Selv om sørlandslaget ikke kan måle seg med CK Victoria i antall ryttere, utgjør de åtte rytterne ett av landets største lag på Norgescupnivå. I fjor hadde Grimstad SK blant annet fire ryttere på landslagsoppdrag.
– Vi har ambisjoner om å være med å slåss om medaljene på NM i Trondheim, og selvsagt aller helst gullet, selv om det blir krevende, sier Turid Hagelia Korshavn, som sykler sin tredje Norgescupsesong for Grimstad SK.
LES OGSÅ: CK Victoria – Stordriftsfordeler
Korshavn er optimistisk til målsettingen om NM-medalje i Trondheim, men ser at nivået i Norge har hevet seg bare i løpet av de drøyt to åra som hun har vært med.
– Vi må spille på de rytterne vi har og den erfaringen vi har i laget, men nå tok vi andreplass med Julie Meyer Solvang i Norgescupen på Eidsvoll, så det tyder på at vi er på sporet. Men det blir stadig flere gode, og toppen har blitt enda bedre, sier Korshavn, som selv også fikk sykle i landslagsdrakta på verdenscuprittet i Vårgårda i Sverige i fjor.
Saken fortsetter under
PALLPLASS: Julie Meyer Solvang tok andreplassen i Norgescupen på Eidsvoll 13 mai. Ingrid Moe (Bergen) vant og Stine Borgli (Bryne) ble nummer tre. Foto: Privat
JEVNE, KJØRESTERKE OG LITT GRØNNE
Grimstads styrke ligger i at det er åtte relativt jevnt kjøresterke ryttere i stallen, og at de er en gruppe som går godt sammen både av og på sykkelsetet.
En svakhet er at flere av rytterne er relativt ferske i sporten, selv om de er sterke fysisk. Korshavn har bakgrunn fra langrenn og orientering, og opplever at det har begrenset overføringsverdi utover utholdenhet og kapasitet.
– Tempo er veldig likt langrenn. Fellesstart er ikke det. Så det er viktig at man starter med sykling så tidlig som mulig om man skal bli skikkelig god. Særlig det med feltkjøring og taktikk er en utfordring. En ting er å kunne henge med feltet, noe annet er å stikke i fra eller gjøre en nyttig jobb for laget i feltet. Taktikk er en ting du må lære, og det samme er feltkjøring. Men lærekurven er bratt, og vi får mer erfaring for hvert år, sier Korshavn.
BLI MED PÅ SAMLING 2018: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival
Saken fortsetter under
OVERFØRINGSVERDI: Bakgrunn i langrenn og orientering er relevant for tempo, sier Turid H. Korshavn. Foto: Privat
DYBWAD INN MED ERFARING
I år har laget fått med seg Vibeke Dybwad, som kom til Grimstad SK fra CK Victoria.
– Jeg trengte et miljøskifte, og da var Grimstad naturlig for meg ettersom jeg har syklet på samme lag som Julie (Meyer Solvang) og Birgitte (Ravndal) i Belgia. Grimstad har vært gode i flere år, og det er absolutt noe på gang her. Dette er ryttere som satser på pallplasser i både Norgescupen og på NM. Det er også flere i laget som er interesserte i å kjøre for en plass på landslaget, sier Dybwad.
Med aktiv karriere siden 2012 er hun den i laget med mest erfaring på høyt nivå.
– Vi har en del uerfarne ryttere og laget har nok savnet å ha en som tar ordet under ritt, så det er en stor tillitserklæring at de gir meg en slik rolle.
At hun bor i Trondheim, ser hun ikke som noen ulempe.
– I det daglige er det ikke store forskjellen om jeg sykler for CK Victoria eller Grimstad, for jeg trener mest alene i Trondheim. Men på ritt er jeg jo vant til å sykle med CK Victoria, så jeg har måttet omstille meg til at jeg sykler mot dem og ikke med dem, sier hun.
LES OGSÅ: BOC Elite – Gjør hverandre gode
Saken fortsetter under
ERFAREN: Vibeke Dybwad (til venstre) ble nummer tre på Kermesse ritt i Belgia tidligere i år, der verdensmester i bane Jolien D'Hoore vant og belgisk mester Kaat Hannes ble nummer to. Foto: Kåre Sletta
TIDSKLEMMA
Å få nok tid til å trene, og ikke minst trene sammen, er den største utfordringen for laget. De fleste jobber eller studerer fullt ved siden av syklingen, og for de som jobber i turnus kan det bli ekstra krevende. Dessuten er det bare tre av lagets åtte ryttere som faktisk bor i Grimstad. Derfor er det ingen faste fellestreninger utover enkelte samlinger og ritt. Det er heller ikke lett å få samlet alle rytterne til samlinger og ritt-turnéer i utlandet, av nettopp samme grunn.
– Det er alltid en fordel å sykle mye sammen, men for mange av oss blir det mye trening alene. Men å bli god handler også om å få nok tid til å trene og nok tid til å restituere, og det er en utfordring, sier Korshavn, som selv sitter i en typisk 8-til-4-jobb med kun begrenset mulighet for å flekse arbeidstida.
– Har man fem uker ferie i året, så er det en kabal å få til mye samlinger og utenlandsopphold på vinteren. Sesongen i Norge starter relativt tidlig, så når man ikke har kjørt noen ritt i utlandet før Norgescupen, så kommer den plumps på, sier Korshavn.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.
Dette er Grimstad SK 2017
Ryttere: Turid Hagelia Korshavn, Ingvild Tangen, Ingvild Brattekleiv, Merethe Gabrielsen, Julie Meyer Solvang, Birgitte Ravndal, Vibeke Dybwad, samt at Camilla Levinsen (tidligere Seland Ellefsen) er tilbake etter mammapermisjon i fjor.
Støtteapparat: Sportssjef Nils Petter Korshavn, samboere, foreldre og ivrige ildsjeler inkludert tidligere rytter Tiril Bjønnes.
FELLESSKAP: Grimstad-jentene trives godt sammen både av og på sykkelen, og det gir resultater i ritt. Fra venstre: Julie Meyer Solvang, Merethe Gabrielsen, Tirill Bjønnes (har lagt opp, men inngår fortsatt i støtteapparatet), Camilla Levinsen, Turid H. Korshavn, Birgitte Ravndal og Ingvild Brattekleiv. Foto: Privat