Lørdag er det klart for tredje utgave av Hope Challenge, og aldri har det vært så mange som vil sykle opp og ned Grefsenkollen for å samle tusenvis av høydemeter.
POPULÆRT: I år er det rekordmange påmeldt til Hope Challenge i Grefsenkollen, der deltakerne sykler opp og ned samme bakken for å samle høydemeter. Foto: Bjørn Saksberg
Lesetid: 4 minutter
En klassisk everesting, altså at en rytter samler minst 8 848 høydemeter ved å sykle opp og ned samme bakke i en og samme økt, betyr 73 runder opp og ned Grefsenkollen. De som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10.000 høydemeter på en og samme økt. Det er også mulig å ta “Galdhøpiggen” i Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner.
Årets utgave starter lørdag klokka 12, og deltakerne har 24 timer på seg til å komme i mål. Se fakta lenger ned i saken
Hope Challenge arrangeres til inntekt for organisasjonen Hope for Justice. Det finnes i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver, og menneskehandel innbringer 150 milliarder kroner årlig, nest mest etter narkotika. Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel.
Blir det ny verdensrekord? Begge de regjerende verdensmesterne på 10 000 høydemeter er påmeldt: Kim van Orschoot fra BOC på damesiden, og Jonas Orset på herresiden. Begge satte verdensrekord på øvelsen under Hope Challenge i fjor. Van Orschoot syklet da på 17 timer, 16 minutter og 40 sekunder i fjor, og slo med det gjeldende rekord med over en time.
Til årets arrangement kommer både Elisabeth Solberg og Bente Rossing. Rossing ble nummer to på 10 000 høydemeter i fjor, da hun slo daværende rekord men var i mål etter Van Orschoot.
Solberg er fersk på everesting, men vant blant annet Jotunheimen Rundt med en halvtimes margin tidligere i sommer, og har syklet Trondheim-Oslo med Rye Expressen i 2016 da laget vant og hun satte damerekord på distansen.
– Jeg har ikke gjort noe liknende dette, men når jeg først skal ta turen kan jeg like godt bli der en stund. Jeg er jo glad i å sykle, og når jeg kan bidra med å samle inn penger til en god sak som dette, er det bare stas, sier Solberg.
Hun har ikke gjort noen spesielle forberedelser for helgas arrangement, men forventer at det vil komme både oppturer og nedturer underveis.
– Jeg trener jo jevnt og trutt, så det er vel bare å forberede seg på en langtur som kommer til å gjøre litt ekstra vondt. Men vondt har jeg hatt før, så det skal gå fint. Jeg gleder meg.
Saken fortsetter under
I fjor syklet Orset sine 10 000 høydemeter på 12:50:52 og slo daværende rekord med 22 minutter, men Orsets rekord fikk bare stå noen uker før Daniel Ingebo fra Drammen slo den med halvannen time. Orset lot seg utfordre, og slo Ingebos tid igjen med cirka 40 minutter i slutten av september 2018. Det er denne tida, 10:57, som er gjeldende verdensrekord på 10 000 høydemeter.
Konseptet everesting er å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. I Hope Challenge er det Grefsenkollen i Oslo som er kneika. De som sykler 10 000 høydemeter på en og samme økt får også innpass i det såkalte High Rouleur’s Society.
En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer.
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert over 3 150 gjennomførte everestinger av totalt over 2 000 personer (Les mer: http://www.everesting.cc/hall-of-fame).
Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg “Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.
Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.
I Norge var det registrert 102 everestinger per 12. mai 2019.
Maxim Golev har hittil everestet ti ganger, og er den med flest gjennomførte i Norge.
Kristian Rønning er Norges raskeste, med ni timer og 31 minutter i Lynnebakka på Hadeland i 2016. Han ligger i skrivende stund også den femte raskeste tiden i verden.
Håper å bikke 100 – Helt siden jeg startet Hope Challenge, har jeg drømt om å trekke 100 deltakere, så det hadde vært veldig moro om vi gjorde det i år. Tredje gang er jo et lite jubileum. Det er også moro at organisasjonen No Limitation, som jobber med ettervern for rusmisbrukere, stiller med et stort lag på 13 ryttere og har dette som sin hovedutfordring denne sesongen. To av disse sikter mot 10 000 høydemeter. Det er imponerende, sier Olafsrud.
I skrivende stund er der rett over 80 påmeldte, inkludert et halv dusin løpere. Det er første gang Olafsrud har åpnet Hope Challenge for løpere, som kan velge mellom 24-timers løp, 12-timers løp og maraton.
– Det var etter fjorårets sykkelarrangement at jeg fikk henvendelser fra folk som gjerne ville delta til fots, så da fant vi en mulighet for det. Jeg er spent på hvordan de vil like arrangementet, sier Olafsrud.
Online påmelding er nå stengt, men Olafsrud vil ordne påmelding manuelt for de som vil være med. De kan da henvende seg til Olafsrud på e-post eller mobil 924 52 003.
Saken fortsetter under
FAKTA: HOPE CHALLENGE
Deltakerne i Hope Challenge 2019 kan velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10 000 høydemeter på en og samme økt. Nytt i år er egen klasse for firemannslag, og egen konkurranse for løper som arrangeres parallelt med sykkelarrangementet. Løperne kan velge mellom 24-timers løp, 12-timers løp, maraton og halvmaraton.
Bakken er 1.8 kilometer lang, har 122 høydemeter og har en gjennomsnittlig stigning på 6.7 prosent.
I 2018 var det 55 deltakere som deltok i Hope Challenge. Totalt var det 16 ryttere som syklet 10 000 høydemeter, 16 som everestet med 8 848 høydemeter, fem som syklet Mont Blanc med 4 808 høydemeter, 12 som syklet Galdhøpiggen med 2468 høydemeter.
I 2017 syklet de 68 rytterne som deltok i Hope Challenge totalt 496.000 høydemeter på 22 timer. Da hadde 38 av deltakerne everestet.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.