HISTORISKE? Hvis Styrkeprøven nå må avlyses for andre år på rad, frykter rullelagskapteinene at 2019 kan ha vært siste gang noen syklet Trondheim-Oslo som ritt. Foto: Ola Morken
Lesetid: 5 minutter
I forrige uke ble det klart at Styrkeprøven Trondheim-Oslo må utsettes, og i verste fall avlyses. Det er dystre nyheter, for rittet slet med synkende deltakertall i flere år allerede før pandemien rammet Norge.
Kapteinene på de største lagtempolagene frykter simpelthen at det er slutt for Norges mest kjente turritt.
Siden toppåret i 2011 med totalt 9500 deltakere fordelt på alle Styrkeprøvens distanser, var Styrkeprøven nede i totalt 3400 deltakere i 2019.
Mens de store rittene gjerne var syklistenes drøm tidligere, er mer ordinær sykling, alternative konkurranseformer og velrenommerte internasjonale ritt nå reelle alternativer til de etablerte norske turrittene når disse igjen kan arrangeres.
Det gjelder også for Bernhofts eget lag og de andre topplagene på Trondheim-Oslo, som vurderer å gjøre opp i Vätternrundan i Sverige dersom Styrkeprøven må avlyse også i år. Det tror Bernhoft vil ramme Styrkeprøvens synlighet, for han mener at det i hovedsak er rekordlagene som har skapt blest rundt rittet de siste åra.
– Alle de store rullelagene har stått i bresjen for markedsføring av Styrkeprøven de siste årene med mange artikler i Landevei og (innlegg) på sosiale medier. Om vi nå må se til Sverige og Vätternrundan i september for å få syklet ritt i år, vil det være veldig synd både for oss som helst vil sykle ritt i Norge, men også for Styrkeprøven som mister en stor bidragsyter til markedsføringen av rittet. Vår markedsføring vil jo da gå til Vätternrundan, sier han.
Uforutsigbarheten kan bli spikeren i kista for Styrkeprøven Også Team Kjekkas-kaptein Roy Magne Storholm trekker fram at Styrkeprøven og de tradisjonelle breddearrangementene er viktige og motiverende treningsmål for mange. Dette gjelder også hans eget lag, som seier på Trondheim-Oslo som sesongens hovedmål.
Hvis det over tid hersker usikkerhet rundt hvorvidt Styrkeprøven faktisk kan avholdes, tror Storholm at mange deltakere vil lete etter mer forutsigbare alternativer.
– De fleste sykler for mosjon og fordi det er sosialt og gøy, men det er ikke til å stikke under stol at det å sette seg treningsmål som Styrkeprøven er en drivkraft og en viktig motivasjon for mange. Om Styrkeprøven nå blir avlyst igjen, kan du fort få en flukt til for eksempel Vätternrundan i Sverige, eller at folk mister interessen og ikke ønsker å bruke så mye tid på syklingen når det blir så uforutsigbart om rittet faktisk kan avholdes, sier Storholm.
I den sammenheng trekker han paralleller til Birkebeinerrennet som nylig måtte avlyse skirennet for andre år på rad på grunn av pandemien.
– Det har jo vært voldsomt deltakersvikt i etterkant av siste avlysning av Birkebeinerrennet. Så vidt jeg veit, er ikke det endret deltagelse i Vasaloppet, og Vätternrundan er proft arrangement, så får folk først smaken på det, kan det kanskje bli deltakerflukt til Sverige på sykkel også, sier Storholm.
Kjekkas-kapteinen understreker at dette er hans spekulasjoner, men frykter det kan bety kroken på døra for Trondheim-Oslo.
– Om det blir slik, så kan det fort bli slutten for Trondheim-Oslo. Dette er bare spekulasjoner, men med retningslinjer fra veivesen og politi så antar jeg at Styrkeprøven er avhengig av nok deltagere for at det skal være økonomisk forsvarlig å arrangere, sier han.
Avlysning kan skade Styrkeprøvens omdømme Etter at samtlige av Styrkeprøvens ritt ble avlyst i 2020, gikk Styrkeprøven hardt ut i fjor høst og lovet at ingen ritt skulle avlyses i 2021.
Det løftet kan bli vanskelig å holde, til tross for rittledelsens intensjoner og grunnet forhold utenfor Styrkeprøvens makt.
I år skulle Styrkeprøven etter planen vært arrangert 11. til 13. juni, men sist uke ble det altså klart at rittet må flyttes til etter sommerferien. Styrkeprøven jobber i skrivende stund med politi og vegmyndighetene for å finne alternative datoer for å arrangere rittet. Men hvis det ikke lar seg gjøre, må Styrkeprøven i verste fall avlyses for andre år på rad.
Pål Sørvoll, som sammen med Bernhoft er initiativtaker til det nye satsingslaget Heinemann Team Oslo, tror det vil skade Styrkeprøvens omdømme dersom en eventuell avlysning framstår som en enkel løsning for arrangøren.
– Hvis rittet avlyses enda en gang, ser jeg ikke bort fra at rekordlagene da mister interessen for Trondheim-Oslo og heller velger andre ritt i Norge eller utlandet. Det gjelder særlig hvis vi ender opp med en situasjon hvor Styrkeprøven ikke gjør sitt beste for å arrangere Trondheim-Oslo i august, med andre ord, hvis de bare ender opp med å avlyse alt nå før sommeren, sier han.
Sørvoll tror i ytterste konsekvens at det kan være kroken på døra for Styrkeprøven.
– Det verste som kan skje er at Trondheim-Oslo neste år får så få påmeldte at de må avlyse rittet. Så 2019 kan ha vært siste gang noen syklet ritt fra Trondheim til Oslo.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.