VURDERES ANMELDT: Styrkeprøven kan bli anmeldt av Norges Cykleforbund. Arkivfoto: Styrkeprøven 2019, Ola Morken.
Lesetid: 5 minutter
For noen uker siden skrev Landevei at det går mot rettssak i den betente konflikten mellom Sogn CK og Styrkeprøven AS. Som en del av saken hevder Sogn CK at Styrkeprøven har underslått lisenspenger som egentlig tilhører Norges Cykleforbund (NCF).
Forholdet vurderes nå politianmeldt av NCF, som også har bedt Norges Idrettsforbunds (NIF) påtalenemnd om å ta ut påtale mot Styrkeprøvens styremedlemmer, ifølge Landeveis opplysninger. Skulle det komme et vedtak fra påtalenemnda, kan det i ytterste konsekvens bety suspensjon eller eksklusjon fra idretten for de det gjelder.
– Det har jeg ingen kommentar til, svarer president i NCFs sykkelpresident Heidi Stenbock-Haakestad, konfrontert med Landeveis opplysninger.
Landevei har stilt Styrkeprøven flere spørsmål om brevet og opplysningene i saken. De har ikke besvart våre gjentatte henvendelser. Se alle spørsmålene Landevei har stilt Styrkeprøven AS nederst i artikkelen.
Erkjenner underrapportering
I et brev Landevei har sett, som er sendt til flere personer, klubber og NCF, erkjenner et av Styrkeprøvens styremedlemmer å ha tilbakeholdt lisenspenger som egentlig skulle gått til forbundet.
I brevet skrives følgende:
«Praksisen som Styrkeprøven AS har fulgt i mange år, er også fulgt av en rekke klubber og andre arrangører. Vi har også informasjon om at NCF har vært klar over denne praksisen i mange år. Det er ikke NCF som har eiendomsretten til disse pengene som tilhører deltakere som meldte seg på et ritt, men likevel ikke deltok. Dette forteller meg at NCF nå kun er ute etter å ramme enkeltpersoner og ikke diskutere selve saken.»
Hevder lisensunderslag
Sogn CKs advokat Knut Glad har gjort undersøkelser som viser et avvik i innbetalte lisenspenger til Norges Cykleforbund. Det kommer frem i et prosesskriv fra retten, som Landevei har fått tilgang til.
I sitt skriv til retten, hevder Glad at Styrkeprøven har underslått 38 970 kroner i lisensvederlag fra Jotunheimen rundt, og viser til påmeldte deltakere og betalte engangslisenser i EQ Timing (påmeldingssystemet som brukes).
Fra tallene som er rapportert inn til NCF fra Styrkeprøven, var det et avvik på 117 og 106 engangslisenser i henholdsvis 2022 og 2023, og da et beløp på 38 970 kroner som ikke er betalt inn til Norges Cykleforbund.
Det er dette som er «praksisen» som omtales i brevet sitert tidligere i saken, altså tilbakeholding av lisenspenger, som et styremedlem i Styrkeprøven selv har sendt.
20. november skulle egentlig Sogn CK og Styrkeprøven AS møtes til mekling. Styrkeprøvens advokat mener Sogn CK fremtvang en avlysning med meklingsvilkår «Styrkeprøven åpenbart ikke kan akseptere», mens Sogn CK avviser påstanden og viser til rettens «oppfordring om vår ståsted og hvilket handlingsrom vi ønsket å mekle». Nå går det mot rettsak i mars mellom partene.
Dette er saken:
Konflikten startet da Styrkeprøven ønsket å bryte med idretten. Norges Cykleforbund gikk hardt ut mot Styrkeprøvens handlinger og uttalelser.
På daværende tidspunkt hadde Sogn CK en samarbeidsavtale med Styrkeprøven om Jotunheimen rundt. Vestlandsklubben krevde at Styrkeprøven tok rittet tilbake under idrettens regelverk og på NCFs terminliste.
Da Styrkeprøven ikke tok kravene til følge, brøt klubben samarbeidet grunnet det de mener er et «vesentlig mislighold» av avtalen, noe Styrkeprøven bestrider. I en midlertidig forføyning i mars ble det av retten sannsynliggjort at Sogn CKs heving av avtalen var rettmessig.
Siden har debatten preget sykkel-Norge, og da de åtte eierklubbene til Styrkeprøven møttes til en ekstraordinær generalforsamling i slutten av april, var klubbene delt i synspunktet på saken.
Skulle ikke partene komme til enighet om et forlik i tiden fremover, blir det rettsak i mars.
Vis mer
– Vil rydde opp i uheldige praksiser
Norges Cykleforbund er som partshjelp for Sogn CK godt kjent med påstandene i saken mellom Sogn og Styrkeprøven.
Sykkelpresident Heidi Stenbock-Haakestad ønsker ikke å kommentere Landeveis opplysninger, men svarer generelt at «regelverket er tydelig» med tanke på tur-og engangslisenser.
I NCFs regelverk for kontigenter og avgifter, står det at forbundets andel fra tur- og engangslisenser skal være «NCF i hende senest 4 uker etter rittet, uavhengig av om den påmeldte har startet eller ikke.»
I forbindelse med ritt må de som ikke har helårslisens i Norges Cykleforbund betale en engangslisens. For ritt hvor startkontigenten er over 500 kroner (som den er i Jotunheimen rundt), er prisen for en engangslisens 220 kroner. Av disse beholder arrangør 25 kroner, resterende kroner 195 sendes til NCF.
– Det er ikke mennesker vi er på jakt etter her. Vi er på jakt etter å rydde opp i uheldige praksiser. Sånn at praksisen er innenfor det lovverket vi har. Vi ønsker å se fremover, se hvordan vi kan forebygge at dette ikke skjer igjen, forteller hun til Landevei.
Stenbock-Haakestad peker på at det er mennesker på begge sider av saken, og ønsker først og fremst at saken «skal være en verdisak».
– Dette er jo et tillitsbasert system. Det er jo på en måte utfordringen også. Man må ha tillit til at arrangørene sender de riktige listene. Listene er jo verktøyet med tanke på å møte forsikringssakene også. Det er det forsikringsselskapene krever. For å kunne utløse de satsene må du stå på listen.
Hun forteller at sykkelforbundet ikke har kapasitet til å etterprøve listene fra arrangørene, og at de er nødt til å basere seg på tillit.
– Vi ønsker jo å vise tillit, og det har vært mye tillit i alle år, og man vokser på det. Men så er det jo alltid noen som misbruker det.
– I brevet som er sendt til blant andre NCF, hevdes det at dette er en praksis flere klubber og arrangører har, og at NCF er kjent med det?
– Jeg ønsker ikke å kommentere dette brevet, men på generelt grunnlag så gjør meg bekjent majoriteten det etter boka, og så er det noen som opprettholder en praksis som de mener er riktig, men det er ikke innenfor reglementet.
– Dette er viktige fellesskapsmidler. Det er de midlene som er med å bidra til utvikling og at vi kan være tilgjengelige for medlemmene våre og bidra tilbake i klubbene. Det er vi satt til å forvalte, og at det skal komme hele sykkel-Norge til gode. Vi er en organisasjon som rommer veldig mye, fra toppidretten og det som vi ser på TV og som vi er kjempestolt av, men vi har også et stort eierskap til folkehelse. Der gjør jo turrittene en helt fantastisk jobb. I stedet for å gjøre det til et «oss mot dem», så har vi forsøkt å jobbe for å få folk til å stå sammen.
Spørsmålene Landevei har stilt Styrkeprøven:
Landevei er kjent med et brev fra et av deres styremedlemmer, sendt til flere personer, klubber og NCF, hvor vedkommende innrømmer at Styrkeprøven har underslått lisenspenger og at dette har vært vanlig praksis (å beholde pengene fra engangslisensen til ikke-startende – slik vi tolker uttalelsen). Hva er årsaken til at dette har vært praksis i Styrkeprøven?
I brevet hevdes det at det «ikke er NCF som har eiendomsretten på disse pengene». Er det sånn å forstå at det er gjengs oppfatning i Styrkeprøven at de pengene tilhører Styrkeprøven? Isåfall: Hvorfor? Og hvorfor tilhører de i stedet ikke deltakerne selv?
I regelverket står det at NCFs andel av lisenspengene skal være «NCF i hende senest 4 uker etter rittet, uavhengig av om den påmeldte har startet eller ikke.» Oppfatter Styrkeprøven regelverket som utydelig?
Kommer Styrkeprøven til å gjøre opp for seg med tanke på disse lisenspengene?
I brevet skrives det at Styrkeprøven har informasjon om at andre klubber følger den samme praksisen. Hvilke andre klubber er det som følger samme praksis - og hvem i NCF er det som har kjennskap til det? Og dersom dere har dokumentasjon på det, kan dere dele den dokumentasjonen?
Ifølge Landeveis opplysninger vurderer NCF å politianmelde Styrkeprøven for det påståtte underslaget av lisenspenger ifm. Jotunheimen rundt 2022 og 2023, og har anmodet Norges Idrettsforbunds påtalenemnd om å ta ut påtale mot Styrkeprøvens styremedlemmer. Har Styrkeprøven noen kommentar til det?
Trodde du konflikten mellom Sogn CK og Styrkeprøven var ute av verden? Nå er mekling mellom partene avlyst og det kan se ut som det går mot rettsak mellom partene.
Styrkeprøven AS mener idrettens lovverk ikke gjelder dem, og vil heller følge et egenutviklet regelverk. Jurister, forsikringsmegler og Forbundet avviser Styrkeprøvens lovtolkning som er grunnlag for konflikten.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.