Politiet totalslakter Styrkeprøven: – Har på ingen måte kontroll
Politiets evaluering etter Styrkeprøven 2023 er lite lystig lesing for arrangør og deltagere. Gjennomføring og vakthold av rittet var så dårlig at Statens vegvesen vurderte å politianmelde Styrkeprøven.
FARLIG: Politiet peker særlig på dårlig sikkerhet i sin rapport. Illustrasjonsfoto: Styrkeprøven 2012, Ola Morken
Lesetid: 7 minutter
«Arrangør er ikke etterrettelig og gir myndighetene direkte uriktig informasjon.»
«Vaktholdet var katastrofalt dårlig.»
«Arrangør sin manglende evne/vilje til å gjennomføre arrangementet i henhold til forskrifter og vedtak, er helt uakseptabel.»
«Arrangør har på ingen måte tilstrekkelig kontroll. Både forskrifter og vedtak for selve rittet brytes.»
«Evalueringsmøtet etter 2022 gjennomføringen har gitt liten eller ingen gevinst. I hovedsak de samme utfordringer i 2023 som i 2022.»
«Det ble raskt avdekket at arrangør ikke hadde mannskaper til å dekke alle manglene i vaktoppsettet…Politiet finner det spesielt kritikkverdig at viktige punkter som skulle hindre deltagere ut på E6 helt eller delvis sto ubesatt.»
Utdragene står å lese i politiets evalueringsrapport skrevet 3. juli, etter avviklingen av fjorårets utgave av Styrkeprøven.
Rapporten er på ni sider, og avdekker det politiet og Statens vegvesen mener er så alvorlige tilfeller av dårlig sikkerhet og gjennomføring, at de stiller spørsmål ved om Styrkeprøven i det hele tatt er skikket til å avvikle rittet.
Oslo politidistrikt hadde på oppdrag fra Politidirektoratet det koordinerende ansvaret for politi-innsatsen under fjorårets arrangement, og rapporten er felles for politidistriktene Trøndelag, Innlandet, Øst og Oslo. Rapporten er signert Inge Frydenlund.
Styrkeprøven har ikke ønsket å kommentere politiets rapport i sin helhet. De har ikke ønsket å kommentere de enkelte påstandene som er nevnt innledningsvis. De har ikke ønsket å svare på kommentarene fra Statens vegvesen. Vår henvendelse til Styrkeprøven er gjengitt i faktaboksen nedenfor.
Landeveis henvendelse til Styrkeprøven, med ønske om tilsvar.
1: I forbindelse med politirapporten som ble skrevet etter gjennomføringen av Styrkeprøven 2023, kommer politiet med sterk kritikk av arrangøren. Vi ber dere derfor om en kommentar til politirapporten i sin helhet.
2: Vi ønsker oss også en kommentar til disse påstandene:
«Arrangør er ikke etterrettelig og gir myndighetene direkte uriktig informasjon.»
«Vaktholdet var katastrofalt dårlig.»
«Arrangør sin manglende evne/vilje til å gjennomføre arrangementet i henhold til forskrifter og vedtak, er helt uakseptabel..»
«Arrangør har på ingen måte tilstrekkelig kontroll. Både forskrifter og vedtak for selve rittet brytes.»
«Arrangementet er derfor etter vårt syn, ikke friskmeldt med tanke på behov for ekstra oppfølging både fra SVV og politiet. For politiet er det blitt et berettiget spørsmål om hvor mye tid og ressurser en kan bruke på en aktør som ikke følger regelverket.»
«Dombås var også i år oppført som matstasjon. Her var det ikke tilrettelagt med toaletter for deltagerne. Det hele endte med at deltagere sto og urinerte i parken utstyrt med lekeapparater for barn og med fullt innsyn både fra E6 og den store p-plassen til Dombås senter. Politifaglig grenset dette til blotting. Rittleder hevdet deltagene kunne bruke Circle K sine fasiliteter. Dette var ikke samsvar med lokalt politi sine kunnskaper. Nevnte bensinstasjon sliter allerede med at de blir nedrent avbilister som benytter p-plass Dombås senter og ønsker å bruke deres toalettfasiliteter.»
«Evalueringsmøtet etter 2022 gjennomføringen har gitt liten eller ingen gevinst. I hovedsak de samme utfordringer i 2023 som i 2022.»
«Det ble raskt avdekket at arrangør ikke hadde mannskaper til å dekke alle manglene i vaktoppsettet. Det virket som man forsøkte en form for rullering av vaktene ettersom som feil og mangler ble meldt inn. Dette medførte at poster som ble besatt igjen ble stående ubesatt. Politiet finner det spesielt kritikkverdig at viktige punkter som skulle hindre deltagere ut på E6 helt eller delvis sto ubesatt.
Årets gjennomføring var et klart brudd på forskriftens §6 første ledd. "Rittarrangør skal sette ut vakter i det antall og med plassering som framgår av vedtaket.»
…
3: I referatet fra et evalueringsmøte mellom arrangør, Statens vegvesen og politiet kommer det frem at Statens vegvesen vurderte å politianmelde Styrkeprøven for brudd på vilkårene gitt i tillatelsen.
Det er derfor ønskelig at dere kommenterer følgende sitater fra Statens vegvesen:
«– Vi opplevde at det var vilkår som var satt som ikke var fulgt opp som forutsatt. Da er forskriften bygget opp slik at det er ikke noen direkte sanksjonksmulighet. Skal en sanksjonere er det eventuelt en politianmeldelse som gjelder. Det er ganske alvorlig.»
Og:
«– Det var klare brudd på vilkår som var satt i tillattelsen. De fikk til slutt en tillatelse på vilkår, blant annet vakthold som ikke ble gjennomført som forutsatt. Vi så på det som ganske alvorlig,»
Vis mer
Vi har henvendt oss til styreleder og styrets nestleder i Styrkeprøven. Det er styremedlem i Styrkeprøven, Thomas Svane Jacobsen, som svarer Landevei på sms. I punktet som gjelder betaling, skriver politiet i sin rapport at de hadde utfordringer med å drive inn regningene for politivakthold under rittet, noe Svane Jacobsen mener ikke er tilfelle:
– Akkurat nå er vi i en vanskelig, men konstruktiv prosess med Statens vegvesen om arrangementet i 2024. Av hensyn til denne prosessen ønsker vi ikke å gå inn på alle disse utsagnene og påstandene fra politiet. Situasjonen med politiet er svært vanskelig og har elementer av «dårlig samarbeidsklima» helt siden 2014.
Vi har overfor både SVV (Statens vegvesen, journ.anm) og politiet tilbakevist en rekke av disse påstandene fra politiet. Spesielt kan jeg nevne at vi sendte eget brev til politiet med krav om forklaring på at de hevder det var problemer med å få betalt rettidig fra Styrkeprøven. Det måtte politiet innrømme ikke medførte riktighet.
Når det gjelder forholdet til politiet, så har de i sin tilbakemelding til SVV for årets søknad vært meget negative. Vi kommer denne uken til å sende SVV et brev med vår oppfatning av politiets påstander. Styrkeprøven prøvde å få til et dialogmøte med politiet, men vi ble helt avvist.
Politiet har ikke kommentert Svane Jacobsens påstander.
Styrkeprøven AS vil ikke lenger forholde seg til NCF og deres gjeldende lovverk for sykkelritt på vei. Norges Cykleforbund frykter dette kan være starten på en kollaps av norsk idrett.
Styrkeprøven AS mener idrettens lovverk ikke gjelder dem, og vil heller følge et egenutviklet regelverk. Jurister, forsikringsmegler og Forbundet avviser Styrkeprøvens lovtolkning som er grunnlag for konflikten.
– Politianmeldelse var eneste sanksjonsmulighet
Landevei har kontaktet politiet om den aktuelle rapporten. De bekrefter at de opplevde 2023-utgaven som direkte farlig for deltagerne, og at de som ordensmakt er pliktig å forvalte lovverk og forskrifter. De bekrefter at politirapporten er dekkende for deres syn på arrangøren og avviklingen av rittet.
Etter at 2023-rittet startet, kom det raskt frem at Styrkeprøven hadde brutt en rekke av vilkårene som ble stilt for å avvikle rittet. Særlig ble det påpekt stor mangel på vakter, noe Styrkeprøven mente skulle være ordnet.
Det er Statens vegvesen som ga den endelige tillatelsen for avvikling av rittet, mens politiet var høringsinstans.
I den siste tillatelsen som ble gitt var det stilt en rekke vilkår fra vegvesenet, særlig hva gjaldt vakthold.
Da Styrkeprøven ikke fulgte opp dette vilkåret som avtalt, vurderte Statens vegvesen til slutt å politianmelde Styrkeprøven.
– Vi opplevde at det var vilkår som var satt som ikke var fulgt opp som forutsatt. Da er forskriften bygget opp slik at det ikke er noen direkte sanksjonsmulighet. Skal en sanksjonere er det eventuelt en politianmeldelse som gjelder. Det er ganske alvorlig.
Det skriver Anders Hagerup, Seksjonssjef for Transportforvaltning i Statens vegvesen, i en e-post til Landevei.
– Det var klare brudd på vilkår som var satt i tillatelsen. De fikk til slutt en tillatelse på vilkår, blant annet vakthold som ikke ble gjennomført som forutsatt. Vi så på det som ganske alvorlig, skriver han videre.
1354 deltagere syklet de ulike distansene i Styrkeprøven i 2023, under en rittavvikling politiet mener var så mangelfull at de stiller spørsmål ved om organisasjonen har den kompetansen som skal til for å avvikle rittet.
Mente deltagerne kunne benytte Cirkle K sine toaletter
Politiet peker i rapporten på en rekke svakheter ved den tekniske gjennomføringen av rittet.
Styrkeprøven hadde eksempelvis ikke toaletter på en av matstasjonene, og rittleder mente deltagerne kunne benytte en lokal bensinstasjon i stedet.
Politiet skriver dette i sin rapport.
«Dombås var også i år oppført som matstasjon. Her var det ikke tilrettelagt med toaletter for deltagerne. Det hele endte med at deltagere sto og urinerte i parken utstyrt med lekeapparater for barn og med fullt innsyn både fra E6 og den store p-plassen til Dombås senter. Politifaglig grenset dette til blotting.
Rittleder hevdet deltagerne kunne bruke Circle K sine fasiliteter. Dette var ikke samsvar med lokalt politi sine kunnskaper. Nevnte bensinstasjon sliter allerede med at de blir nedrent av bilister som benytter p-plass Dombås senter og ønsker å bruke deres toalettfasiliteter.»
– Ingen tegn til forbedring
Styrkeprøven har vært arrangert årlig siden 1967, og kun under koronapandemien har rittet vært avlyst.
Søknad for Styrkeprøven 2024 ble sendt til Statens Vegvesen 21. desember, men søknaden er ikke ferdig behandlet.
– Vi har mottatt søknad for årets ritt, men det er for tidlig å si om vi gir tommel opp eller tommel ned, sier Hagerup i Statens vegvesen.
Politiet skriver i sin oppsummering av 2023-rapporten at det trengs endringer fra Styrkeprøvens side for å få gjennomført årets ritt. I rapporten mener politiet utfordringene ved selve søknaden har hatt de samme svakhetene siden 2019.
Styrkeprøven AS lovet forbedringer til 2023-utgaven, men i Politirapporten opplever ikke politiet at Styrkeprøven har holdt ord. Det står blant annet:
«Evalueringsmøtet etter 2022 gjennomføringen har gitt liten eller ingen gevinst. I hovedsak de samme utfordringer i 2023 som i 2022.»
Særlig vaktholdet blir beskrevet som svakt, og politiet mener Styrkeprøven reglelrett løy om hvordan de skulle løse vaktoppgaven.
«Vaktholdet var på ingen måter i henhold til vedtaket. Stasjonære vakter var ikke på plass når de skulle hvis det i det hele tatt kom vakter. Mangler ble meldt inn til rittleder.»
«Det ble raskt avdekket at arrangør ikke hadde mannskaper til å dekke alle manglene i vaktoppsettet. Det virket som man forsøkte en form for rullering av vaktene ettersom feil og mangler ble meldt inn. Dette medførte at poster som ble besatt igjen ble stående ubesatt.
Politiet finner det spesielt kritikkverdig at viktige punkter som skulle hindre deltagere ut på E6 helt eller delvis sto ubesatt.»
Når de skal oppsummere rapporten er konklusjonen tydelig.
– Arrangementet er derfor etter vårt syn, ikke friskmeldt med tanke på behov for ekstra oppfølging både fra SVV (Statens vegvesen, journ.anm) og politiet. For politiet er det blitt et berettiget spørsmål om hvor mye tid og ressurser en kan bruke på en aktør som ikke følger regelverket.
Derfor skriver vi om Styrkeprøven
Trondheim-Oslo er det mest kjente turittet på landevei i Norge. Puljeformat i rittet har vært definerende for utøvelse av amatørsykling i Norge i nyere tid, og en stor del av landets sykkelklubber har hatt Styrkeprøven som sesongmål.
Innsynsdokumenter viser at Styrkeprøven har mottatt kraftig kritikk fra Statens vegvesen og Politiet for avvikling av rittet de siste årene. Sikkerheten er blitt sett på som så svak at etatene har vurdert om Styrkeprøven er skikket til å arrangere.
Styrkeprøven AS vil i 2024 arrangere rittet ved å la et aksjeselskap stå som arrangør - ikke en idrettsklubb - noe som tar rittet ut av idretten.
Idretten reagerer kraftig på avgjørelsen.
Uten å være en del av idrettens lover kan ikke Styrkeprøven lenger bruke forbundets regelverk eller forsikring. Deltagere med sykkellisens må tegne en ekstraforsikring for å delta i Styrkeprøven.
Norges Cykleforbund er bekymret for at deltagere skal melde seg på i rittet, uten å være klar over vilkårene.
I 2023 var rittet nær ved å bli stanset av Statens vegvesen. Samme etat vurderte å politianmelde Styrkeprøven etter rittet for brudd på vilkårene for tillatelsen.
Til orientering: Landevei har gjort noen presiseringer i faktaboksen etter publisering av den opprinnelige versjonen.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.