Det tre dager lange etapperittet på Hadeland går fra 29. juni til 1. juli og byr som vanlig på prolog, tre harde etapper, trøyer, TV-dekning, sjampis og bankett, og er ferdig akkurat i tide til første dag av Tour de France.
Rojan Rundfahrt arrangeres for sjuende gang, og har et maksantall på 120 deltakere, og mandag var det over 100 påmeldte.
– Det er først til mølla som gjelder, sier Øyvind Nordengen i arrangementskomitéen.
Årets utgave åpner tradisjonen tro med prolog og påfølgende sprint for de 20 beste karene og de fem raskeste jentene torsdag kveld. Fredag kjøres en fellesstart med klassikerstil: korte knekkere og et grusparti. Lørdag avsluttes det hele med en fellesstart som byr på fire motbakker og målgang på toppen av den tøffeste av dem: Lynnebakka der de siste 2.2 kilometerne har 10.7 prosent stigning.
LES OGSÅ: Kledd for vinteren
Saken fortsetter under
SMERTEFULLT: Lynnebakka er avslutningen på siste etappe, og det er liten tvil om at den kostet for Vidar Mehl, terrengsyklisten som tok andreplass sammenlagt i fjor. Foto: Kirsti Ruud
Flere av de aktive bruker årets utgave som oppkjøring til Tour de Hallingdal som går uka etter Rojan Rundfahrt. Tour de Hallingdal, som går 6. til 9. juli, er i år en del av Norgescupen, og første gang på en årrekke at det er et etapperitt i cupen. Dermed blir Rojan Rundfahrt desto mer relevant for de aktive.
LES OGSÅ: Hever status og løypeprofil
TRØYER OG SLIKT
Slik seg hør og bør for en tour, skal det kjempes om flere trøyer: sammenlagttrøye for menn og kvinner, junior og veteraner, samt sprinttrøye og klatretrøye. Og selvsagt sjampis på pallen.
SLIK GIKK DET I FJOR: Gulliksen og Træen vant Rojan Rundfahrt
– Vi vet fra tidligere at det skiller mye opp Lynnebakka, så ingenting er avgjort før siste meter er tråkket, sier Nordengen.
Blant forhåndsfavorittene til sammenlagtseieren er Kristian Oftedal, Sindre Bjerkestrand Haugsvær, Dan Erik Hansen og Asbjørn Slagtern Fjellvåg. Andre sterke ryttere er Aasmund Groven Lindtveit, Knut Sande, Jo Nordskar.
Terrengspesialisten Vidar Mehl, som overrasket med andreplass sammenlagt i fjor og seier på den seige avslutningsetappen, sykler NM terreng maraton på lørdag og stiller derfor ikke i år.
Det gjør derimot damevinner fra 2016, Line Marie Gulliksen fra BOC Elite. Også klubbvenninna Kirsti Ruud er tilbake på startstreken i år. De må regne med kamp om etappene og sammenlagten fra blant annet Kristin Falck og Christina Bus Holth.
LES OGSÅ: Gjør hverandre gode
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
SJAMPIS: Ingen grunn til å kaste bort gode bobler med å spraye dem over podiet og publikum. Foto: Kirsti Ruud