Jonas Orsets everesting i Lysebotn ble gjenstand for diskusjon da det var uklart hvorvidt det var å anse som en privat tur eller et søknadspliktig arrangement. Nå svarer arrangøren.
8849 HØYDEMETER: Skal du evereste i Lysebotn må du klatre bakken over ti ganger. Foto: Wikiroads/ Bjørn Saksberg.
Lesetid: 4 minutter
Jonas Orset inviterer til Everesting i Lysebotn den 29. mai. Beskrivelsen av arrangementet har blitt gjenstand for diskusjon, der det er usikkert hvorvidt everestingen er å anse som et privat arrangement, eller et ritt der arrangøren må søke veimyndigheter og få tillatelse av politiet for å gjennomføre.
Den siste uken har det vært dialog mellom Orset og Norges Cykleforbund for å få klarhet i problemstillingen. Jonas Orsets rådgiver Dennis Oxaas svarer Landevei:
– Everesting Lysebotn er et initiativ av Orset Coaching som utfordrer syklisters mentale og fysiske prestasjon. Orset Coaching tilbyr service, fotograf, snacks og coaching for dem som ønsker det. En påmeldingsavgift vil forsøkes å dekke kostnader for gjennomføringen, der et overskudd går til innsamling - som denne gangen er foreslått til organisasjonen Hope for Justice, skriver han i en epost.
– Har du/dere søkt tillatelser hos politi og veimyndigheter om arrangementet?
– Ettersom NCF har bekreftet at dette ikke et ritt men en «organisert tur» er det ikke et krav å søke tillatelse hos politi og vegvesen. Orset Coaching vil likevel informere lokale myndigheter om aktivitetens tidsrom, antall og kontaktpersoner. Samtidig henviser vi regelverk om å ferdes på offentlig vei om å være aktpågivende, hensynsfulle og varsomme i trafikken.
– Har du arrangørforsikring på eventen, som dekker skader eller uhell på deltagerne?
– Som opplyst på Facebooksiden er dette et ansvar hver enkelt deltaker selv har. Ettersom dette er en organisert tur og ikke et ritt er det ikke krav til «arrangørforsikring», skriver Oxaas.
– Dere skriver at det skal samles inn 10000 kroner til Hope for Justice. Går deltageravgiften til dette – slik som i Hope Challenge – eller skal dette beløpet samles inn på en annen måte i tillegg til påmeldingsavgiften?
– Målet er å utfordre seg selv mentalt og fysisk og samtidig belyse utfordringer med moderne slaveri. Vi oppfordrer alle, både syklister og følgerne på SoMe å støtte dette viktige arbeidet. Vi har satt ett innsamlingsmål på 10.000 som skal gå til Hope for Justice. Everesting Lysebotn kan ikke assosieres med Hope Challenge da dette er to helt uavhengige saker, selv om begge løfter frem det gode arbeidet mot moderne slaveri. Et overskudd av kostnadene ved Orset Coachings opplegg vil gå inn i innsamlingen, skriver Oxaas.
Merittert everester
Jonas Orset har gjennomført flere everestinger, men er likevel kjent for en prestasjon som er enda mer krevende.
For tre år siden satte han det som etter det vi fortsatt kjenner til er verdensrekord i 10000 høydemeter. Rekorden er pålydende 10:57, og var den andre rekorden han satte i løpet av en og samme sesong.
Hvert eneste år arrangeres det flere ulike sykkelkonkurranser som opererer i skjæringspunktet mellom ritt og arrangement. Å definere hva som er et ritt eller ikke kan være en krevende øvelse. NCF viser til at det er publikums oppfattelse av hva som foregår som er et sentralt punkt i definisjonen av et ritt, og ved generalsekretær Bjørn Sætre i NCF anno 2015, listet de opp en rekke punkter for å definere et ritt. Punktene er gjengitt i sin helhet nederst i saken.
Nåværende generalsekretær i NCF Eystein Stokstad uttalte tidligere i uken følgende om dialogen med Orset:
– Vi har gått gjennom hvordan vi definerer en konkurranse, og oppfordrer han til å søke det inn. Ønsker han å ikke gjøre det, anbefaler vi han å endre arrangementet. Litt avhengig av hva han gjør kan det være formildende. Men rigger han det slik at omgivelsene opplever det som et ritt, er det ikke greit.
NCF har ikke uttalt seg direkte om de siste dagers kommunikasjon med Orset, men viser til at om et arrangement er uten tidtaking, ikke har startnummer, er uten premier, har maksimalt 20 deltakere der alle følger trafikkreglene, kan Everesting Lysebotn regnes som en organisert tur og ikke et ritt.
Kriterier som gjør at arrangement defineres som ritt
Om det er påmeldingsavgift
Om det stiller utøvere utenfra klubbens egne treningsgrupper
Når det blir tatt tid
Når det deles ut startnummer
Når det deles ut premier
Når det er en definert strekning/løype med et definert start- og sluttpunkt
Når rittet markedsføres utenfor klubbens hjemmesider
Når det er klasseinndeling
Når det er et gjentagende arrangement
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.