Prolog: Hope Challenge 2019

– Det er noe unikt, fascinerende og karakterbyggende med å teste sine grenser, skriver Hope Challenge-ambassadøren Jonas Orset. Han ser frem til neste «everesting».

Sist oppdatert: 5. juli 2019 kl 07.00
TILBAKELEGGER EVEREST: Rytterne i denne distansen under Hope Challenge har ett døgn på å tilbakelegge 8848 høydemeter – eller mer! Foto: Kent Erik Harridsleff
TILBAKELEGGER EVEREST: Rytterne i denne distansen under Hope Challenge har ett døgn på å tilbakelegge 8848 høydemeter – eller mer! Foto: Kent Erik Harridsleff
Lesetid: 4 minutter

Den 29. september vil alltid være en spesiell dag for meg. Tross alt, det er min bursdag. Men etter fjorårets rekordforsøk på å sykle 10.000 høydemeter på nettopp denne dagen kommer det til å være en enda litt mer spesiell dag. Jeg syklet 30 ganger opp og ned Lynnebakka ved Gran. At forsøket endte med suksess og jeg satte ny verdensrekord med tiden 10 timer og 56 minutter, har for meg skapt en indre tatovering jeg alltid vil huske.

Les også: Knuste rekorden på 10.000 høydemeter

Jeg syklet for å hjelpe mennesker ut av moderne slaveri er noe jeg vil være stolt av. Aldri mer vil jeg på min bursdag gremmes over å bli ett år eldre, men jeg vil heller minnes at ingenting er umulig. Jeg vil huske på denne dagen som en frihetens dag, en dag jeg ble fri fra mine mentale begrensninger samtidig so jeg forsøkte å bidra til at andre óg skulle få mulighet til å leve fri fra tvang.

Orsets rekord i Hope Challenge 2018 ble raskt slått – dermed måtte han igjen ut på sykkelen og ta den tilbake. Og det på bursdagen sin, heiet frem av mor og far. Foto: Privat
Orsets rekord i Hope Challenge 2018 ble raskt slått – dermed måtte han igjen ut på sykkelen og ta den tilbake. Og det på bursdagen sin, heiet frem av mor og far. Foto: Privat

Det er noe unikt, fascinerende og karakterbyggende med å teste sine grenser. Å gå ut av komfortsonen. Å gjøre noe du kanskje ikke viste om du ville lykkes med.

Les også: Orsets rekord fra Hope Challenge 2018 fikk ikke stå lenge

Gleden ved å forsøke skal være større enn frykten for å feile

Det kan være litt skummelt, men man bør aldri la seg overmanne av redselen for å mislykkes. Heller skal man søke gleden ved å delta og verdsette på tilfredstillelsen om du lykkes. Det verste som kan skje at at man ikke lykkes, men uansett kan man ta med seg lærdom og stolthet fra at du turte å utfordre dine grenser. Du er ikke redd for å feile lenger. Og da vil du før eller senere lykkes.

Les også: Norge best i verden på Everesting

Hope Challenge

Rekordforsøket i Lynnebakka var årets andre 10.000 hm. Mitt første toppforsøk var i Grefsenkollen under Hope Challenge. Det var utrolig natt der man fikk utfordret grenser i fellesskap. Det var samhold, sosiale rammer og glede.

I år blir Hope Challenge arrangert 3.august og jeg gleder meg til en ny ut-av-deg-sjæl-opplevelse. Du bør ta muligheten, bli med meg og skap minner for livet.

Foto: Jonas Orset
Foto: Jonas Orset

Ulike distanser og opplevelse for alle

Hope Challenge er et unikt døgn, der man melder seg på valgfri distanse man skal sykle opp den 1,9 km lange Grefsenkollbakken i Oslo. For noen er Galdhøpiggen og 21 ganger målet. Andre forsøker seg på Mont Blanc, 4800 – 40 ganger. De gærne forsøker seg på Everesting, det vil si å sykle tilsvarende høydemeter som verdens høyeste fjell. 73 repetisjoner og 8850 høydemeter. Om noen mot formodning ikke skulle få nok kan man fortsette til 10.000 høydemeter og få anledningen til å tre inn i klubben High Roulers Society.

I år kan man også melde seg på som løpet eller danne lag som sykler stafett eller sammen til antall bestigninger er nådd. Dette er for alle, om man klarer 1 runde eller 82.

Men dette handler ikke kun om egen prestasjon.

Vi kan bekjempe moderne slaveri

Hovedformålet med Hope Challenge er å skape oppmerksomhet rundt moderne slaveri og samle inn penger til Hope for Justice' innsats mot å bekjempe det. I verden finnes det 25 millioner slaver. Det er barn som blir dratt ut av skole, fremtiden deres ødelages og de blir tvunget inn i prostitusjon og tvangsarbeid. Det er kvinner som utnyttes til å sy klær på en fabrikk 20 timer i strekk til luselønn, knapt uten pause. Stopper arbeideren mister hun den livsnødvendige jobben. Unge menn lures inn i narkotikaindustri eller annet skittent arbeid uten noen form for sikkerhet. De fratas rettigheter og jobber for kriminelle grupper som ikke bryr seg om menneske- eller naturvern. Naturressurser utnyttes og menneskene slites i hjel.

Moderne slaveri er et av nåtidens største og mest utbredte utfordringer. Det ødelegger menneskeliv, økonomisk rettferdighet, har enorme klima- og natur konsekvenser og er kanskje den største trusselen for en god fremtid.

Rytterne er klare for et døgn med everesting. Foto: Bjørn Saksberg
Rytterne er klare for et døgn med everesting. Foto: Bjørn Saksberg

Gjør en forskjell for deg selv, og for andre

Den 3. august kan du være med å utgjøre en forskjell. Du får utfordre deg selv samtidig som du være en del av årets herligste sykkel-happening. Det blir sosialt, morro og du vil bli sett og heiet på. Ikke minst vil du være med og utgjøre en viktig forskjell i kampen mot moderne slaveri.

Hope Challenge Oslo kommer til å bli en fest jeg ikke kan gå glipp av. Håper å se deg der, enten på sykkel, i joggesko eller langs løypa!

Mitt beste sommerråd: Bli med på Hope Challenge 3.august 2019

Publisert 5. juli 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. juli 2019 kl 07.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen