Mehl stak i brudd lenge før halvveis i rittet, med ambisjonen om å se hvor lenge det kunne holde. Da de kom til nøytral sone hadde de 25 sekunder på feltet, og fikk dermed et ideelt utgangspunkt med en liten ekstra pause før det virkelig tok av.
– Da vi kjørte igjen økte differansen fort, og vi fikk over to minutter på feltet. Så da vi kjørte mot Gol igjen hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle komme først til bunnen av bakken. Jeg er ikke den dårligste klatreren, men ikke den beste heller. Så hvis jeg skulle ha noen sjanse måtte jeg bare sette min fart fra bunnen av bakken, sier Mehl, som var overrasket over hvor lett han fikk gå.
På Solseter hadde Mehl et forsprang på 2:20. Han mistet riktignok noe inn mot mål på Storefjell, men vant likevel med en margin på 1:48 på Odin Knutsen fra TVK på andreplass og Audun Fløtten på tredje. Mehl gjorde unna den 92-9km lange etappen på 2:29:32, mens Knutsen og Fløtten klokket inn på 2:31:20.
– Det er ikke mange ganger jeg kan vinne en etappe med denne typen profil, så jeg kommer til å leve lenge på dette. Det spiller egentlig ingen rolle hvordan siste etappe går, for Tour de Hallingdal har vært en opptur uansett, sier Mehl, og legger til at han er imponert over nivået på både arrangørene, rittet og konkurrentene.
Men selv om en ny etappeseier er et luftig mål, er han ikke helt sjanseløs. Søndagens etappe byr på totalt 100.7km og 1921 høydemeter der nærmere 2.5 mil av distansen går på grus av den sorten Birken-spesialister som Mehl har full kontroll på.

Nytt trøyeskifte
Jose Areta, som overtok den gule ledertrøya etter andreplassen på formiddagens tempo, gledet seg også til flere høydemeter framfor store åpne sletter.
Han måtte imidlertid gi den gule trøya tilbake til Audun Fløtten, som hadde den på de tre første etappene av rittet.
Begynner å koste
Fire etapper i løpet av de siste 30 timene begynner å sette sitt preg på feltet i Tour de Hallingdal, og det var knapt noen som ikke fikk smake på formiddagens tempoetappe under klatreetappen på kvelden. For selv om de 20.5 kilometerne på tempoen var relativt flate, var fikk rytterne servert et jevnt drag imot og netto stigning. Likevel var det noen som gledet seg til mer motbakke.
– Jeg går for seier. Selv om jeg er relativt kjøresterk blir jeg sjanseløs på tempo med 55 kilo i motvind og uten temposykkel, sa Martine Fon i forkant av fjerde etappe.

Drama på RV7
Men Fon fikk aldri sjansen til revansj. En stygg velt på halen av elitefeltet der tre ryttere gikk i bakken stoppet trafikken i begge retninger på RV7 mens ambulanse ble tilkalt.
For senior kvinner, junior menn og masterfeltet ble etappen nøytralisert etter knapt tre mil. Status for de tre skadde rytterne er foreløpig ikke avklart, men en av dem ble sendt videre med luftambulanse.
