SOMMERENS HØYDEPUNKTER

Styrkeprøven er over. Nå begynner den virkelige rittsesongen.

Sist oppdatert: 22. juni 2016 kl 11.00
TILBUDET i Norge spenner bredt, fra etapperitt som her i Rojan Rundfahrt, til veldig lange og ganske korte ritt. Foto: Rojan Rundfahrt
TILBUDET i Norge spenner bredt, fra etapperitt som her i Rojan Rundfahrt, til veldig lange og ganske korte ritt. Foto: Rojan Rundfahrt
Lesetid: 8 minutter

Sommeren er på sitt beste, formen og sykkelbeina er på høyden, og terminlista renner over av muligheter og tilbud: fellesstart eller tempo, langt eller kort, etapperitt eller kveldsøkt, turritt eller mesterskap.

Tour de France starter 2 juli. For de fleste ligger det legendariske etapperittet utenfor rekkevidde som deltaker, men her er tre norske etapperitt for amatører, komplett med klatretrøyer, sprinttrøyer, ungdomstrøyer og sammenlagttrøyer.

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

Første mulighet er Rojan Rundfahrt 30. juni til 2. juli. Her kjempes det om gul og rosa sammenlagttrøye for henholdsvis menn og kvinner, hvit ungdomstrøye, samt grønn spurttrøye og polkadot-trøye for beste klatrer.

Etapperittet på Hadeland arrangeres for sjette gang, og åpner prolog på 3.5km torsdag kveld der de 16 beste herrene og de fire beste damene går videre til S.O.-Bang-sprinten og slåss om både seier og bonuspoeng. Andre etappe går fredag kveld, og byr på 65km fellesstart. Rittet avsluttes lørdag med det arrangøren antyder er tidenes tøffeste løype i Rojan Rundfaht. Feltet er begrenset til 120 ryttere og først til mølla gjelder.

– Årets siste etappe blir hardere enn noen gang. I stedet for å kjøre ned den smale veien mot Julibakka, svinger vi opp til høyre mot Bleiken stasjon. Her kjøres det en liten runde før man kommer tilbake og inn i Julibakka fra andre siden. Etter Julibakka kjører man videre til Breigutua og etterhver ned Ringdalslinna og langs Jarenstranda. Her er det nå igjen mulig å ta korteste vei mot Lynnebakka. Det hele avsluttes på toppen av Lynnebakka, etter 3.6km med 9 prosent stigning. De siste 2.2km med hele 10,7 prosent stigning, forteller rittleder Hans Arne Hvinden.

Saken fortsetter under

RR etappe 3 lynnebakka 1400x924
BRATT: Fra siste etappe på Rojan Rundfahrt. Foto: Arrangøren

BRATT: Fra siste etappe på Rojan Rundfahrt. Foto: Arrangøren

Deretter kommer Tour de Hallingdal 7. til 10 juli, med fem etapper fordelt på fire dager, inkludert en tempoetappe og en flat etappe. Alle etapper starter fra Gol. Totalt er det 496.25 km og 6.632 høydemeter for menn senior, 359.5 km og 4.566 høydemeter for kvinner senior, junior kvinner og menn, og tur/master.

I fjor var fellesstarten på siste etappe også NM master. Det er den ikke i år, og dermed står arrangøren friere til lengde, stigning og høydemeter. Det har de benyttet seg av, forteller rittleder Ole Christian Nymoen.

Siste etappen har fått en ny vri i år, og tilnavnet Høyfjellsetappen. Den går fra Gol over Golsfjellet og derifra opp Tisleidalen, der løypa kommer inn på 27km fin grusvei i retning Fagernes.

– Dette er vårt svar på Flandern Rundt. Løypa går gjennom kremen av Hemsedalsfjella forbi Skogshorn og helt til Lykkja på nydelig grusvei, sier Nymoen, og minner om at det er lov å nyte utsikten underveis.

– Målet er at vi skal være det tøffeste etapperittet i Norge med høydemeter, klatring og bakker. Samtidig har vi også en flat etappe og en tempoetappe, sier Nymoen, som mener touren har noe for alle og skiller godt.

Les også: TOUREN SOM TENTE NCF 

Saken fortsetter under

Jonas Ellingsen - Oddbjørn Klomset Andersen - Stage 4 Børge Jensen 1400x924
BRATT II: Opp til Solseter under Tour de Hallingdal 2015. Foto: Børge Jensen

BRATT II: Opp til Solseter under Tour de Hallingdal 2015. Foto: Børge Jensen

Viking Tour kjøres i år fra 6. til 12. august. Rittet, som ble arrangert første gang i 2005, er Norges lengste og Nord-Europas tøffeste etapperitt. Viking Tour er løst basert på Tour de France-konseptet med trøyer og sammenlagtkonkurranse.

Og i likhet med Tour de France er løypa forskjellig fra år til år, men noen av de saftigste utfordringene dukker opp jevnlig. Klatringa opp til Juvasshytta er Norges svar på Alpe d’Huez. Denne er tilbake i året Viking tour og serveres allerede på første etappe. Deretter kommer utfordringer på løpende bånd. Årets utgave byr på sju fjorder, 11.000 høydemeter fordelt på 710km over sju dager.

Slik er årets Tour:
Etappe 1: Beitostølen-Juvasshytta-Lom, 179km
Etappe 2: Lom-Geiranger, 110km
Etappe 3: Motbakkeritt opp Ørnevegen, totalt 34km
Etappe 4: Geiranger-Strynefjell-Vereide, 149km
Etappe 5: Hviledag for touringklassen, rundløype 5x10km for racingklassen
Etappe 6: Veriede-Gaularfjell-Balestrand, 159km
Etappe 7: Klatreetappe med base Balestrand, totalt 50km
Etappe 8: Balestrand-Filefjell-Slettefjell-Beitostølen, 166km

Viking Tour har både konkurranseklasser og turklasser. For de som ikke er med i konkurranseklassene, er det fullt mulig å stå over en etappe eller bare kjøre deler av etappen dersom kroppen eller hodet ikke spiller på lag, eller om det virker mer attraktivt å ta bilder enn å slite seg gjennom dagens distanse.

Les også: KONTRASTENES TOUR

Saken fortsetter under

Turtagrø-Oscarshaug 2013 - Foto Viking Tour
TØFT: Viking Tour, som går 6. til 12. august, byr på over 700km, 11.000 høydemeter, sju fjorder og mange fjell fordelt på sju dager. Foto: Viking Tour

TØFT: Viking Tour, som går 6. til 12. august, byr på over 700km, 11.000 høydemeter, sju fjorder og mange fjell fordelt på sju dager. Foto: Viking Tour

LANGT OG BRATT, VILT OG VAKKERT
Trollstigrittet 25.juni byr 850 høydemeter fordelt på en mil, der de siste ni kilometerne har gjennomsnittlig 10 prosent stigning. I år arrangeres rittet igjen som intervallstart, med 30 sekunder mellom hver rytter.

Påmeldingsfristen er 23. juni klokka 23:59, og det er ingen etteranmelding.

Trollstigrittet er andre del av en ny motbakketrippel i Møre og Romsdal, der en klatrekonge og -dronning skal krones etter Eresfjord Classic 1. juli. Nibberittet 11. juni var første ritt i trippelen.

DETTE ER MOTBAKKETRIPPELEN
1. Nibberittet, 21km 1500 høydemeter, 11. juni 2016
2. Trollstigrittet, 10km 950 høydemeter, 25. juni 2016
3. Eresfjord Classic, 8km 500 høydemeter, 1. juli 2016

Les også: KONGELIG MELKESYRE 

Jotunheimen Rundt fredag 1. til lørdag 2. juli er en klassiker for de som liker bakker, slit og lange ritt. Men selv om distansen er drøy og høydemetrene mange, er det en opplevelsen av å sykle gjennom sommernatta på Norges tak. Rittet starter i Lærdal fredag kveld, med målgang i Sogndal lørdag. Nytt i år er mini-lagkonkurranse med egen start og mulighet for å stille med egen servicebil.

– Det er det ultimate langdistanserittet i mine øyne. Den fysiske anstrengelsen som Jotunheimen Rundt koster er helt topp. I kjøretid er Jotunheimen Rundt omtrent det samme som Trondheim-Oslo, men på Jotunheimen Rundt må du trå hele vegen. Det er ikke noe felt som suger deg av gårde her, sier Ole Christian Nymoen.

– For meg er dette dronninga av turritt i Norge, og det skyldes hele rittatmosfæren. Det er senkede skuldre. De færreste kjører Jotunheimen Rundt for å vinne, og da er det ikke det jaget og det stresset i feltet. Det er bare et fåtall som vil kjøre veldig fort i Jotunheimen Rundt. Alle har mål, men det er ikke konkurranse om å vinne som gjelder for de fleste. Prestasjonen er å gjennomføre fullføre som gjelder for 99 prosent, sier Nymoen.

Om 430km er i overkant, serveres indrefileten i form av Sognefjellrittet på 137km med start i Lom lørdag klokka 13.00. Nytt i år er egen racingpulje på 50 ryttere med start klokka 12:45. Denne pulja har 50 plasser og er beregnet på ryttere med stipulert tid på 4 timer og 15 minutter. 

Les også: STORSLÅTT BLODSLIT 

Saken fortsetter under

JR Filefjell 2014 - Foto Arrangøren 1400x924
SOMMERNATT: En skal ikke sove bort sommernatta. Jotunheimen er trolsk uansett vær. Foto: Jotunheimen Rundt

SOMMERNATT: En skal ikke sove bort sommernatta. Jotunheimen er trolsk uansett vær. Foto: Jotunheimen Rundt

Lofoten Insomnia Race 1. til 2. juli byr på færre høydemeter og kortere distanse enn Jotunheimen Rundt, men har til gjengjeld midnattssol dersom værgudene er på lag.

Lang løype på 270km starter i Å, 164km starter i Henningsvær, 102km starter i Laukvik og 52km starter i Raftsundet. Samtlige ritt har målgang i Lødingen. 

MESTERSKAP
NM master arrangeres på Nesodden 2. til 3. juli med tempo og fellesstart for alle klasser fra 30 år og eldre. Lørdag kjøres det 20km tempo, og søndag kjøres det fellesstart for alle klasser.

Distansene på fellesstarten varierer fra 40 til 120km, avhengig av alder og kjønn. Menn til og med M55 kjører tre runder, totalt 120km. Kvinner til og med K55 og menn fra og med M60 kjører to runder, totalt 80km. Kvinner 60+ kjører en runde, totalt 40km.

Nytt i år er uoffisielt NM i tandem i forbindelse med Master-NM, der det konkurreres i to klasser: menn og kvinner. Menn kan bruke kvinnelig pilot, og kravet er at rytterne må være fylt 19 år. Rittet kjøres 2 juli, og løypa er den samme som på tempo, 20km med start og mål på Alværn skole. Mer informasjon 

Nordisk Mastermesterskap kjøres i Sunne i Sverige 6.-8. august, og byr på tempo og fellesstart.

Norges Cykleforbunds representant Heidi Krokdal har kikket på løypene. 

– Jeg tror dette blir et godt mesterskap, sier hun, og trekker fram at arrangørklubben Hammarø CK også arrangerte det svenske mastermesterskapet i 2015.

Det meldes om en flat, men krevende tempoløype på 28.8km med flere slake hellinger. Fellesstarten kjøres som en kombinasjon av to sløyfer på 45km og 15km, også uten de helt store motbakkene.

Voss-Geilo arrangeres for fjerde gang 20 august. Det 160km lange rittet starter på Voss og går mot Hardanger, ned Skjervet til Granvinvannet, over Ulviksfjellet til Ulvik, utover Ulviksfjorden, over Hardangerbroen og innover Eidfjorden. Opp Måbødalen, over Hardangervidda forbi Dyranut til målgang på Geilo, og totalt 2150 høydemeter. Kort løype på 55km går fra Dyranut til Geilo.

– Først ble jeg litt skuffet da jeg oppdaget at det ikke ville bli kjørt ut lister, men så tenkte jeg at det er faktisk slik et turritt bør være. Du får jo tida, men det er null fokus rundt det. Det bør egentlig bli flere slike turritt, mener Nymoen.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

På vei opp Vøringsfossen - foto Voss-Geilo 1400x924
SPEKTAKULÆRT: Vegen opp Måbødalen forbi Vøringsfossen er en del av løypa i Voss-Geilo Foto: Arrangøren.

SPEKTAKULÆRT: Vegen opp Måbødalen forbi Vøringsfossen er en del av løypa i Voss-Geilo Foto: Arrangøren. 

Publisert 22. juni 2016 kl 11.00
Sist oppdatert 22. juni 2016 kl 11.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen