I en lengre tekst som i dag ble publisert på særforbundets hjemmeside, er forbundet tydelig på at klubbene i ytterste konsekvens kan bli kastet ut av både Norges Cykleforbund og Norges idrettsforbund, om de ikke vender tilbake til idretten.
Det kan få store konsekvenser for samtlige medlemmer av klubbene.
Skrivet fra NCF kommer som en direkte konsekvens av bråket rundt Styrkeprøven.
Vi har kontaktet klubbene og deres styreledere gjentatte ganger. De har ikke besvart spørsmålet.
Vi har også kontaktet de aktuelle klubbene da denne saken ble publisert. Denne saken er foreløpig ikke kommentert.
Styrkeprøven har ikke besvart gjentatte henvendelser om temaet.
Hele skrivet fra NCF er gjengitt i faktaboksen nedenfor. De skriver blant annet:
«Det vil også bli satt i gang et arbeid opp mot NIF (Norges idrettsforbund) sitt sanksjonsregelverk og hvilke forføyninger og sanksjoner som kan være i tråd med eventuelle brudd på NCF og NIF sitt regelverk.»
“Norsk idrett” refererer til det brede spekteret av idrettsaktiviteter og organisasjoner som opererer innenfor Norge. Norsk idrett omfatter alt fra lokale idrettslag og foreninger til nasjonale særforbund som Norges Cykleforbund, samt Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF).
Norges Idrettsforbund (NIF) er den overordnede organisasjonen for idretten i Norge. Den representerer over 2 millioner medlemmer fordelt på mer enn 11 000 idrettslag. NIF er ansvarlig for å koordinere og støtte idrettsaktiviteter på tvers av landet, samt forvalte og organisere Norge sin deltakelse i internasjonale idrettsarrangementer som OL og Paralympics.
Norges Cykleforbund (NCF) er organisert under NIF og er ansvarlig for å organisere og fremme sykkelsporten i Norge. NCF er organisert med 7 ulike regioner i Norge og består av 380 klubber.
Klubbene gjør en enormt stor og viktig jobb for norsk sykkelsport. Det er der jobben gjøres i det daglige. Ledere, trenere og ildsjeler legger til rette for å skape lokal aktivitet og sykkelglede. På den måten skaper klubbaktiviteten en inkludering i felleskapet på tvers av nivåer og grener. En klubb eller fleridrettslag under NCF vil også være underlagt NIF sine regler og verdier. Å få ta del i de offentlige godene som idretten tilbyr, betyr også at man må myndiggjøres til å ta sin del av ansvaret og forholde seg til vedtatte regler, jf. NIFs lov § 1 -1 (3) og § 10-1 (2). I sykling vil man også være underlagt UCI, det internasjonale sykkelforbundet sine regler.
En klubb har tilgang på en rekke fordeler med å være en del av idretten. NIF og NCF tilbyr kurs og utdanning for å ivareta kompetanse ut i klubbene. Klubben vil også kunne få økonomisk og rådgivende støtte til ulike prosjekter og arrangementer. Klubbene vil få muligheten til å få momskompensasjon. Det er en ordning hvor idrettslag og frivillige organisasjoner kan søke om å få refundert en del av momsen de har betalt på varer og tjenester de har kjøpt i løpet av året. Ordningen administreres av Lotteri- og stiftelsestilsynet og idrettslaget være registrert i Frivillighetsregisteret og ha drevet frivillig virksomhet som omfatter idrettsaktivitet i det aktuelle året. De vil også ha muligheten til å motta spillemidler, samt utstyrsmidler til å dekke innkjøp.
Sykkelritt som blir arrangert innenfor NCF sin terminliste vil ha gyldig deltakerforsikring (gjelder både engangs og helårsforsikring som dekker både ulykke og ansvar) og vaktforsikring (dekker løype- og stasjonære vakter, samt mobile vakter). Arrangør-ansvar forsikringen som gjelder skade på 3.part for både materiell og person, vil også være gyldig.
I lys av flere saker som har vært diskutert i det siste, ønsker vi å løfte NCF sitt standpunkt om å etablere en nulltoleranse for at medlemsklubber bevisst arrangerer ritt utenfor NCF sin terminliste og idrettens regelverk. Ved å melde rittene inn i terminlisten vil også NCF ha muligheten til å bistå arrangørene ved behov.
For å sikre de frivillige og demokratiske prosessene som den norske idrettsmodellen er tuftet på, vil NCF nå vurdere sanksjoner mot medlemsklubber som bryter idrettens regelverk ved å arrangere eller avtaler å arrangere ritt utenfor NCFs regelverk. Her kan det komme direkte sanksjoner fra NCF ved at det ikke tildeles økonomisk støtte til ritt og prosjektmidler, samt andre fordeler man har ved å være en del av idretten. Det vil også bli satt i gang et arbeid opp mot NIF sitt sanksjonsregelverk og hvilke forføyninger og sanksjoner som kan være i tråd med eventuelle brudd på NCF og NIF sitt regelverk, jf. vedlagt brev fra NIF og Tord Jordet.
NCF anser seg pliktige til å informere om at for ritt som arrangeres utenfor NCF sin terminliste vil følgende ikke være gyldig:
Deltakerforsikring for de som har helårslisens (dekker både ulykke og ansvar)
Vaktforsikring (dekker løype- og stasjonære vakter, samt mobile vakter)
Arrangør-ansvar forsikring (3.part forsikring for materiell og person).
NCF er pliktet til å gå ut med informasjon til alle som har helårslisens om at den ikke er gyldig i ritt som ikke er i NCF sin terminliste. Ryttere med helårslisens risikerer å bli idømt utestengelse ved deltakelse i ritt som ikke står på den nasjonale terminlisten, ref. UCI General Regulations § 1, som NCF er pålagt å følge. NCF ønsker å skåne deltakere og aktivitet så langt det lar seg gjøres, men som nevnt, kan ikke NCF tolerere at det bevisst blir arrangert ritt utenfor NCF sin terminliste.
Ytterlige konsekvenser ved å arrangere ritt som ikke befinner seg i NCF sin terminliste vil medføre en svært stor økonomisk risiko med tanke på eventuelle ulykker og erstatningskrav.
NCF ønsker å fremme norsk sykkelsport gjennom å være en serviceorganisasjon som tilbyr den hjelp og støtte klubbene trenger for å skape aktiviteter gjennom trening og ritt. Ressursene som sitter i administrasjonen og i ulike verv, skal være til gode for alle som forholder seg til vedtatte regelverk.
Med ønske om mest mulig sykkelglede,
Heidi Stenbock-Haakestad
President i Norges Cykleforbund
Brevet er signert president i Norges Cykleforbund, Heidi Steenbock-Haakestad.
Forbundet minner også rytterne på at de har et ansvar for å følge idrettens regelverk. I henhold til det internasjonale sykkelforbundet er deltagelse i ritt utenfor idretten ulovlig:
«Ryttere med helårslisens risikerer å bli idømt utestengelse ved deltakelse i ritt som ikke står på den nasjonale terminlisten, ref. UCI General Regulations § 1, som NCF er pålagt å følge.»
Norges idrettsforbund har i dag også tatt direkte kontakt med de fire sykkelklubbene. NIF er skarpere i tonen enn sykkelforbundet. Representert ved advokat Tord Jordet, skriver de blant annet:
«Som nevnt over er overholdelse av NIF og NCFs regelverk en medlemsforpliktelse. Idrettslag kan, etter NIFs lov § 10-2 (3), tape sitt medlemskap i NIF dersom det vesentlig misligholder sitt medlemskap. Tap av medlemskap i NIF innebærer også tap av medlemskap i NCF.»
NIF sitt brev ligger også ute på forbundets hjemmesider. Brevet er gjengitt i sin helhet i faktaboksen under.
Det vises til tidligere dialog mellom Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) v/undertegnede, og Sogn Cykelklubb (Sogn CK), om avtalen mellom Sogn CK og Styrkeprøven AS. Under følger en oppsummering av de vurderinger jeg har gitt om avtalen, og Sogn CKs forpliktelser etter NIFs lov. Bakgrunn Sogn CK er medlem av NIF. Etter NIFs vedtekter (NIFs lov) § 10-1 (2), etablerer medlemskapet flere medlemsforpliktelser, bl.a. § 10-1 bokstav c) som innebærer at Sogn CK er forpliktet til å "overholde NIFs og dets organisasjonsledds regelverk og vedtak". Norges Cykleforbund (NCF), er et særforbund med medlemskap i NIF, og er således et organisasjonsledd i NIF, jf. NIFs lov § 1-1 (3). Sogn CK er medlem av både NIF og NCF, og er derfor forpliktet til å følge begge organisasjoners regelverk og vedtak, og ved eventuell motstrid skal NIFs regelverk ha forrang, jf. NIFs lov § 2-2 -(5). Etter NIFs lov § 14-2 (1) har det organisasjonsledd som arrangerer et idrettsarrangement, eiendomsretten til dette med tilhørende aktiviteter, så langt det ikke er i strid med overordnet organisasjonsledds rettigheter.
Organisasjonsledd kan samarbeide med andre rettssubjekter om et idrettsarrangement, men plikter, etter § 14-2 (4), bl.a. å sørge for at arrangementet er underlagt og gjennomføres i samsvar med idrettens regelverk. Dette sikrer bl.a. at konkurranser gjennomføres i samsvar med idrettens verdigrunnlag, og på en måte som ivaretar de krav som stilles til ivaretakelse av bl.a. helse, sikkerhet mv. til utøvere, frivillige, tilskuere, og andre som deltar på arrangementer. Bestemmelsen sikrer også at idrettslag etterlever de regler som er gitt av det aktuelle nasjonale særforbundet. Særforbund vil ha medlemsforpliktelser overfor sitt internasjonale særforbund, f.eks. til å sikre at de nasjonale særforbundenes medlemmer overholder regelverk gitt av det internasjonale forbundet.
Dersom et særforbund ikke etterlever sine forpliktelser overfor et internasjonalt særforbund, f.eks. ved å ikke reagere overfor idrettslag som bryter preseptoriske regler gitt av et internasjonalt særforbund, er det en risiko for at det nasjonale særforbundet taper sitt medlemskap i det internasjonale særforbundet. Dette er en reell problemstilling, og i 2022 mistet et norsk særforbund sitt medlemskap i et internasjonalt særforbund som følge av anført manglende overholdelse av det internasjonale særforbundets regelverk. Konsekvensen ble at samtlige norske utøvere i den aktuelle idretten mistet muligheten til å konkurrere internasjonalt i konkurranser i regi av det internasjonale særforbundet og dets medlemsorganisasjoner. NIFs lov § 14-2 (4) skal også sikre at NIF ivaretar det ansvaret som NIF har påtatt seg overfor andre idrettsorganisasjoner. Dette omfatter f.eks. Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), og Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC).
NIF er også en signatory til World Ant-Doping Code (WADC), og er forpliktet til bl.a. å sikre at NIFs medlemsorganisasjoner etterlever et regelverk som er i samsvar med WADC. Dette følger av WADC artikkel 20.4.2 som fastslår at en nasjonal olympiske komité har ansvar for at det er et vilkår for medlemskap i NIF at policyer, regler mv. er i samsvar med WADC, og at NIF iverksetter egnede tiltak for å sikre etterlevelse. Dette innebærer at NIF ikke kan akseptere at idrettslag gjennomfører arrangementer som ikke følger idrettens regelverk, herunder NIFs antidopingregelverk.
Vurdering av avtalen
Juridisk avdeling i NIF har vurdert om avtalen datert 6.3.2019 mellom Sogn CK og Styrkeprøven AS oppfyller de forpliktelsene Sogn CK har etter NIFs lov § 14-2 (4). Ut over avtalen har vi også vurdert vedtektene til Styrkeprøven AS datert 12.9.2019. Den aktuelle bestemmelsen i NIFs lov har vært uendret siden tidspunktet for avtaleinngåelsen, og vedtakelsesdatoen for vedtektene til Styrkeprøven AS. Det fremgår av avtalens formål at den skal sikre at driften av de aktuelle sykkelrittene skjer "til beste for norsk sykkelsport".
Styrkeprøven AS har i sine vedtekter bl.a. regulert at "Aksjeselskapet skal organiseres innenfor Norges Idrettsforbund og Norges Cykleforbunds lover og regler vedrørende idrettsarrangementer og andre aktiviteter av ideell og samfunnsnyttig art." Sogn CK har inngått en avtale med en part som etter egne vedtekter er forpliktet til å organisere konkurranser i samsvar med NIF og NCFs regelverk. Avtalen som er inngått skal sikre at sykkelrittene skjer til beste for norsk sykkelsport.
Dette medfører naturligvis at rittene skal gjennomføres i samsvar med det regelverk norsk sykkelsport er forpliktet til å følge. Sogn CK har derfor sikret at de arrangementene det samarbeides om skal være underlagt og gjennomføres i henhold til idrettens regelverk, slik Sogn CK er forpliktet til etter NIFs lov § 14-2 (4). Dersom Styrkeprøven AS, til tross for egne vedtekter og avtalen med Sogn CK, ikke aksepterer at idrettsarrangementene underlegges NIF og NCFs regelverk, vil Sogn CK ikke kunne videreføre samarbeidet uten samtidig å bryte NIFs lov § 14-2.
Som nevnt over er overholdelse av NIF og NCFs regelverk en medlemsforpliktelse. Idrettslag kan, etter NIFs lov § 10-2 (3), tape sitt medlemskap i NIF dersom det vesentlig misligholder sitt medlemskap. Tap av medlemskap i NIF innebærer også tap av medlemskap i NCF.
Ved tap av medlemskap i NIF kan en rekke fordeler idrettslag har som følge av medlemskapet bortfalle, som f.eks. adgangen til å delta i konkurranser, økonomiske støtteordninger, tilgang til anlegg, tilgang til NIFs digitale systemer for medlemshåndtering mv. I tillegg følger det av NIFs lov § 10-2 (2) at hele eller deler av de eiendeler/verdier et idrettslag har opparbeidet som en direkte følge av idrettslagets medlemskap i NIF, helt eller delvis skal tilfalle et formål godkjent av NIFs styre. Dette vil kunne innebære f.eks. krav om tilbakebetaling av tilskudd mv.
Kan ramme 1800 syklister
Norges Cykleforbund mener de er tvunget til å ta et tydelig standpunkt:
«I lys av flere saker som har vært diskutert i det siste, ønsker vi å løfte NCF sitt standpunkt om å etablere en nulltoleranse for at medlemsklubber bevisst arrangerer ritt utenfor NCF sin terminliste og idrettens regelverk.»
Om det blir slik at de fire klubbene blir kastet ut fra forbundet, betyr det at samtlige medlemmer i klubbene automatisk mister medlemskapet i Norges cykleforbund og Norges idrettsforbund.
De kan dermed ikke tegne helårslisens, med mindre de bytter klubb. Men har du først tegnet helårslisens i en klubb, kan du ikke tegne ny helårslisens i en annen.
Har du ikke helårslisens, har du heller ikke muligheten til å delta i sykkelritt som står på terminlisten - med mindre du kjøper engangslisens i hvert enkelt ritt.
Dette gjelder samtlige ritt i Norge, unntatt Styrkeprøven og to ritt Rye og BOC har tatt ut av terminlisten.
Har du ikke lisens kan du verken sykle Birken, Norgescup i utfor, NM landevei, baneritt på Sola eller turritt som Bergen-Voss og Kristiansand-Hovden.
Det betyr også at medlemmene i de fire klubbene kan miste trenings-og rittforsikringen som er inkludert i lisensen. Den dekker lisenstageren både under trening og ritt, og dekker også skade på tredjepart.
Rye Terrengsykkelfestival er per i dag et UCI-ritt, altså et ritt med status som gir internasjonale poeng ved resultater. Ettersom Norges cykleforbund er en del av det internasjonale sykkelforbundet, vil ikke dette rittet lenger kunne ha internasjonal status.
Rittet vil heller ikke kunne ha status som Norgescup.
Om klubbene ikke er en del av Norges Cykleforbund, vil de ikke lenger kunne ha dommere på arrangementene sine. De vil heller ikke kunne sende medlemmene sine på vakt-eller dommerkurs i regi av forbundet, eller noen andre aktiviteter forbundet arrangerer.
Avgjøres mandag
Mandag 22. april skal det avholdes ekstraordinær generalforsamling i Styrkeprøven AS. Samtlige åtte eierklubber er juridisk forpliktet til å stille.
SK Rye, Follo SK, IK Hero, og Bærum og omegn Cykleklub utgjør flertall i Styrkeprøvens styresammensetning.
Styrelederne i de respektive klubbene har ikke besvart våre henvendelser.
De andre fire av eierklubbene er klare på at Styrkeprøven skal tas tilbake til idretten. Klubbene som ønsker dette er Asker CK, Holmenkollen CK, Frøy IF og Hasle-Løren IL.
Styrkeprøven har vedtekstfestet at de skal være en del av idretten. Styret i Styrkeprøven har ikke besvart våre henvendelser om hvorfor de ser bort fra sine egne vedtekter.