Jeff Webb har 90 timer på seg til å sykle de 1200 kilometerne fra Paris til byen Brest i nordvest Frankrike og tilbake til Paris, og han skal nyte hver eneste meter.
LANGTUR: Jeff Webb startet det 1200 kilometer lange brevet-rittet Paris-Brest-Paris klokka 0800 i morges. Han har 90 timer på seg til å fullføre. Foto: Privat
Lesetid: 6 minutter
– Arrangementet Paris-Brest-Paris er det mest renommerte blant Gran Fondo-rittene av denne typen, og arrangeres bare hvert fjerde år. For fire år siden var det rundt 5 000 deltakere, og helt opp til noen uker før rittet var det fortsatt ledige plasser. I år er det over 6 000 med, og fire måneder før det arrangeres, er det ikke en plass å oppdrive, forteller Jeff Webb.
48-åringen fra Canada har alltid vært glad i å sykle langt, helt siden guttedagene, og for han er denne typen arrangementer det som frister.
– Jeg føler meg heldig som har muligheten til å gjøre slike reiser, og jeg sykler alene hvis ingen vil være med meg. Det å sykle gjennom nye plasser, oppdage nye ruter og veier er utrolig givende, sier den tidligere proffsyklisten, som har bodd i Norge siden 1997.
Se fakta lenger ned i saken
Paris-Brest-Paris, som faller inn i kategorien brevet, ble arrangert første gang i 1891. Konseptet brevet innebærer at rytterne selv må sørge for det de trenger underveis, organisere depoter underveis og men følgebiler er ikke tillatt.
Saken fortsetter under
FAKTA: Paris-Brest-Paris
Hvem: 6 000 amatører fra hele verden (fram til 1951 var rittet også åpent for profesjonelle) Hva: Ett av verdens største og mest kjente Gran Fondo/langdistansesykkelritt. Hvor: Fra Paris til Brest i nordvest Frankrike, tur-retur Når: Start klokka 0800søndag 18.august, 2019 Hvordan: Rittet er 1200 kilometer langt og deltakerne har 90 timer på seg til å gjennomføre distansen vi åtte obligatoriske sjekkpunkter. Bakgrunn: Arrangert første gang i 1891 og hvert tiende år fram til 1951 avbrutt av andre verdenskrig da rittet ble utsatt til 1948. Fra 1951 til 1971 gikk rittet hvert femte år, og fra 1975 har Paris-Brest-Paris blitt arrangert hvert fjerde år (sist i 2015). Løyperekord: 42 timer og 26 minutter, satt av Björn Lenhard fra Tyskland i 2015. Albert Hendrickx fra Belgia har løyprerekorden for proffer, med 41 timer, 36 minutter og 42 sekunder fra 1948. Mer om Paris-Brest-Paris: https://www.paris-brest-paris.org
PREMIEREN: Fra første utgave av Paris-Brest-Paris i 1891. Foto: Wikimedia
Hva har du gjort for å forberede deg i løpet av sommeren? – Først og fremst er kvalifiseringsopplegget til arrangøren ganske krevende. I den prosessen syklet jeg 600 kilometer ved flere anledninger, men det virker lenge siden nå. Jeg har syklet flere lange turer utenom det, og har brukt alle mine ledige helger til å bare sykle. Og da mener jeg bare å sykle. Den siste langturen jeg hadde før Paris-Brest-Paris var nesten 800 kilometer lang. Da syklet jeg fra Trondheim til Mosjøen, ut til Sandnessjøen og tilbake til Trondheim. Det var en utrolig fin helg værmessig, og ellers en opplevelsesrik og artig tur.
Hva vet du om ruten dere skal sykle (stigninger, underlag, typer veier, stopp underveis osv.)? – Det jeg har hørt fra andre som har syklet er at det skal være folkefest langs hele veien, alle små tettsteder stiller med matbord og aktiviteter. Det er 6 000 deltagere, så det vil være nok av folk på veien også. Jeg håper på en hyggelig og sosial tur, i tillegg til den fysiske utfordringen. Det skal visstnok være kupert terreng og mye opp og ned hele veien, så det blir sikkert nokså likt Norge, vil jeg tro. Det er 11 000 meter stigning underveis. Selv om det ikke er noen store fjell, så er 11 000 høydemeter fortsatt 11 000 høydemeter, liksom.
Saken fortsetter under
STAS: Sjekkpunktene underveis i Paris-Brest-Paris gjør stas på syklistene. Foto: Arrangøren
Hva forventer du blir de største utfordringene for deg? – Distansen er en åpenbar utfordring. Jeg har aldri syklet så langt før. Det er vanskelig å forutse hvor lang tid det skal ta, for det er totalt avhengig av hvordan det ruller i gruppene. Jeg har en del ritterfaring, er god til å lese feltet og bevege meg smart i feltet, så jeg håper jeg finner en god gruppe å sykle med. Er tempoet høyt nok, blir vi fortere ferdig. Men jeg må uansett sykle gjennom to netter på rad, og sist jeg syklet gjennom natta, under Dirty Kanza i USA i starten av juni, så gikk det ikke så bra for meg.
Hvor mange pauser tror du at du vil trenge, og hvordan er rittet lagt til rette for det? – Jeg er veldig usikker. Det blir kanskje en stopp på vendepunktet med et par timers søvn. Jeg vet av erfaring at 20 til 22 timer sykling er maks jeg tåler før jeg må han en pause, men igjen er det veldig avhengig av hvordan det rulles i gruppene. Det er visst lagt opp med gymsaler, kantiner, og andre former for steder å ta inn på de åtte sjekkpunktene langs ruta. Men jeg har hørt at det kan bli veldig mye folk på disse stedene, særlig det på 400 kilometer, for det er mange som deler opp rittet slik at de sykler tre etapper på 400 kilometer med to pauser.
RUTA: Slik er Paris-Brest-Paris 2019, med totalt åtte sjekkpunkter underveis.
Hva har du med deg på et slikt prosjekt? – Jeg har brukte en del tid på å fundere på hva jeg skal ta med meg. Jeg hadde lyst å ta med minst mulig, selvsagt, og jeg tror jeg klarer meg med ganske lite. Men hadde jeg visst akkurat hvor lenge jeg skulle være ute, ville det være enklere. Jeg tror jeg klarer distansen på mellom 50 og 60 timer, men siden jeg skal sykle gjennom to netter er jeg usikker. Klarer jeg meg med en shorts eller skal jeg ha med en ekstra shorts? Jeg vet at det er dusjmuligheter på sjekkpunktene, men kommer jeg til å dusje underveis, eller vil jeg bare sove en time eller to i sykkelklærne? Hvis jeg dusjer, vil jeg ha en ekstra shorts. Det er mange slike ting man må ta stilling til når man pakker, og det er en balansegang mellom komfort, vekt og styr med utstyr. I forkant av Paris-Brest-Paris har jeg støttet meg på erfaringene mine og prøvd å snakke med alle som kan gi meg innspill. Heldigvis er værmeldingen veldig god, så det ser ut til at jeg skal klare meg uten masse ekstra klær.
Saken fortsetter under
POPULÆRT: I 2015 var det mulig å melde seg på Paris-Brest-Paris til like før start. I år har rittet vært fulltegnet i lang tid. Foto: Wikimedia
Voksende trend Selv om ritt som Paris-Brest-Paris på 1200 kilometer og Transcontinental Race på 4000 kilometer er ekstremt og langt, er det stadig flere som deltar. I Paris-Brest-Paris 2015 var det mulig å melde seg på nesten fram til rittet. I år har det vært fulltegnet i månedsvis. Webb håper flere nordmenn etter hvert vil få øynene opp for denne typen sykling og arrangementer.
– Det å sykle langt uten tidtaking er noe som bare kommer mer og mer. Foreløpig er det ikke så mange her hjemme som vil være med meg på det jeg driver med. Nordmenn vil helst konkurrere, og det er ikke så lett å mobilisere en gjeng til en sosial tur, men slike langturer er så spennende, og vi bor i et flott land med masse muligheter for fine turer på sykkel, sier Webb.
FAKTA: Jeff Webb
Hvem: En av gründerne bak det norske sykkelmerket Fara Cycling, som spesialiserer seg på grus (gravel)- og landeveissykler, tidligere proffsyklist Bor: Oslo Yrke: Sykkelutvikler, sykkeldesigner,syklist Aktuell med: Sykler Paris-Brest-Paris. Rittet er 1200 km langt og deltakerne har 72 timer på seg til å gjennomføre distansen. Mer om Fara Cycling: https://faracycling.com
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.