Malin Eriksen ble norgesmester etter å ha sittet på hjulet til konkurrenten hele sisterunden
Hovedfeltet satt og sov da sølv-og bronsevinnerne fra fredagens gateritt stakk av. Med det var det duket for en skikkelig outsider-seier til Malin Eriksen fra CK Victoria.
OVERLEGEN: Malin Eriksen (CK Victoria) parkerte Vibeke Lystad (Ringerike SK) i spurten under kvinnenes fellesstart. Foto: Elisabeth Almhjell.
Lesetid: 5 minutter
SKOGN: – Det kommer sånne glimt der jeg tenker «hva fa** skjedde nå»? Det har ikke helt sunket inn ennå, forteller den ferske norgesmesteren, Malin Eriksen (CK Victoria), til Landevei etter målgang.
Det samme spørsmålet var det nok mange som stilte seg underveis, for det ble en spesiell utvikling på rittet, hvor Eriksen kom seg løs sammen med veteranen Vibeke Lystad (Ringerike SK) på de siste 40 kilometerne.
Duoen var i et par sekunder et ufarlig forsøk på å initiere et større brudd, og avstanden var en stund på rundt 20 sekunder.
De to holdt sammen til alene over mål, men det var Lystad som gjorde all jobben på den siste runden. Dermed hadde Eriksen ingen problemer med å ta spurten på oppløpet, mens Lystad tok sitt andre sølv på tre år.
– Jeg var 90 prosent sikker på spurten. Det er alltid et lite usikkerhetsmoment Jeg måtte snu meg først og se at hun var bak, jeg skal ikke misse på det, sier Eriksen, som tok sitt første NM-gull.
Og med det hadde NM-finalen fått et podie bestående av følgende:
Med tredjeplassen sikret også Hole Mohr seg u23-tittelen til kvinnene.
Merkelig rittutvikling
– Jeg tror knapt det jeg ser! skrev Landeveis nyhetssjef Knut Andreas Lone på livefeeden, da han etterhvert så hvordan rittet utviklet seg.
Han siktet både til det som skjedde i bruddet, og det som skjedde i hovedfeltet.
Fordi:
Da avstanden brått bare vokste og vokste til bruddet, satt et samlet hovedfelt og syklet søndagstur. Der satt blant annet proffene Katrine Aalerud (Movistar) og Amalie Lutro (Uno-X Pro Cycling), sammen med Team Coop-Hitec Products.
Men farten var ikke til stede i hovedfeltet, verken hos proffene eller noen av amatørene. De oppmøtte i Skogn ristet på hodet, og praten handlet utelukkende om kjørevilje - ikke kjørestyrke.
Overlegen i spurten
Det har vi sett i både herre-og dameklassen i NM, at outsidere sniker seg vekk og ingen vil hente dem igjen.
Etterhvert som bruddet nærmet seg mål, fortsatte Lystad å kjøre det hun var kvinne om. Kjørestyrken hennes er enorm, men spurten totalt underlegen Eriksen.
De taktiske vurderingene til Lystad var det få som skjønte noe av - særlig fordi ledelsen var over tre minutter.
– Jeg fikk beskjed om å ikke kjøre. Jeg var redd Vibeke skulle droppe meg i bakken. Da jeg først var med der, hadde jeg følelsen av at det kom til å gå.
– Men du ville ikke bidra?
– Det er litt rart å ikke bidra, det føles veldig feil. Men samtidig visste jeg ikke hva som var planen bak, så jeg må bare følge den ordren. Vibeke ville ha meg frem, men hun er også sterkere enn meg i bakkene og skjønner jo at jeg ikke kan kjøre, forteller Eriksen.
Det betydde uansett at det var to tidligere medaljesankere som skulle gjøre opp om gullet - der begge tidligere har vunnet både sølv og bronse - også i dette mesterskapet.
I spurten var Malin Eriksen fullstendig overlegen, men også usikker, selv om hun vant med godt over 30 meter.
Eriksen har med det en komplett medaljesamling, og har nå både bronse, sølv og til slutt nå gull, fra ulike Norgesmesterskap.
– Det var min eneste mulighet
Vibeke Lystad er sjanseløs mot et større hovedfelt med proffene, men hun er en farlig rytter å slippe løs.
– Det er surt, men jeg visste på forhånd at min eneste mulighet var å komme meg i et lite brudd og få kjørt opp en luke.
– Var det umulig å få Eriksen til å bidra?
– Jeg tenkte at dette er min mulighet. Jeg prøvde å få henne frem, hun var kynisk nok til å ikke gjøre det. Jeg vet jeg ikke er sterk nok i en spurt, men jeg tenker at holder jeg over toppen av siste bakken, har jeg sikret en medalje, forteller Lystad.
Hun satt med det alene i front i over 20 kilometer, og regelrett tauet Eriksen inn til bruddet.
– Men jeg er vel den eldste her tror jeg. Jeg rekker jo tunge til dem, de skal få jobbe for å henge på, sier Lystad.
Lav fart kuttet en runde
Tidlig i rittet gikk det en stor velt, et uhell som definitivt fikk konsekvenser for hvordan det ble kjørt. Susanne Andersen (Uno-X Procycling) gikk ned i velten, og det ble raskt klart at hun ikke kunne fortsette Norgesmesterskapet.
Andersen ble kjørt til legevakten for sjekk, og med det stilnet det noe i feltet.
I tillegg var flere forhåndsfavoritter ute allerede før start. Den mest toneangivende av forhåndsfavorittene, Ingvild Gåskjenn (Team Coop-Hitec Products), startet ikke på grunn av sykdom.
Vinnerne kan lite klandres for at ingen ville hente dem, og taktisk sett var dette en liten genistrek fra de to. Trønderlaget CK Victoria hadde flere ryttere i feltet som naturligvis ikke ville kjøre, og også Ringerike SK hadde flere i feltet som bremset.
Med Katrine Aalerud ute av form, og et Team Coop-Hitec Products med to favorittryttere som ikke stilte på grunn av sykdom, var det ikke utenkelig at et slikt brudd skulle holde inn.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.