Gjensidige, NIF og NCF avviser Styrkeprøvens narrativ
Enkelt forklart: Gjensidige og juridisk avdeling i idrettsforbundet er klare på at Styrkeprøven er forsikret om de følger NCF. Hvorfor er Styrkeprøven fortsatt uenige.
FULL DEKNING: Både Gjensidige og NIF bekrefter at Styrkeprøven har gyldig forsikring. Selv mener de noe annet. Arkivfoto, privat.
Lesetid: 5 minutter
Styrkeprøven sier på sine egne hjemmesider at verken deltagerne i rittet, ei heller at de som arrangør, har vært forsikret siden 2014. De peker på en bestemt paragraf i idrettens lovverk som årsak til dette.
Men hva er egentlig paragraf 14.2 i lovverket til Norges idrettsforbund, paragrafen der Styrkeprøven mener de har syndet i uvitenhet - i likhet med en rekke andre store sykkelritt i Norge?
I Norge er det slik at det skal være idrettsklubber eller foreninger som arrangerer idrettskonkurranser, uansett gren. Det er ikke tillatt for et aksjeselskap å arrangere et sykkelritt - da er det i så fall et event utenfor idretten.
Men når arrangementet blir stort, vil ofte idrettsklubben samarbeide med eget arrangørselskap, typisk et AS. Det ser vi for eksempel hos Norway Cup, Ladies Tour of Norway, Birkebeinerrittet eller nevnte Styrkeprøven.
For at et aksjeselskap skal kunne bli en del av idretten, må de lage en avtale med den eller de klubbene de samarbeider med.
En slik avtale er regulert i lovverket til Norges idrettsforbund, paragraf 14.2.
§ 14-2. Rettigheter til og samarbeid om idrettsarrangement
(1) Det organisasjonsledd som arrangerer et idrettsarrangement, har eiendomsretten til dette med tilhørende aktiviteter, så langt det ikke er i strid med overordnet organisasjonsledds rettigheter.
(2) Særforbund har eiendomsretten til de særidrettsarrangementer det selv arrangerer og til særidrettsarrangementer som er en del av et arrangementssystem regulert av særforbundets regelverk.
(3) Eiendomsretten til et idrettsarrangement innebærer blant annet rett til å stille betingelser for deltakelse, rett til å kreve vederlag fra publikum og rett til å utnytte de økonomiske muligheter som arrangementet gir grunnlag for, herunder medierettigheter.
(4) Organisasjonsledd som samarbeider med annet rettssubjekt om et idrettsarrangement skal besørge at arrangementet er underlagt og gjennomføres i henhold til idrettens regelverk. Organisasjonsleddet skal besørge at det får en rimelig andel av de inntekter arrangementet genererer. Samarbeidet skal reguleres skriftlig og overordnet organisasjonsledd har rett til innsyn i alle avtaler og dokumenter knyttet til arrangementet og samarbeidet.
Vis mer
Styrkeprøven mener at de aldri har hatt en slik avtale med klubbene som eier aksjeselskapet.
Ettersom Styrkeprøven mener de i mangel på en slik avtale ikke defineres som en del av idretten - har de heller ikke forsikring, verken for seg selv eller deltagerne.
I forsikringsvilkårene til Gjensidige står det følgende:
«Forsikringen omfatter alle aktiviteter i regi av Norges Cykleforbund.»
Det betyr at så lenge aksjeselskapet og sykkelklubben har en avtale som nevnt ovenfor, så er rittet en del av Norges Cykleforbund - og følgelig er både arrangør og deltagere dekket av Gjensidiges forsikring.
Dette er også presisert:
«Forsikringen gjelder ikke ved deltakelse i ritt eller aktiviteter organisert av personer, juridiske enheter eller organisasjoner som ikke er tilsluttet Norges Cykleforbund eller UCI.»
Siden Styrkeprøven mener de ikke har en 14.2-avtale på plass, opplever de at det er det siste som gjelder dem.
Jurist i Norges idrettsforbund: – Styrkeprøven har trolig en avtale
Styrkeprøven mener at klubber og aksjeselskap skal ha en skriftlig kontrakt for å oppfylle kravene i paragraf 14.2 for å være en del av Norges Cykleforbund, og følgelig være forsikret.
Advokat i Norges idrettsforbund, Tord Jordet, forklarer for at en slik avtale kan ha mange former.
– Denne loven har ikke noe formkrav utover at det skal være en avtale, det står ikke nøyaktig alt som skal reguleres. Tanken er at ikke alle arrangører, eksempelvis små klubber, har samme grad av profesjonalitet. En bestemmelse skal ikke legge lista høyt for å bidra til frivillighet, sier Jordet.
Politiets evaluering etter Styrkeprøven 2023 er lite lystig lesing for arrangør og deltagere. Gjennomføring og vakthold av rittet var så dårlig at Statens vegvesen vurderte å politianmelde Styrkeprøven.
Styrkeprøven AS vil ikke lenger forholde seg til NCF og deres gjeldende lovverk for sykkelritt på vei. Norges Cykleforbund frykter dette kan være starten på en kollaps av norsk idrett.
Han viser til at idrettslag og aksjeselskap kan oppfylle kravene til paragraf 14.2 på flere måter.
NIF mener eksempelvis at Styrkeprøven allerede har en gyldig avtale i sine egne vedtekter, beskrevet i noen avsnitt lengre ned.
Styrkeprøven har ikke besvart påstanden direkte, men skriver ved nestleder Per Christian Dæhlin:
– Vi skjønner derimot at Landevei skal ha mottatt betydelig skriftlig dokumentasjon fra NIF/NCF, som dere referer til. Vi ser frem til at NCF vil gjøre den dokumentasjonen tilgjengelig også for oss.
En idrettsklubb kan eksempelvis fatte et vedtak om samarbeid på et styremøte, og en styreprotokoll vil da oppfylle kravene i loven.
Han viser til vedtekter i opprettelsen av et selskap som et annet eksempel.
Birken og Nordsjørittet er to store ritt organisert som aksjeselskap, eid av lokale idrettsklubber.
Der er samarbeidet vedtektsfestet, og lovparagrafen følgelig oppfylt.
– Om en i vedtekter får regulert det som står i paragraf 14.2, da er det lite som kreves av idrettslaget og selskapet, for da ligger rammene for virksomhet i vedtektene, forklarer han.
Da vil med andre forsikring være i orden, ettersom aksjeselskapet defineres som en del av idretten.
– Dette (en avtale) kan for eksempel reguleres gjennom e-postdialog mellom klubb og arrangørselskap der det avtales hvordan samarbeidet skal gjennomføres. Det trenger ikke være slik at fordi den aktuelle arrangør og idrettslag ikke har ett konkret dokument å vise til som «avtalen», så kan det likevel være de har gjennom e-postkorrespondanse oppfyller kravene i NIFs lov, skriver Jordet.
Dette mener Gjensidige, sykkelsportens forsikringsselskap
Gjensidige opplyser ved informasjonssjef Bjarne Aani Rystad og jurist Jardar Aas, at de ikke tolker idrettens regelverk.
De forholder seg til avtalen de har med den enkelte forsikringstaker.
– Lovverket i NIF regulerer ikke direkte virksomhet hos oss. Det vi forholder oss til er forsikringsavtalen mellom kunde og oss, forklarer de.
De forklarer at når et forsikringskrav fra arrangører eller deltagere i et sykkelritt blir meldt inn til Gjensidige, vil de ved usikkerhet kontakte forsikringstakeren - altså Norges Cykleforbund - for å sjekke hvorvidt den som søker om erstatning oppfyller vilkår eller ikke.
Dette gjelder da både deltagere og arrangør.
Norges Cykleforbund viser til idrettens regelverk. Ut over paragraf 14.2, viser de til Norges idrettsforbunds definisjon, jamfør veileder om eierskap i idretten, der det står.
Følgende arrangementer vil alltid være å anse som et idrettsarrangement innenfor den organiserte idretten:
Konkurranser oppført på særforbunds terminlister
Idrettskonkurranser arrangert av organisasjonsledd
– Alle ritt som er registrert i NCF sin terminliste har forsikringsdekning. Et aksjeselskap kan legge rittet i NCF sin terminliste på vegne av en eller flere ansvarlige klubber, så lenge dette er avklart i vedtekter eller andre avtaler, skriver arrangementsansvarlig i NCF, Cato Karbøl.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.