BLYTUNGT: I fjor gikk Jonas Orset (i gult) næringstom før Minnesund med over ti mil til mål. Knut Sande (foran) vant rittet, Jørn Fjeldavlie (midten) ble nummer seks. Foto: Ola Morken
Lesetid: 5 minutter
Nå går Jonas Orset offensivt ut for å revansjere nederlaget på Styrkeprøven 2018.
– Jeg går for pallen, og er nok en av favorittene etter at jeg vant i 2017 og ble nummer to i fjor. Og i år har forberedt meg enda bedre, sier 27-åringen.
I år har Orset også med seg et filmteam som skal lage en dokumentar om kampen for å ta tilbake seieren.
– Filmen handler om min opplevelse av Styrkeprøven. Filmteamet skal følge meg de siste timene inn mot rittet, filme litt underveis, og en oppsummering i etterkant, der vi går igjennom hva som gikk bra og mindre bra. Jeg håper det vil bidra til å gi folk litt innsikt i hvordan man takler en så heftig påkjennelse som det er å sykle Styrkeprøven, sier Orset, og forklarer:
– I fjor ble jeg for utålmodig. Jeg var den som dro feltet i alle bakkene. Det var motvind. Og jeg bommet på mat og drikke. Jeg hadde en grei dag, men etter 12 timer begynte jeg å kjenne summen av alt dette.
Hvor stor er fallhøyden om du ikke vinner? – Jeg har holdt på så lenge i dette gamet og syklet så mange ritt at jeg er vant til både å lykke og å ikke lykkes. Men jeg har veldig lyst til å vinne og sykle bra, og jeg føler litt ekstra press på meg for å vinne når vi lager film om det.
Hvem anser du som de skumleste konkurrentene? – Det er mange som stiller opp her for å vinne, men han som jeg fryktet mest, Knut Sande, har trukket seg. På en måte kan du si det er litt deilig at han ikke er med, for han er jo en av de aller sterkeste konkurrentene. Men samtidig er det også litt trist, for det blir et annet ritt når han ikke er med. Knut er sterk og utholdende, og han har en grei spurt selv etter så lang tid. Nå som han ikke er med, er det ikke sikkert det blir like avgjørende å komme seg fri for å unngå et spurtoppgjør.
Med Sande ute av regnestykket, er ikke Orset sikker på hvem som kommer til å bli de tøffeste motstanderne. Men det bruker han heller ikke så mye krefter på å filosofere over.
– Jeg har 12 timer på meg til å finne ut hvem som er sterkest i feltet. Men jeg vet at Follo-gutta satser hardt og har hevdet seg her før. Fredrik Lorentzen Henne ble nummer tre i fjor og vant fellesstarten i Mjøsa Rundt sist helg. Jeg ser også at det er flere av gutta fra Bygdø IL som er påmeldt, og jeg vet at de har bra kapasitet når det går fort i noen timer, men det blir spennende å se hvordan det står til med dem når vi har sykle opp mot 14 timer. Dessuten dukker det alltid opp noen outsidere, folk som man ikke vet noe om på forhånd, men som viser seg å være veldig sterke.
Saken fortsetter under
Hvordan forbereder du deg? – Den siste uka handler det om å trene fornuftig, nok til å holde kroppen i gang men ikke så mye at du sliter på overskuddet. Jeg passer på å hvile nok, men du kan ikke bare ligge på sofaen heller. Jeg er nøye på å spise og drikke nok og riktig.
Hva har du gjort annerledes inn mot rittet i år for å unngå å havne i samme situasjon som i fjor? – I fjor hadde jeg et veldig hektisk rittprogram inn mot Styrkeprøven, med Gran Fondo i Spania helga før rittet, og ritt i Ukraina og Kazakhstan like før det. I år dropper jeg for eksempel Norgescuphelga uka før Styrkeprøven for å ha mer tid til å lade opp.
Hva frykter du mest underveis? – Den største frykten er alltid uhell og velt, eller tekniske problemer. Med et ritt som Styrkeprøven der du sykler i et felt med mange ukjente og nye ryttere, er jeg alltid ekstra på vakt. Det kan fort skje noe, og du må være oppmerksom og konsentrert hele tida. Du må følge med på alle kanter i 12-14 timer og det er derfor jeg synes at Styrkeprøven er mer krevende mentalt enn fysisk.
STYRKEPRØVEN FELLESSTART
Hva:Fellesstart, også kalt Turpulje 1, uten eksterne støtteapparat eller følgebiler
Når: 22. juni 2019, start klokka 04:15
Etablert: Styrkeprøven ble arrangert første gang i1967, da med tre distanser: Trondheim-Oslo, Dombås-Oslo og Hamar-Oslo. - Fra og med 1969 til og med 1996 var det kun en distanse: Trondheim-Oslo - I 1997 kom Lillehammer-Oslo - I 2002 kom Eidsvoll-Oslo - I 2007 kom jenterittet Hamar-Oslo (som ble kjørt fra Hamar til og med 2011) - I 2012 kom jenterittet Gjøvik-Oslo - Fra 2014 var distansen Gjøvik-Oslo også åpen for menn
Nå med fem distanser: Trondheim-Oslo 543km, Kvam-Oslo 280km, Lillehammer-Oslo 191km, Gjøvik-Oslo 136km, Eidsvoll-Oslo 62km
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.