Rettssaken mellom Sogn CK og Styrkeprøven er ferdig: Hva skjer nå?
Den sivile rettssaken i Ringerike, Asker og Bærum tingrett, mellom Styrkeprøven AS og Sogn CK, er nå ferdig. Dom i saken kan ha betydning for alle norske idrettsarrangement.
KREVER ERSTATNING: Styrkeprøven AS, representert ved styreleder Terjemyklebust (fra høyre), advokat Espen Auberg og advokat Jan Bender fra Nova, krever Sogn CK for 2,78 millioner kroner for det de mener er ugyldig kontraksbrudd. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 5 minutter
– Nå har vi hørt det vi har hørt, og det er fortsatt mulig å bli enige, sa dommer i rettssaken Tarjei Istad.
Beskjeden til partene syntes klar - dette er en problemstilling som kunne vært løst før den endte i en rettssal. Dit kom aldri partene, da rettsmeklingen ble avlyst i november 2024.
Uenigheten som det nå er opp til retten å avgjøre handler i hovedsak om et økonomisk beløp. Sogn CK har saksøkt Styrkeprøven AS for å få tilbake et beløp på 1,078 millioner kroner. Dette er penger som Styrkeprøven har på sin konto, etter å ha håndtert påmeldingene for Sogn CK til Jotunheim rundt 2024.
Styrkeprøven har ikke betalt Sogn CK dette beløpet som anmodet, selv om det var nettopp Sogn CK som arrangerte Jotunheimen rundt 2024. Den midlertidige forføyningen rettet mot Styrkeprøven fra mars 2024 tok kun for seg praktikaliteter rundt avviklingen av rittet - ikke dette pengebeløpet.
Sogn CK vant frem med sitt rettslige krav mot Styrkeprøven AS. En midlertidig forføyning sier nå klart at det er Sogn CK som eier retten til å arrangere Jotunheimen rundt.
Styrkeprøven har kommet med et motsøksmål. De mener at Sogn CK har brutt samarbeidsavtalen de hadde med Styrkeprøven uten gyldig årsak, og Styrkeprøven krever 2,7 millioner kroner for fremtidige tapte inntekter.
På den ene siden av rettssalen satt Sogn CK, representert juridisk av advokat Knut Glad og prosessfullmektig Camilla Gjersem fra Føyen. På benken til Sogn CK satt også president i NCF, Heidi Stenbock-Haakestad (partshjelp), rittleder i Jotunheimen rundt, Håkon Nesse, leder i Sogn CK, Jørgen Berg og tidligere leder Solveig Nordengen Hatlevoll.
Styrkeprøven var juridisk representert av advokat Jan Bender og Espen Auberg fra Advokatfirmaet Nova. Fra Styrkeprøven var styreleder Terje Myklebust representert.
Vestlandsklubben som arrangerer Jotunheimen rundt er slitne av konflikten med Styrkeprøven AS. – Vi er en liten klubb som trenger inntekter fra rittet, fortviler de.
Intet nytt under vitneforklaringene
Siden det ble kjent at Sogn CK trakk seg fra avtalen de hadde med Styrkeprøven AS, har det i praksis vært null bevegelse i saksbildet.
Begge parter hadde innkalt flere vitner, og etter begge parters åpningsprosedyrer var det Sogn CK sin side som åpnet.
VITNEUTSPØRRING: Benken til Sogn CK, representert ved president i NCF, Heidi Stenbock-Haakestad, advokat Knut glad og advokatfullmektig Camilla Gjersem. Nestleder i Styrkeprøven AS, Per Christian Dæhlin, i vitneboksen. Foto: Henrik Alpers.
Sogn CK ønsket å tegne et bilde av et samarbeid som var umiddelbart krevende. De mener at Styrkeprøven har vært vanskelig å samarbeide med, og at de fikk vite gjennom media at Styrkeprøven hadde trukket Jotunheimen rundt ut av forbundets terminliste.
Sogn CKs vitner fra klubben, Håkon Nesse og Solveig Hatlevoll, mente begge at hovedårsaken til at de brøt med Styrkeprøven, var nettopp dette.
Advokat i Norges idrettsforbund, Tord Jordet, var innkalt for å belyse problemstillingen rundt idrettens paragraf 14.2. Jordet orienterte om hvordan en slik avtale kan se ut, og dens mangel på formkrav. En slik avtale kan i følge Jordets vitnemål være både skriftlig og formalisert, like mye som den kan være en bekreftelse på samarbeid i en e-post, sms eller til og med en muntlig samtale.
Styrkeprøven orienterte videre gjennom sine vitner om hvordan de har regnet seg frem til sitt krav i rettssaken, og hvorfor de i november 2023 trakk seg fra idretten.
De tegnet også et bilde av Sogn CK som en sykkelklubb som var misfornøyd med samarbeidet med Styrkeprøven AS, og at det var dette som var den egentlige årsaken til at Sogn ville trekke seg fra avtalen.
Styrkeprøven mener at de var like interessert i å være en del av idretten som Sogn CK, men at den mye omtalte lovparagrafen 14.2 gjorde at dette ikke var mulig.
Enkelt forklart: Gjensidige og juridisk avdeling i idrettsforbundet er klare på at Styrkeprøven er forsikret om de følger NCF. Hvorfor er Styrkeprøven fortsatt uenige.
Nestleder i styret i Styrkeprøven, Per Christian Dæhlin, redegjorde for selskapets prosess. Høsten 2023 opplevde de utformingen av denne delen av idrettens lovverk som svak - så svak at de ønsket en presisering fra Norges Cykleforbund og forsikringsselskapet Gjensidige - for å fortsatt operere under idretten.
De tegnet et bilde av motvilje hos Norges Cykleforbund, og de mente de ikke turte å gå tilbake til idretten før 1. mars 2024 - da Gjensidiges retningslinjer ble presisert.
Styrkeprøven er igjen blitt en del av idretten, men holder fortsatt tilbake et millionbeløp fra Sogn CK.
Er tilhørighet til idretten nok til å regulere en rettslig bindende kontrakt?
Den detaljen blir viktig i ukene som kommer.
Fordi:
Skal Sogn CK få favør i saken, må de bevise at de hadde en gyldig grunn til å heve avtalen. At Styrkeprøven AS ville arrangere Jotunheimen rundt utenfor idretten - er det grunn nok til å få hevet kontrakten? Tar norsk juss hensyn til idretten i så henseende?
Skal Styrkeprøven vinne saken, må de finne det bevist at Sogn CK gikk ut av samarbeidsavtalen uten gyldig årsak. De må få det bevist at sykkelrittet Jotunheimen rundt ikke hadde noen juridisk forpliktelse, eller idrettsrettslig forpliktelse, til å arrangere rittet under idretten.
KOMMENTAR: – Alle har rett til å ha sine ambisjoner uten å bli latterliggjort eller stigmatisert. Styreleder i Styrkeprøven as redegjør for årets situasjon.
Det store spørsmålet er, når disse detaljene ikke er regulert direkte i en kontrakt, er det da implisitt at avtalen skal forholde seg til idrettens regelverk, og at arrangementet den regulerer må falle inn under idretten?
Ja, mener Sogn CK. Når de som en liten sykkelklubb søker hjelp hos en profesjonell aktør som Styrkeprøven AS, eid av åtte større sykkelklubber for å arrangere sykkelritt, er det implisitt at sykkelrittet faller inn under Norges idrettsforbund, og dermed Norges Cykleforbund. Hvertfall når både de ni involverte klubben - og Styrkeprøven - har vedtektsfestet at de er en del av sykkelsporten.
Nei, mener Styrkeprøven. For det første er det ikke regulert i avtalen, den sier faktisk ingenting direkte om at rittet skal avvikles som et idrettsarrangement. Og videre - Styrkeprøven mener de ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg fra idretten, grunnet en teknikalitet i idrettens lovverk, avtaleparagrafen som regulerer samarbeid mellom aksjeselskap og idrettslag.
Akkurat den problemstillingen har aldri vært prøvet rettslig, og kan potensielt endre alt samarbeid mellom kommersielle aktører og idrettslag.
Dom i saken faller innen 11. April.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.