Til tross for monsun-preget regnvær reduserte Elisabeth Solberg verdensrekorden med nesten to timer under Hope Challenge i Grefsenkollen i Oslo natt til søndag.
GLEDESSPREDER: Elisabeth Solberg, som knuste verdensrekorden på 10 000 høydemeter, smilte på hver eneste runde opp og ned Grefsenkollen. Foto: Bjørn Saksberg
Lesetid: 5 minutter
Uværet natt til søndag skapte ekstra utfordringer, både for rekordforsøkene, men også for selve gjennomføringen.
– Da uværet brøt løs, måtte vi naturligvis senke farten betraktelig nedover, og det var steder der det var bekmørkt. Det ble ganske kaldt også, men det gikk greit. Da jeg kom i mål var det verste været over. Alt i alt hadde jeg en veldig positiv opplevelse, sier Solberg, som ikke var av sykkelen i løpet av tida hun bruke på sine 10 000 høydemeter.
Hope Challenge-debutanten, som tidligere i sommer satte ny damerekord på det 430 kilometer lange turrittet Jotunheimen Rundt, syklet opp og ned Grefsenkollen 82 ganger og rundet 10 000 høydemeter på 15 timer, 24 minutter og 50 sekunder. Det er nesten to timer raskere enn det som gjeldende verdensrekord for damer på 17:16:40. Solberg var også raskest av samtlige ryttere som syklet 10 000 høydemeter under Hope Challenge i år.
Solbergs to antatt sterkeste konkurrenter, fjorårets verdensrekordholder på 10 000 Kim van Orschoot og Kristin Falck, ga seg etter 40 runder, eller knapt halvveis mot 10 000 høydemeter.
Med helgas prestasjon er Solberg også en del av High Rouleur’s Society, en utmerkelse som gis til ryttere som har gjennomført 10 000 høydemeter i ett jafs (uansett slutt-tid).
Hope Challenge arrangeres til inntekt for organisasjonen Hope for Justice. Solberg har i skrivende stund samlet inn nesten 18 000 kroner til organisasjonen, også det er mest av samtlige deltakere.
Se fakta nederst i saken - saken fortsetter under
Tyngst etter halvgjort jobb – Jeg hadde bestemt meg for å holde mitt tempo, og ikke la meg påvirke av eventuelle andre rytteres åpning. Jeg kjørte så jevnt jeg kunne. Det var verst mellom 40 og 60 runder. Da syntes jeg at jeg hadde kjørt lenge, og så var det enda lenger igjen. Men samtidig var det super stemning, og at venner og familie stilte opp og ropte og heiet på meg gjorde underverker, sier Solberg.
Strategien ble å ikke tenke på de 10000 høydemetrene som ett prosjekt.
– Jeg satte meg delmål underveis og fokuserte på dem, ett etter ett. Den største motivasjonen var likevel at jeg gjorde dette for å samle inn penger til en god sak, og jeg syntes jeg skyldte alle bidragsgiverne å gjøre så godt jeg kunne. Jeg kunne jo ikke gi meg da.
Topp 3 Hope Challenge10 000 høydemeter 1. Elisabeth Solberg, SK Rye, 15:13:02 2. Øystein Hjelm, Blodsmak SK, 16:51:52 3. Alexander Mathiesen, Team Rynkeby, 18:15:07
Øystein Hjelm var raskeste mann i årets Hope Challenge, men tida holder ikke til å slå Jonas Orsets verdensrekord på distansen, som er på 10:57 og ble satt i Lynnebakka på Hadeland i september i fjor. Orset har også rekorden på 10 000 høydemeter i Grefsenkollen, som ble satt under Hope Challenge i fjor. Den er på 12:52 og står fremdeles.
En klassisk everesting, altså at en rytter samler minst 8 848 høydemeter ved å sykle opp og ned samme bakke i en og samme økt, betyr 73 runder opp og ned Grefsenkollen. De som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10.000 høydemeter på en og samme økt. Det er også mulig å ta “Galdhøpiggen” i Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner. Se fakta nederst i saken
Totalt var det åtte påmeldt til 10 000 høydemeter i årets Hope Challenge. Av dem var det fem som fullførte. I tillegg var det 11 som everestet, 14 som syklet Mont Blanc-distansen og 13 som syklet Galdhøpiggen-klassen.
Saken fortsetter under
– Jeg er overveldet Initiativtaker og ildsjelen bak Hope Challenge, Stein Magnus Olafsrud, er imponert over stayerevnen til deltakerne, og ydmyk og takknemlig for bidraget til Hope for Justice.
Totalt var det over 80 deltakere påmeldt til årets utgave av Hope Challenge, noe som er deltakerrekord. Årets arrangement samlet inn over en halv million kroner til Hope for Justice.
Hope Challenge ble arrangert for tredje gang. Første utgave i 2017 trakk 68 ryttere. I fjor kom det 55 deltakere.
Løp tilførte ny dimensjon I tillegg til årets syklister var det også sju løpere som deltok på en av de fire løpedistansene 24-timers løp, 12-timers løp, maraton og halvmaraton. Løpsarrangementene var nye for årets utgave.
– Å inkludere løperne i arrangementet ga eventen en helt ny dimensjon. Løperne og syklistene utviklet underveis et fellesskap i at de deler den samme oppgaven, det å løpet opp og ned samme bakken. De passerer hverandre om og om igjen, hilser og oppmuntrer hverandre. Det var spesielt, sier Olafsrud.
Saken fortsetter under
FAKTA: DETTE ER EVERESTING
Konseptet everesting er å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. I Hope Challenge er det Grefsenkollen i Oslo som er kneika. De som sykler 10 000 høydemeter på en og samme økt får også innpass i det såkalte High Rouleur’s Society.
En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer.
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert over 3 000 gjennomførte everestinger av totalt over 2 000 personer (Les mer: http://www.everesting.cc/hall-of-fame).
Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg “Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.
Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.
Maxim Golev har hittil everestet ti ganger, og er den med flest gjennomførte i Norge.
Kristian Rønning er Norges raskeste, med ni timer og 31 minutter i Lynnebakka på Hadeland i 2016. Han ligger i skrivende stund også den femte raskeste tiden i verden.
Saken fortsetter under
FAKTA: HOPE CHALLENGE
Deltakerne i Hope Challenge 2019 kan velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10 000 høydemeter på en og samme økt. Nytt i år er egen klasse for firemannslag, og egen konkurranse for løper som arrangeres parallelt med sykkelarrangementet. Løperne kan velge mellom 24-timers løp, 12-timers løp, maraton og halvmaraton.
Bakken er 1.8 kilometer lang, har 122 høydemeter og har en gjennomsnittlig stigning på 6.7 prosent.
I 2018 var det 55 deltakere som deltok i Hope Challenge. Totalt var det 16 ryttere som syklet 10 000 høydemeter, 16 som everestet med 8 848 høydemeter, fem som syklet Mont Blanc med 4 808 høydemeter, 12 som syklet Galdhøpiggen med 2468 høydemeter.
I 2017 syklet de 68 rytterne som deltok i Hope Challenge totalt 496.000 høydemeter på 22 timer. Da hadde 38 av deltakerne everestet.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.