

Klasser for alle – og mer i vente
Tour de Hallingdal kjøres som aktivt ritt for elite menn, elite kvinner, elite junior menn og elite junior kvinner. Dessuten inngår Tour de Hallingdal med unntak av førsteetappen i NCFs Norgescup master, samt at det selvfølgelig er mulig å kjøre rittet som et helt ordinært turritt. 

Og dersom alt det formelle går i boks, kan rittet også bli det eneste etapperittet på Norgescupterminlista, sier Nymoen.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra Norges Cykleforbund om at de vil se positivt på en søknad om å bli en del av norgescupen for senior neste år. De ser det som en spennende tanke med et flerdagersritt i Norgescupen, sier han. 

Tour de Hallingdal 2013 - Foto Arrangøren 1400x924
POLKADOT: Trøyene i Tour de Hallingdal står ikke en millimeter tilbake fra de i Tour de France. Foto: Arrangøren

POLKADOT: Trøyene i Tour de Hallingdal står ikke en millimeter tilbake fra de i Tour de France. Foto: Arrangøren

Publisert 23. april 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 23. april 2015 kl 06.00
 

Relaterte artikler

 

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen