FULL FORVIRRING OM FELLESSTARTEN

Blir det 50. 000 i pengepremie for raskeste mann fra Trondheim til Oslo?

Sist oppdatert: 10. juni 2016 kl 16.50
LØNN FOR STREVET: I fjor kjempet bruddet om en seier på 50.000 kroner. I år er det uklart om det faktisk er pengepremier eller ikke. Foto: Ola Morken.
LØNN FOR STREVET: I fjor kjempet bruddet om en seier på 50.000 kroner. I år er det uklart om det faktisk er pengepremier eller ikke. Foto: Ola Morken.
Lesetid: 6 minutter

Rytterne som skal sykle fellesstart under Trondheim-Oslo tror de kjemper om en førstepremie på 50.000 kroner.

Men arrangøren av rittet avviser nå at det skal deles ut en pengepremie, noe som også ville vært ulovlig i et turritt. Dette på tross av at de har flagget dette tidligere på sin hjemmeside.

Dersom vinneren av Styrkeprøvens fellesstart får 50.000 kroner i premie, er det brudd på reglene, fastslår Norges cykleforbund.

NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt!

– Jeg dobbeltsjekket ved påmelding at det sto der. Når du får opplyst ved påmelding at det er 50.000 kroner til vinneren er det en opplysning som er en god motivasjonsfaktor for å melde seg på. For en student og en syklist er det mye penger, sier Knut Sande fra OSI, som ble nummer fire i 2015. Han har ambisjoner om å vinne også i år.

Han er en av flere ryttere som bekrefter overfor Landevei at han meldt seg på fellesstarten, som nå heter «turpulje 1», i den tro at han kjemper om 50.000 kroner i førstepremie.

Eric Nevin fra Stiftstadens SK i Trondheim forteller det samme. Han satt i bruddet som jaget vinneren i fjor.

– Pengene er en del av motivasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Rye har tatt ut lagene til Styrkeprøven

Problemet er bare at fellesstarten i Styrkeprøven har status som turritt, og da er det ikke lovlig å dele ut pengepremier. Norges Cycleforbund kom i fjor høst med en presisering av regelverket for turritt, der de skriver.

«Det er IKKE lov med pengepremier i turritt (aldersbestemte klasser), kun i aktive klasser/eliteklasser».

– Vi ønsker ikke pengepremier i et turritt der en skal følge veitrafikkloven. Da kommer en i en situasjon nærme Oslo, der en gruppe går inn i en rundkjøring eller kryss med biler. Så er det den som er mest interessert i 50.000 som tar den sjansen som andre ikke tar inn i en trafikkfarlig situasjon, og det er uheldig i et turritt, sier Bjørn Sætre, generalsekretær i Norges Cykleforbund.

I en artikkel på Styrkeprøvens hjemmeside  fra oktober 2015, kan vi lese det som trolig er opphavet til forvirringen. Artikkelen er forfattet av daglig leder, Morten Mørk. I teksten står det blant annet:

«Vi kan ikke påregne støtte fra myndighetene til å kjøre dette som et aktivt ritt. Vi avvikler dette som et turritt med enkelte dispensasjoner.

Startfeltet er begrenset til 100 og i tillegg til æren av å vinne den ultimate styrkeprøven på sykkel er det som i fjor premier til pallen som følger:

  • Nummer 1 Nok 50 000

  • Nummer 2 Nok 25 000

  • Nummer 3 Nok 12 500

    Videre vil det i 1. (ett) eksemplar lages 1 (en) helt særskilt seierstrøye til vinneren.

    Spesifikke rittregler vil bli utarbeidet i samarbeid med NCF.

    Start i Trondheim blir 18. juni 2016 klokken 05:30»

LANGTUR: Feltet fra fjorårets fellesstart på vei over fjellet. Foto: Ola Morken.

Morten Mørk sier at Styrkeprøven ikke betaler ut noen pengepremie på fellesstarten år, selv om de gjorde det i fjor. Rittets navngivning har også skiftet karakter.

– Det er ingen aktiv fellesstart i år. Den puljen heter i år «turpulje en». NCF kan gi dispensasjon for regelen om at det ikke skal være pengepremier i turritt. Vi fikk det i fjor, men ikke i år, sier Mørk.

– Flere deltakere vi har snakket med har oppfattet at det er 50.000 kroner i førstepremie. Hvordan forklarer du det?

– Ingen kommentar.

LITE INFORMASJON: Daglig leder i Styrkeprøven AS, Morten Mørk, ønsker ikke å uttale seg om premien i året fellesstart, kalt turpulje 1.

Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien

TILBAKE TIL RØTTENE

For noen tiår siden ble Styrkeprøven flere ganger arrangert som fellesstart for landets beste syklister. I 2015 var planen å gjenopplive tradisjonen og lage et attraktivt fellesstartritt for de beste. Det ble satt opp en førstepremie på 50.000 kroner, for å tiltrekke seg landets beste og sterkeste utøvere.

Vinner du til sammenligning et norgescupritt får du 3.000 kroner, og vinner du norgescupen sammenlagt får du 10.000 kroner

Kort tid før rittet ble politiets tillatelse til å arrangere et aktivt ritt trukket tilbake, men forbundet valgte å gi dispensasjon fra reglene. Rittet ble avviklet som en aktiv fellesstart, og førstepremien gikk til Audun Fløtten.

For 2016-utgavens del ble det tidlig klart at politiet ikke tillater annet enn en turrittpulje fra Trondheim, og forbundet har sagt de ikke gir dispensasjon fra regelverket. Dermed har ikke Fløtten, eller andre som sykler med profflisens, muligheten til å delta. Samtidig bortfaller også muligheten til pengepremier.

Norges Cykleforbund har jobbet sammen med både arrangør og veimyndigheter for å få avviklet et aktivt ritt fra Trondheim. Forbundets generalsekretær, Bjørn Sætre, blir urolig over forventningen om pengepremie.  

– Vi har jobbet med Styrkeprøven for å arrangere et aktivt ritt, men vi har ikke nådd den målsetningen. Vi ønsker like vilkår og like regler for det nivået arrangementet er på. Det er forskjell på aktivt ritt og turritt, sier han.

Han sier til Landevei at han vil ta kontakt med arrangøren for å få klarhet i situasjonen.

– Hva skjer om arrangører bryter dette regelverket?

– Jeg har ikke klart for meg hva som er sanksjonsmulighetene. Forbundet har verken kapasitet eller som oppgave å drive etterforskning der vi reiser rundt og kontrollerer. Det er en tillitssak at arrangører følger regelverket. Det er vår grunnholdning, sier Sætre.

OSI-rytter Knut Sande håper på sin side at Styrkeprøven kan dele ut pengepremien. For han er muligheten til å vinne 50.000 kroner noe av den største motivasjonen for å tråkke den enorme distansen.

– Ja, den (pengepremien) er viktig. Jeg tror ikke jeg ville kjørt rittet om det ikke var for premien. Indirekte gir det rittet en enorm status, jeg kjenner ikke til noen andre ritt for amatører med så store premier. Jeg ser det er mange utlendinger på startstreken, og jeg tror at pengepremien er en bra lokkedue for utlendingene som stiller til start, sier han.

Styrkeprøven, som har ritt med start i Trondheim, Lillehammer, Kvam, Gjøvik og Eidsvoll, går av stabelen neste helg.

ØNSKER SIKRE RITT: Vi ønsker like vilkår og like regler for det nivået arrangementet er på, sier Bjørn Sætre i NCF.

Publisert 10. juni 2016 kl 16.50
Sist oppdatert 10. juni 2016 kl 16.50

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen