Landevei har tatt et sveip over terminlistene og i samarbeid med lokale entusiaster kommet opp med et knippe turritt det er verdt å merke seg.
Kjersti Aanderaa, som nylig vant det sju dager lange etapperittet Viking Tour med knusende margin, gleder seg spesielt til Aarbakkerittet Lysebotn-Bryne kommende helg, og deretter følger blant annet Scanarittet på Jørpeland 13. september.
8. august: Lysebotn – Bryne, 150 km
Dette er en klassiker som jeg prøver å få med meg hvert år. Rittet har en nådeløs start der du går rett inn i en 15 km lang bakke med 930 høydemeter til toppen.
For meg som liker bakker er dette perfekt, og jeg synes det er fint at startfeltet får spredt seg tidlig i rittet slik at man slipper å sykle i altfor store puljer resten av rittet.
Etter den første lange bakken er det mye utfor og slakt nedover, men det kommer også noen nye stigninger, så det er ikke slik at man bare kan cruise inn til Bryne.
13. september: Sport1-rittet (Jørpeland), 51 km
Scanarittet starter på samme måte som Lysebotn – Bryne med en lang bakke der feltet raskt sprer seg. Deretter går rittet i småkupert landskap og det er et veldig hyggelig og kort ritt som er en perfekt avslutning på sesongen (for min del).
– Det er mulig jeg hiver meg med på Caverion Base Property rittet 31. august også. Det er 79 km og egentlig ikke min type ritt (litt for flatt), så det har jeg litt på hold, sier Aanderaa, som også har et par mindre ritt på planen framover.
– I tillegg skal jeg sykle et par små ritt i bedriftsserien som går på ettermiddagene. Det er Gilderunden (cirka 58 km) og en bakketempo (2.7 km) i Seldalsbakken.
31. august: SSS-rittet (Sandnes), 79km Roubaix
For Jone Ellingsen er det SSS-rittet i Sandnes som er ett av sensommerens høydepunkter.
– SSS-rittet er et belgisk inspirert ritt for landevei på grus og asfalt, og er etter min mening det kuleste rittet på terminlista etter sommerferien, sier Ellingsen.
Les også: SYKLISTEN VAR UTE ETTER ØL
SSS-rittet Caverion Base Property er et landeveisritt på ca. 79 km, som arrangeres ved Actionball i Sandnes. Det er foreløpig 10 gruspartier i rittet, som er inspirert av de store klassikerne som Paris-Roubaix, Flandern rundt med flere, sier Ellingsen.
Rittet kjører flere starter og konsepter:
LAGTEMPO
Lagene som består av maks åtte ryttere sykler samme løype som den lange fellesstartløypa
TURRITT
Et landeveisritt med inspirasjon av Flandern Rundt og Paris - Roubaix
I tillegg til turritt og lagtempo kjøres det også aktivt ritt for ungdom, trimritt, criteriumsritt for barn og familiedag med fokus på mestring og sykkelferdigheter.
ØSTLANDSPERLER
Kristin Falck er regjerende verdensmester på fellesstart for masters K45-49 og tok bronse i VM-tempoen 2014. Rye-syklisten byr på sine sensommerfavoritter på Østlandet.
Les også: KALKULERT RISIKO
9. august: Øyeren Rundt (Rælingen) 123km fellesstart
Øyeren Rundt er en klar favoritt på sensommeren. Flott trase, og langt nok, sier Falck.
Rittet gir valuta for startkontingenten både i form av distanse, høydemeter og utfordringer.
– Øyeren Rundt er ganske kupert, og det er gøy. Rittet avsluttes med en god klatring, og det liker jo jeg, sier Falck, som er grådig lei av å bli avspist med dameløyper.
– En del ritt er litt for korte, og særlig for damene. Av en eller annen grunn kortes løypene ned i en del ritt for damene, og det synes jeg for det meste er bare teit, sier hun.
Rittet inngår også i NCFs Masters Cup, og er en del av Oslo-Klassikerne, som består av Nordmarka Rundt, Tyrifjorden Rundt og Øyeren Rundt. Nytt i år er puljestart med seeding basert på Merida Rittranking.
– Tidligere har rittet vært preget av litt klabb og babb i forbindelse med for store felt, men i år gjør de det annerledes med flere startpuljer og de har fått det godkjent som en del av Masters Cup, så i år blir det ekstra moro, sier Falck.
16. august: Follorittet (20km runder, totalt 60-100km)
– Dette er et fint ritt der en og samme runde kjøres flere ganger. Det liker jeg. Da får man anledning til å planlegge litt hva slags sprell man har lyst til å finne på hvor og når, sier Falck.
Follorittet kjøres i en runde på 20.1km som kjøres fra 3 til 6 ganger avhengig av alder og kjønn. Menn elite kjører 6 runder, og kvinner elite kjører 4 runder. Rittet har start og mål ved Ås kirke, og har status som rankingritt for Masters Cup og Norgescup for ungdom.
5. september: To-mila i Hverven (20km)
To-mila i Hverven er en annen av Falcks favoritter, men i år får hun ikke deltatt ettersom rittet går parallelt med masters-VM i Danmark.
– Dette er ett av mine favoritt-temporitt, siden det er to mil og litt kupert. Distansen lang nok til å komme i et godt sig uten at det blir stress slik som jeg synes miltempo kan bli. Og ikke for langt, slik jeg synes tremils-tempoene kan bli, sier Falck.
8. september: Klatrekonge-finalen
– Dette klatrekongekonseptet er verd å ta med på lista, mener Falck.
– Det er et tøft konsept som skaper fellesskap, og er en god motivator for å få inn noen økter med maksdrag på treningsprogrammet.
Oslos Klatrekonge er formalisert gjennom Sagene sykkelklubb i år, med finale tirsdag 8. september har fått navnet Sagene Klatrekonge. Finalen er i år åpnet for alle, og kjøres som puljestart med seeding basert på listene fra Klatrekongen Oslo.
– Det er storveis at en syklist og blogger som Marin Hoff kan skape så mye engasjement som han har gjort, og gjøre ritt tilgjengelig som en slags kontinuerlig online happening der du selv kan kjøre på Strava når du vil og så ofte du vil, og så kulminerer det i en finale, sier hun.
Les også: LURTE SEG TIL KLATREKONGE
Den første utgaven av Oslos Klatrekonge ble arrangert i 2012. Siden har konseptet vokst, og i år er konkurransen utvidet til Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.
GJØRME, BLOD OG ØL
Etter den tradisjonelle landeveissesonge er det selvsagt duket sykkelkross utover hele høsten, for de som ikke er redd for gjørme, regn og kulde.
Årets Norgescup i sykkelkross starter 10. oktober, og første ritt i cupen arrangeres av Bærum og Omegn CK. Totalt er det sju ritt i Norgescupen, som ender med NM i Svelvik 15. november.