Dette innebærer blant annet at de ikke hadde forsikring for deltagerne, noe en har om en arrangerer med forbundstilknyttet klubb.
Norges Cykleforbund har få, om noen, sanksjonsmuligheter ovenfor deltagere eller arrangører av de «ulovlige rittene», altså ritt som av ulike årsaker ikke er terminlistefestet.
Så hva kan forbundet egentlig gjøre, og kan utøvere miste lisensen sin om de deltar i et ulovlig ritt, selv om de ikke vet det er ulovlig? Vi tok en prat med generalsekretær i Norges Cykleforbund, Eystein Stokstad.
STORT OPPLEGG: Organisatorisk har Hope Challenge vært en suksess. Administrativt har det vært mangler.
– Finnes det en reell fare for at inndragelser av lisens kan skje i Norge, eller at utøvere ikke kan delta på ulike arrangement fordi de vil miste lisensen?
– Det er klart at vi kan gjøre dette i ytterste konsekvens, men vi tror heller på dialog enn å sette hardt mot hardt. Doping er typiske tilfeller der vi trekker lisensen, men for NCF er det selvfølgelig ikke ønskelig å trekke lisensen fra deltagere i «ulovlige ritt» som ikke er i terminlisten. Likevel er det viktig at både utøvere og arrangører skjønner hvor viktig det er å ha gyldig forsikring,
– Når har man inndratt lisenser?
– Inndragelse av lisen er en UCI bestemmelse. Det har kun blitt praktisert ved repeterende, grove overtredelser av NCFs lover og regler, altså tilfeller der NCF anser rytter som en fare for andre i arrangementene. Dette gjøres for å besørge sikkerhet og rettferdige konkurranser.
– Arrangøren av Hope Challenge, altså Sten Magnus Olafsrud, er selv lisenshaver. Er det aktuellt å inndra hans lisens, for å holde han unna sporten?
– Hvorfor skulle vi holde han unna sporten? Sten Magnus er en kapasitet og viktig bidragsyter for norsk sykkelsport. Selv om han har vært uenige med oss betyr det ikke at vi skal inndra lisensen hans. Sykkelsporten har ikke «råd» til å miste en eneste arrangør eller deltaker som en konsekvens av underforsikring eller manglende kompetanse rundt risiko og ansvar en pådrar seg da en tilrettelegger for et idrettsarrangement.
VIL I DIALOG: Eystein Stokstad, generalsekretær i NCF, mener det skal ekstremt mye til før utøvere kan miste lisensen.
Når går en fra trening til ritt?
Enkelte arrangører ønsker bevisst å unngå å være en del av forbundet, for å sikre seg en høyere inntekt. Men ofte arrangeres det ritt uten at arrangøren har kjennskap til reglene. Men når er det egentlig et ritt, og når er det veldedighet?
I forbundets arrangørmanual er det flere ting som definerer at det er et sykkelritt. I hovedsak dreier dette seg om at omgivelsene opplever at det er et sykkelritt, som igjen defineres av enkelte elementer.
Dette er typisk startnummer, antall deltagere eller målbue. I tillegg finner vi passive elementer som start-og resultatliste, med nettomtale som en konsekvens av dette.Enkelte vil kanskje mene at det er urimelig å kreve enganslisens for små ritt, men Stokstad peker på mange fordeler.
Både forsikringen for lisenstager, altså syklistene, samt arrangørforsikringen til NFC skal være verdt investeringen alene.
VELDEDIGHET: Stein Magnus Olafsrud har avviklet Hope Challenge uten arrangørklubb. Det vil ikke få konsekvenser for ham eller deltagerne.
– Vi har i dag en svært god forsikringsordning som er tilpasset syklistene og de typiske sykkelrelaterte skader. Jeg tror generelt NCF må bli flinkere til å fortelle de som sykler hvor viktig deres bidrag er for norsk sykkelsport, samt tydeliggjøre fordelene i helårslisensen. Vi jobber nå i disse dager hardt for å forbedre lisensproduktet, slik at det skal bli økonomisk gunstig å kjøpe helårslisens. Dette gjennom frivillig utvidet sykkelforsikring og partnertilbud som gjør det billigere å drive med sykling.
– Noen vil kanskje ønske å arrangere et veldedighetsarrangement, der sykling er en del av aktivitetene. Når går dette fra å være en pengeinnsamling til et sykkelritt?
– NCF oppfordrer veldedighetsritt til å ta kontakt med NCF sentralt, og komme i dialog for å se om NCF kan bidra på noen måter. Det er likevel viktig å understreke at et sykkelritt er et sykkelritt uansett om pengene går til klubb eller veldedighet. Skal lisenssystemet fungere må vi ha likhet for loven. NCF kommer i en vanskelig situasjon om vi skal begynne å vurdere graden av veldedighet.
STOR STATUS: Hope Challenge har stor status, og flere meritterte ryttere på strek. Her Jonas Orset. Foto: Bjørn Saksberg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.