– Vi har uttalt at vi ikke bare skal vinne, vi skal sette ny rekord på Trondheim-Oslo, bekrefter Frode Jermstad.
Han er en av rytterne i Trønderekspressen, og en av de som ved siden av kapteinstrioen har tatt ansvar for både treningsveiledning og nivåheving inn mot neste sesong.
– Ambisjonen er at vi ikke bare skal forsvare seieren fra i år, men også sette ny rekord. Det trigger oss i seg sjøl, men siden det er andre som også har satt seg som mål å sette ny rekord, blir vi nødt til det om vi skal vinne, sier Jermstad.
LES OGSÅ: Trønderekspressen knuste Rye
Saken fortsetter under
TRENINGSKOORDINAOR: Frode Jermstad passer på at lagkameratene får trent nok. Trøndersk vintervær er ingen hindring. Foto: Privat
REKORDREKRUTTERING
I fjor hevet trønderne seg fra en gjeng kompiser med sykkel og kondis til et veldrevet lag med mål om å vinne det 540 kilometer lange rittet. I år må det ytterligere stigning til om de skal holde utfordrerne på avstand.
LES OGSÅ: Ikke akkurat sveitsisk urverk
Da Trønderekspressen hevet lista ytterligere for 2018, ble det rekordrekruttering til prosjektet. Der laget i fjor hadde en bruttostall på 40 mann til de 30 plassene i pulja, er det i år 60 ryttere som kjemper om en plass i nettotroppen som sykler Trondheim-Oslo 16. juni.
Årets bruttotropp består av en sterk kjerne av lokale ryttere mellom 30 og 50 år, samt noen jokere fra andre miljøer.
– Vi bygger videre på det laget vi hadde i fjor, men vi holder døra åpen og alle stiller på lik linje. Det betyr at det ikke bare er de nye som må vise seg fram, men vi som har vært med før må også heve oss for å bli tatt ut. Det er de 30 som har bevist form og kapasitet gjennom vårsesongen som får plass på laget, sier Jermstad.
Saken fortsetter under
MERSMAK: Trønderekspressen knuste Rye på Trondheim-Oslo i juni. Nå hever de lista for 2018. Foto: Trønderekspressen
STERK BRUTTOTROPP
Jermstad trekker fram at Bodø-rytteren Anders Lillevik er kommet inn i bruttotroppen i år, og han forventer at Nordlendingen vil bidra til å heve nivået.
Dessuten er unggutta Jon Andreas Klokkehaug og Norgescuprytteren Eirik Wendelborg med videre for 2018. Begge var med i årets tropp. Klokkehaug har blant annet seier på Jotunheimen Rundt 2016 og tredjeplass i årets utgave på sin ritt/CV, og har bare unntaksvis landet utenfor pallen på det han har stilt opp i de siste tre åra.
LES OGSÅ: Kjørte alene fra Lom
Wendelborg har også levert en rekke pallplasser i de rittene han har deltatt i de siste sesongene og blir en viktig rytter for laget kommende sesong, så sant han ikke får en kontinentallagskontrakt som hindrer ham i å sykle Styrkeprøven.
Saken fortsetter under
SEIG: Jon Andreas Klokkehaug kjørte alene fra Lom da han vant Jotunheimen Rundt i 2016. Foto: Leif Andreas Skare
SAMARBEID MED OLYMPIATOPPEN
Også i år får Trønderekspressen hjelp til å sette opp et basisprogram for troppen. Dette er basert på periodisering, kontinuitet og progresjon utover sesongen.
– Det er ikke noe hokuspokus. Det må trenes jevnt og trutt, og det må legges ned mange timer. Skal vi bli bedre er vi nødt til å gå i kjelleren noen uker for så å slippe opp andre uker. Samtidig handler det om å holde seg frisk og ha noe å trå til med når våren kommer. Det er bedre å hvile en dag for mye enn en dag for lite. Trener du deg i senk i november, desember og januar, mister du det løftet du skal få i februar til april. Det er tross alt etter at snøen går i Trøndelag at man virkelig skal begynne å løfte seg, forklarer han.
Jermstad antyder at de fleste legger ned åtte til ti timer trening på lette uker, og mellom 20 og 25 timer på de harde ukene. Såpass må det være for å klare å heve laget så mye som kreves.
I tillegg til opplegget fra Olympiatoppen, sitter laget på ressurspersoner med lang erfaring og betydelig kompetanse på hva som kreves for å lykkes med nettopp Trondheim-Oslo. Jermstad var blant annet med på CK Victoria-laget som vant rittet i 2010 og en del av fjorårets vinnerlag, samt at kapteinteamet med Geir Møllegård, Arne Inge Hangerhagen og Hans Jørgen Rambeck til sammen har syklet Trondheim-Oslo 26 ganger.
LES OGSÅ: Alt handler om 2018
Saken fortsetter under
TIMEVIS: Lange økter er avgjørende for å legge tilstrekkelig grunnlag for Styrkeprøven i juni. Foto: Trønderekspressen
– DETTE TAR VI SERIØST
Trønderekspressen kjører fellestrening både lørdag og søndag gjennom hele vinteren, og selv på langturene i sludd og snø og motvind er det bra frammøte.
– Dette tar vi seriøst. På lørdagsøktene sykler vi med kross-sykkel og piggdekk, gjerne opp mot 15 til 17 mil. Det krever sin mann, men det ser ikke ut til å skremme noen. Vi er jevnlig mellom 20 og 40 ryttere på disse øktene, sier Jermstad.
Søndagsøkta er en totimersbolk på terskelintensitet med drag av ulike slag.
– Disse øktene er spesifikt rettet mot det som skal gjøre oss gode på Trondheim-Oslo. Watten og O2 må opp, det er ikke mer komplisert enn det, sier han. Utover våren vil Trønderekspressen også kjøre ukentlige lagtempoøkter, slik at rulla sitter trygt når starten går 16. juni.
– Styrkeprøven er et unikt ritt på så mange måter, men det setter veldig krav til både kjørestyrke og sikkerhet, og det vil vi legge vekt på i uttaket, sier Jermstad.
Som oppkjøring skal Trønderekspressen blant annet sykle lagtemporittet Victoriarunden og flere lokale turritt, mens Trondheimsfjorden Rundt i begynnelsen av juni vil være lagets generalprøve før Styrkeprøven. Etter dette skal nettotroppen tas ut.
FELLESTRENING: Hver søndag kjøres det to timer på terskel, og om vinteren går denne økta innendørs. Foto: Trønderekspressen