Sykkelmiljøet opplever Rye SK som en av de mest solide rittarrangørene. Men også de sliter med Øyeren rundt og Nordmarka rundt. Rittleder er redd enkelte typer ritt er historie.
INSTITUSJONER: Både Ryes rullekollektiv og Nordmarka rundt er institusjoner på Østlandet. Nå frykter SK Rye for rittets fremtid. Foto: Ola Morken.
Lesetid: 4 minutter
– At noen avlyser ritt fordi de ikke skaffer nok mennesker til dugnad, har jeg stor forståelse for. Vi har prøvd å utdanne flere vakter, men ironien er det finnes ingen bonus for å ta slike kurs. Du blir bare pålagt å delta på dugnad enda flere ganger.
Det sier Stein Hemma i SK Rye, rittleder i Nordmarka rundt og Øyeren rundt.
Nordmarka rundt er et av vårens høydepunkt for syklister fra Oslo og omegn. Konkurransen er primært et ritt for lag som ønsker å sykle rulle, og selv om det er prestisje å være raskest, handler det mest om at klubbene bruker rittet som trening til Styrkeprøven.
Øyeren rundt arrangeres rett før skolestart i august, og samler både turryttere og mastersyklister som vil måle formen etter sommeren.
Nordmarka rundt ble avviklet som normalt med langt færre deltagere enn normalt, mens Øyeren rundt måtte avlyse masterklassen.
– Med 25 påmeldte totalt i master fordelt på syv klasser ville det blitt premier til alle som stilte, så vi valgte å avlyse. Tallenes tale er klar. Jeg vet ikke hva det skyldes, men det er labert. Dette rammer alle, det er mange arrangører som sliter, sier han.
Nedgang i norske ritt - lenker til øvrige saker
Interessen for landeveissykling har vært stabilt nedadgående siden 2012. I år har vi sett at flere arrangører har valgt å avlyse, utsette eller kraftig justere på omfanget av det som tidligere var populære ritt.
I denne artikkelserien snakker vi med deltagere, tidligere syklister, rittarrangører og forbundet om årsaker og løsninger.
I 2016 og 2017 var det over 700 påmeldte til Øyeren rundt, der 200 var mastersyklister i aldersbestemte klasser. I år var det rundt 200 påmeldte totalt.
Nedgangen har vært den samme i Nordmarka rundt. I 2016 hadde rittet 480 deltagere, men siden da har de hatt en årlig nedgang på 50-100 ryttere.
Begge rittene er kjent for å ha høy kvalitet i alle ledd, med god servering etter rittet. De færreste hadde trodd at disse rittene skulle bli rammet av nedgangen i rittdeltagelse.
– Jeg synes det er bekymringsfullt. Jeg rapporterer til hovedstyret i Rye, og noe av problemet vårt som arrangør er at påmeldingene kommer sent, mens planleggingen må starte tidlig. Når det er så marginalt som det er nå, lå vi lenge an til å tape penger på rittene. Vi tåler det, men det er grense for hvor mange år vi kan gå med underskudd, sier Hemma.
BORTE VEKK: Siden 2017 har 500 deltagere forsvunnet fra Øyeren rundt. Arkivfoto, Pål Westgaard.
Frykter ritt i tettbygde strøk forsvinner helt
Nedgangen i deltagere på norske ritt har vært forventet av både arrangører og deltagere, men omfanget er større enn de fleste hadde sett for seg.
Men om deltagerne skulle komme tilbake, er det mange rittarrangører som er frustrerte over de strenge kravene til løypevakter, som ble innført i 2017.
Nordmarka rundt har start og mål ved Bjerke i Oslo, og går også gjennom Bærum.
Løypevaktforskriften rammer ritt som går gjennom tett bebyggelse særlig hardt, selv om det avvikles på tider av døgnet der trafikken er minimal.
Det er en større bekymring for arrangøren enn få deltagere.
– Vi har motsatte tendenser. Mens antall ryttere går ned, øker kompleksiteten ved å arrangere ritt.
– Hvilke konsekvenser får det for rittene dere arrangerer?
– Jeg er mer engstelig for et ritt som Nordmarka enn Øyeren. Vi er pålagt flere stasjonære vakter, eksempelvis over alle fotgjengeroverganger. Vi har et godt samarbeid med politiet i Oslo, som også hjelper oss med trafikklys i Bærum. Om dette endres kan vi ryke på 30 nye vakter, og det vil koste mange penger, sier han.
Kompleksiteten rundt ulike ritt er enorm. En felles utfordring for rittarrangørene er følelsen av at løypevaktbehovet blir overdrevet, og at kompetansekravet til løypevaktene er for voldsomt.
Kravene som stilles til løypevaktene som opererer under Nordmarka rundt er høyt, og de trenger mange vakter.
Arrangører og deltagere har lenge snakket om at konsekvensen trolig blir at det blir for krevende å arrangere et ritt som Nordmarka rundt:
– Jeg ser ikke bort i fra det. Det kan godt være vi må over på rundløyper, eller lignende, sier han og fortsetter:
– For klubbene er Nordmarka rundt et oppkjøringsritt for Styrkeprøven. Om oppkjøringsrittene forsvinner, slik som Nordmarka, Randsfjorden og Enebakk, vil det kunne påvirke Styrkeprøven også. Det var med nød og neppe vi fikk organisert i år. Jeg frykter hele vårkalenderen kan kollapse, sier han.
Samtidig som deltagelsen i ritt er i fritt fall, opplever ikke arrangørene at de er færre syklister på veiene i det daglige. Sykkel som transportmiddel er i vekst, bransjen har gjennom koronaperioden meldt om eksplosiv vekst, og private initiativ har mange deltagere.
Men et eller annet har gjort at rittsyklister nå gjør andre ting.
– Jeg ser at folk er ute og triller og ruller, vi ser jo mange på for eksempel Oslo Dawn Patrol. Men det er tydelig turritt sliter, det kan hende vi gjør noe feil. Det virker ikke som det vi gjør appellerer til like mange lenger, sier han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.