Satsingslaget Team Heinemann Oslo fikk nylig besøk av Antidoping Norge. Men hvorfor dopingjegerne nå har amatørlaget i søkelyset, er det ingen som vet.
DOPINGTESTET: Tre av rytterne i det nyetablerte Heinemann Team Oslo har blitt dopingtestet av Antidoping Norge. Kontrollørene dukket opp uanmeldt hjemme hos utøverne, utenfor konkurranse. Fra venstre: Rune Holden, Kjetil Kviseth og Thomas Hermansen. Foto: Privat/Ola Morken
Lesetid: 5 minutter
I løpet av få uker har tre ryttere i Heinemann Team Oslo fått uanmeldt besøk av dopingjegerne i Antidoping Norge.
Men om testene er gjort på bakgrunn av tips eller tilfeldig, vites ikke.
Tre ryttere har måttet avgi dopingprøver i form av blod- og urinprøver, svare på et skjema, og signere på at A- og B-testene var gjennomført etter boka.
Antidoping Norge vil ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag sier Antidoping Norge at det nasjonale testprogrammet i norsk idrett har som hovedmål å avsløre doping, men at noen dopingkontroller settes også av mer avskrekkende og forebyggende grunner.
Dukket opp ved middagstider Thomas Hermansen var den første av de tre som ble testet. Det var like før påske.
– Kontrollørene fra Antidoping Norge bare ringte på døra her da jeg sto og laget middag, sier Hermansen til Landevei.
– Jeg hadde sett en campingbil svinge inn og parkere i gården her vi bor, så da sa jeg til sønnene mine at «se, der kommer campingbilen vi skal ha i ferien». Så tenkte jeg ikke mer over den bilen. Jeg trodde egentlig det var noen som skulle til en av naboene, men like etterpå sto de på døra, minnes Hermansen.
– Sa de noe om hvorfor de kom til akkurat deg? – Jeg spurte dem om hvorfor de kom akkurat til meg. De sa bare at de hadde fått en liste fra Antidoping Norge og at de fulgte opp den. På lista sto det hvem som skulle testes, og de bare gjorde jobben.
– Hvordan foregikk det hele? – De spurte først om jeg eller noen i familien hadde eller hadde hatt korona. Så ba de meg hente en flaske vann og bli med ut i bilen. Der gikk vi igjennom et skjema, de tok en blodprøve og jeg avla en urinprøve og så var vi ferdige. Det tok vel en halvtime.
– Har du hørt noe mer fra dem i ettertid? – Nei.
– Hva skjer nå? – Så lenge prøvene er i orden, får du ikke høre noe mer.
– Har du inntrykk av at det foregår doping og juksing blant amatørsyklister i de konkurransene du deltar i? – Nei. Jeg har hørt om at folk i Birken er blitt tatt for doping, så det er jo bra at de tester. Jeg skjønner ikke at noen tar den risikoen på dette nivået. Vi har jo ingenting å vinne på det.
– Er doping et tema for dere i ditt lag? – Nei. På Heinemann Team Oslo har vi ikke gjort noe rundt doping eller gått igjennom sertifiseringen til Antidoping Norge, men på Rye Expressen måtte vi ta det kurset for å få lov til å være med laget. Det har kanskje vært litt lite fokus på det. Det er nulltoleranse for doping, sier Hermansen.
HJEMMEBESØK: Thomas Hermansen ble dopingtestet like før påske.
Oppsøkt før frokost i påsken I tillegg til Hermansen ble også lagkameratene Kjetil Kviseth og Rune Holden oppsøkt av Antidoping Norge. Det var på andre påskedag, henholdsvis tidlig på morgenen og på ettermiddagen.
– Jeg ble skikkelig overrasket da de dukket opp andre påskedag til frokost. Hun sa navnet sitt og hvorfor de kom. Jeg fikk tatt på meg en fleecegenser og tok med meg en flaske vann, og så var det bare å følge med dem ut i bobilen, sier Kjetil Kviseth til Landevei.
– Bobilen var helt nøytral, ikke noen logo eller noe som viste hvem de var. Legen gikk igjennom prosedyren, alt ble gjort etter boka og så skrev jeg under på det. Det var skikkelig proft opplegg, sier han.
Også for Kviseth var testopplevelsen en overraskende erfaring. Han tror slike tiltak kan ha en avskrekkende effekt på de som eventuelt driver med eller fristes til å drive med doping.
– Det er veldig bra at de gidder å bruke ressurser på utøvere på dette nivået. Ryktene om at de dukker opp uanmeldt går jo fort i miljøet, sier han.
Kviseth kjenner ikke til noen som har benyttet seg av doping, men utelukker ikke at det kan forekomme.
– Vi kan ikke være mer naive enn at vi mistenker at det kan skje. Nivået på turryttere er høyt og mange trener som toppidrettsutøvere, sier han.
Kviseth var imidlertid nysgjerrig på hvorfor akkurat han var plukket ut til slik uanmeldt testing hjemme, utenfor konkurranse og sesong.
– Jeg spurte dopingkontrolløren om det var tilfeldig at jeg skulle testes, eller om de hadde fått noen form for tips. Da bare gliste hun og sa at det kunne hun ikke si noe om. Så jeg tenker at de kanskje begynner å ta tak i amatørmiljøet. Det er veldig bra at de kommer, og for min del var dette en positiv opplevelse, sier Kviseth til Landevei.
Eneste av rullelagene som har blitt testet Etter det Landevei erfarer, er Heinemann Team Oslo det eneste av de ambisiøse rullelagene som har blitt oppsøkt av dopingkontrollører fra Antidoping Norge i vår.
Landevei kontaktet kapteinene i to av de andre store rullelagene, Team Kjekkas og Sandnes Ekspressen, men ingen av dem er kjent med at noen av deres ryttere skal være oppsøkt og testet av Antidoping Norge på denne måten. Flere av rytterne i Team Kjekkas ble testet etter målgang på Nordmarka Rundt for et par år sida, mens Sandnes hadde en rytter som ble testet i 2016 og etter et ritt i 2018.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.