– At jeg nå velger å legge Hope Challenge Oslo inn i NCFs terminliste med de kravene det medfører for meg, er ene og alene fordi jeg ønsker ro rundt arrangementet, sier Stein Magnus Olafsrud, mannen bak veldedighetsrittet der syklister «everester» klatringen til Grefsenkollen.
INN I NCF-VARMEN: Hope Challenge Oslo får SK Rye som arrangørklubb fra 2020, blir terminlistefestet i NCF og får dermed alle formaliteter på plass, etter tre år uten tilstrekkelige tillatelser og forsikringer. Foto: Bjørn Saksberg
Lesetid: 5 minutter
I tre år har han insistert på å arrangere Hope Challenge Oslo som frittstående arrangement, hvor overskuddet går til organisasjonen Hope for Justice. I år betalte 80 deltakere 2000 kroner hver for å sykle opp og ned Grefsenkollen. Problemet er at denne organiseringen krasjer med regelverket til Norges Cycleforbund og at rytterne ikke er forsikret. Nå bøyer primus motor Stein Magnus Olafsrud. SK Rye står formelt som arrangør av rittet, som er lagt inn i terminlisten til NCF i 2020.
– At jeg nå velger å legge Hope Challenge Oslo inn i NCFs terminliste med de kravene det medfører for meg, er ene og alene fordi jeg ønsker ro rundt arrangementet. Som en bonus vil jo da deltakerne også være forsikret i henhold til lisensforsikringen, og arrangementet vil ha den arrangementsforsikringen jeg ellers ville ha kjøpt separat. SK Ryes bidrag her er at de står som arrangør av rittet, men det er jeg som har ansvaret for at vi har nødvendige, godkjente vakter, og at alle formaliteter som søknader og tillatelser er på plass, sier Olafsrud.
Olafsrud understreker at Ryes rolle er hovedsakelig på papiret. Det er fortsatt Olafsrud og hans frivillige som skal arrangere, administrere, tilrettelegge og gjennomføre Hope Challenge Oslo på lik linje med tidligere utgaver.
– Styret i SK Rye har vedtatt at de vil stå som ansvarlig arrangør av Hope Challenge Oslo neste år. Det er jeg utrolig takknemlig for, sier Olafsrud.
Veldedighet Konkurransen Hope Challenge Oslo går ut på å sykle opp og ned Grefsenkollen inntil deltakerne har syklet oppover et antall høydemeter som tilsvarer Mount Everest, Mont Blanc eller Galdhøpiggen, eller 10.000 høydemeter for de mest ambisiøse (som gir innpass i High Rouleur’s Society). For øvrig er det satt verdensrekord på 10 000 høydemeter alle gangene Hope Challenge Oslo har vært arrangert, og konkurransen har opparbeidet seg høy status i miljøet.
ILDSJEL: Stein Magnus Olafsrud i EFCT! Foto: Privat
Alt skal gå til formålet Stein Magnus Olafsrud er opptatt av at hele overskuddet fra Hope Challenge Oslo skal gå uavkortet til arrangementets veldedige formål. Rittarrarrangøren har også ønsket å stå fritt til å bruke sine egne sponsorer og samarbeidspartnere, og ikke måtte ta hensyn til forbundets eller den arrangørklubbens sponsorer og samarbeidspartnere.
Norges Cycleforbund har gjentatte ganger oppfordret Olafsrud til å terminlistefeste Hope Challenge Oslo, blant annet med argumentet om at både deltakere og arrangør forsikret når det er en klubb tilknyttet NCF som er arrangør.
I 2019 ble en deltaker skadet i rittet, og den påfølgende oppvasken førte til nytt fokus på organiseringen.
Saken fortsetter under bildet.
NATTSYKLING: Deltakerne i Hope Challenge Oslo sykler til de har oppnådd det antall høydemeter de har satt seg fore, og for mange betyr det å sykle gjennom natta. Foto: Bjørn Saksberg
Blir ikke dyrere for deltakerne Når Hope Challenge Oslo kommer på syklistenes terminliste betyr det også at deltakerne må ha lisens. De som har helårslisens er dekket av denne, mens andre må ut med 220 kroner i engangslisens. Olafsrud vil sørge for at de som må betale engangslisens for en rabatt på deltakeravgiften på 2000 kroner.
– Vi har estimert at minst 70 prosent av de som deltar i Hope Challenge Oslo uansett har helårslisens, så for de som ikke har helårslisens, tar vi kostnaden. Det skal koste 2000 kroner å være med uansett om du er medlem i en klubb tilknyttet NCF eller ikke, sier han.
Saken fortsetter under
VELDEDIGHET: Deltakerne i Hope Challenge Oslo betaler 2000 kroner for å sykle opp og ned Grefsenkollen til inntekt for organisasjonen Hope for Justice. Slik blir det også i framtida selv om konkurransen nå blir terminlistefestet i NCF med SK Rye som arrangør. Foto: Bjørn Saksberg
Lett å støtte Hope Challenge Oslo For SK Rye er det uproblematisk å ta på seg arrangøransvaret for Hope Challenge Oslo overfor NCF.
– Stein Magnus Olafsrud og flere av de frivillige i hans arrangementsstab er medlemmer i SK Rye, og det er flere ryttere fra Rye som deltar i Hope Challenge Oslo. Så det er lett for oss å støtte et arrangement for egne medlemmer, og her kan vi proaktivt være med å sikre at dette unike arrangementet videreføres, sier Arild Hermansen, som er leder i SK Rye Sykkel.
Han ser få utfordringer med arrangementet, verken praktisk eller formelt.
– Hope Challenge Oslo er et kompakt ritt med få deltakere og liten risiko, samt at det er teknisk relativt ukomplisert å gjennomføre i henhold til de gjeldende reglene til NCF, politi og vegvesen. Ved å stå som arrangør kan vi bidra til at konkurransen nå kommer inn i ordnede former og det blir ryddighet rundt Hope Challenge Oslo, sier Hermansen.
Dessuten mener Hermansen at Hope Challenge Oslo er en unik konkurranse, og er glad for å kunne bidra til at rittet videreføres. Han tror heller ikke at Hope Challenge Oslo vil stjele deltakere fra andre Rye-arrangementer eller terminlistefestede ritt for øvrig.
– For det første er dette et smalt arrangement med relativt få deltakere, så langt under 100 hvert år, men det er viktig for de deltakerne som er opptatt av denne typen konkurranser. Dessuten er det ingen andre store arrangementer på terminlista den helga, verken fra Rye eller andre, sier Hermansen.
FAKTA: HOPE CHALLENGE OSLO
24-timers arrangement der deltakerne sykler opp og ned Grefsenkollen for å samle høydemeter.
Bakken i Grefsenkollen er 1.8 kilometer lang, har 122 høydemeter og har en gjennomsnittlig stigning på 6.7 prosent.
Arrangert første gang i 2017
Deltakerne i Hope Challenge Oslo 2019 kunne velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen med 8488 høydemeter krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10 000 høydemeter på en og samme økt. Nytt i år er egen klasse for firemannslag, og egen konkurranse for løper som arrangeres parallelt med sykkelarrangementet. Løperne kan velge mellom 24-timers løp, 12-timers løp, maraton og halvmaraton.
I 2019 var det 80 deltakere i Hope Challenge Oslo. Det var 10 som syklet 10 000 høydemeter, 17 som everestet med 8 848 høydemeter, 19 som syklet Mont Blanc med 4 808 høydemeter, og 17 som syklet Galdhøpiggen med 2 468 høydemeter. Fem personer gjennomførte 24 timers løp, sju personer løp halvmaraton og to løp maraton.
Hope Challenge Oslo arrangeres til inntekt for organisasjonen Hope for Justice.
Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel.
Ifølge organisasjonen finnes det i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver, og menneskehandel innbringer 150 milliarder kroner årlig, nest mest etter narkotika.
VERDENSMESTER: Kim van Orschoot (midten) satt verdensrekord på 10 000 høydemeter da hun syklet Hope Challenge Oslo i 2018. Foto: Bjørn Saksberg
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.